Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

9 απλοί και χρήσιμοι επενδυτικοί κανόνες


Με ποιον τρόπο λαμβάνουμε επενδυτικές αποφάσεις; 
Μετράνε οι προηγούμενες αποδόσεις ή, αντίθετα, είναι ένδειξη υψηλού κινδύνου; 
Οι οικονομικές εξελίξεις συχνά μας ξεπερνούν και αδυνατούμε να τις κατανοήσουμε. Πολλές φορές παγιδευόμαστε ανάμεσα σε εκτιμήσεις και προβλέψεις ειδικών. 
Ας δούμε μερικούς χρήσιμους κανόνες οι οποίοι επιβεβαιώνονται στο πέρασμα του χρόνου:

1. Οι 9 στους 10 σύμβουλοι σε χρηματοοικονομικά θέματα δεν σκέφτονται πρώτα το δικό σου όφελος.
Ο χρηματιστηριακός χώρος μέχρι σήμερα τουλάχιστον αποτελούσε έναν μαγνήτη για τα καλύτερα πανεπιστημιακά πτυχία. Όχι γιατί ενδιαφέρονται για την αποτελεσματικότερη κατανομή κεφαλαίων, αλλά γιατί επιθυμία τους είναι να γίνουν πλούσιοι και μάλιστα σύντομα. Και ο ταχύτερος δρόμος για πλουτισμό είναι να πείσουν τον κόσμο να πληρώσει μεγάλες προμήθειες και αμοιβές για χρηματιστηριακά προϊόντα που σπανίως αποδίδουν περισσότερο από αμοιβαία που επενδύουν σε βασικούς μετοχικούς δείκτες. Η ΙΒΜ εκτιμά πως οι χρηματομεσίτες όλου του κόσμου χρεώνουν επιπλέον στους επενδυτές 300 δις δολ. ετησίως ενώ αποτυγχάνουν να πετύχουν αποδόσεις καλύτερες των βασικών δεικτών.


2. Μην προσπαθείς να προβλέψεις το μέλλον.
Πριν από 12 χρόνια η Ελλάδα ήταν ισχυρή, η Ρωσία ήταν χρεοκοπημένη, το πετρέλαιο κόστιζε 13 δολ το βαρέλι, η AOL κυριαρχούσε στο διαδίκτυο, πολλοί οικονομολόγοι πίστευαν πως η κυβέρνηση θα ξεμπέρδευε με το εθνικό χρέος ως το 2009, ο ιός της χιλιετίας αποτελούσε μεγάλη απειλή και το Fortune αναδείκνυε την Enron σαν μία από τις πιο θαυμαστές επιχειρήσεις των ΗΠΑ. Όλα αυτά αποδείχθηκαν λάθος, όπως ανάλογες πλάνες και μεταστροφές θα αποκαλυφθούν την δεκαετία που τρέχουμε. Το να μάθουμε να τις αντιμετωπίζουμε είναι πιο σημαντικό από το να επιχειρούμε να τις προβλέψουμε. Γιατί κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει όλες τις επερχόμενες εξελίξεις.

3. Η αποταμίευση μπορεί να είναι σημαντικότερη από την επένδυση.
Αυτή η είδηση έρχεται από έκθεση του ConvergEx Group: "Μόνον το 58% από μας (τους Αμερικανούς) ξεκίνησε να αποταμιεύει για τη σύνταξή του και από αυτούς οι 6 στους 10 έχουν μαζέψει λιγότερα από 25.000 δολ."
Μπορεί να καταφέρει κανείς να κάνει μερικές έξυπνες επενδυτικές κινήσεις που να τον αποζημιώσουν για ολόκληρη τη ζωή του. Όμως αν δεν έχεις αποταμιεύσει αρκετά για να ξεκινήσεις τις επενδύσεις σου, δεν πρόκειται να πετύχεις τους στόχους σου. Πολλοί δαπανούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους αναζητώντας τις κατάλληλες επενδύσεις ή επιδιώκοντας υψηλότερες αποδόσεις. Όμως πολλοί εξ αυτών θα τα κατάφερναν καλύτερα αν αφιέρωναν αυτήν την ενέργεια για να σκεφθούν πώς να αποταμιεύσουν περισσότερα χρήματα. Κάτι που ισχύει περισσότερο ακόμη για νέους επενδυτές.

4. Διάλεξε με προσοχή τις σημαντικές πληροφορίες από την πληθώρα των καθημερινών ειδήσεων.
Ο 24ωρος κύκλος ειδήσεων δημιουργείται για ανθρώπους που δεν εστιάζουν πέρα από τον ορίζοντα των 24 ωρών. Αυτός είναι ο λόγος που μία αργή αλλά σπουδαία αύξηση της εγχώριας παραγωγής ρεύματος σπάνια αναφέρεται, ενώ μία κάμψη του Γενικού Δείκτη μετοχών κατά 20 μονάδες γίνεται πρώτη είδηση. Η σχέση των περισσότερων ανθρώπων με τα καθημερινά επιχειρηματικά νέα θα έπρεπε να βοηθά σταδιακά στην κατανόηση της λειτουργίας του κόσμου χωρίς να παρακινεί και σε δράση. Λίγες ειδήσεις έχουν πραγματική αξία σχετικά με την επιλογή επενδύσεων.

5. Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι σημαντικότερη από τις επιστημονικές γνώσεις.
Ας πάρουμε δύο υποθετικούς τύπους επενδυτών. Ο πρώτος είναι ένας ευφυής επιστήμονας με διδακτορικό ο οποίος χρησιμοποιεί τη μόχλευση (δανεισμό) για να κάνει χρηματιστηριακές συναλλαγές αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα προσπαθώντας να αξιοποιήσει τις γνώσεις του ώστε να ξεπεράσει σε απόδοση την αγορά αγοράζοντας και πουλώντας όταν κρίνει πως είναι η κατάλληλη στιγμή. Ο άλλος είναι ένας χωριάτης που δεν πήγε στο πανεπιστήμιο αλλά αποταμιεύει και επενδύει κάθε μήνα μέσα από ένα χαμηλού κόστους fund που παρακολουθεί κι επενδύει σε ένα μετοχικό δείκτη. Δεν τον ενδιαφέρει εάν θα ξεπεράσει σε απόδοση την αγορά, απλά το θέλει το fund να αποτελεί τον πιστό του σύντροφο. Εάν μας ρωτούσαν ποιος θα τα πάει καλύτερα μακροχρόνια, θα στοιχηματίζαμε μακροχρόνια στον δεύτερο. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο Γουόρεν Μπάφετ «η επένδυση δεν είναι ένα παιχνίδι όπου ο τύπος με 160 IQ κερδίζει τον άλλο με 130 IQ». Επιτυχημένοι επενδυτές είναι αυτοί που γνωρίζουν τους περιορισμούς τους, παραμένουν ψύχραιμοι και ενεργούν πειθαρχημένα. Κι αυτό δεν είναι κάτι που μετριέται.

6. Να μιλάς για τα χρήματά σου.
Δεν είναι εύκολο πράγμα το να επενδύει κανείς. Γιατί μπορεί να παρασυρθεί από τα συναισθήματα της στιγμής που προκαλεί η επένδυση. Μπορεί να σε κάνει θυμωμένο, νευρικό, φοβισμένο, ενθουσιασμένο και συγχυσμένο. Τις περισσότερες φορές που παίρνουμε αποφάσεις κάτω από το ομιχλώδες τοπίο παρόμοιων συναισθημάτων, κάνουμε πράγματα για τα οποία μετά μετανιώνουμε. Γι' αυτό και αξίζει να μιλάμε με κάποιον πριν κάνουμε μία μεγάλη κίνηση με τα χρήματα μας. Με έναν φίλο, ένα σύμβουλο, ένα συνάδελφο επενδυτή, απλά συζητείστε αυτό που κάνετε με άλλο κόσμο. Οποιονδήποτε κι αν συναντήσετε θα έχει κάτι να σας διδάξει. Στην χειρότερη περίπτωση, θα σας δώσουν μία συμβουλή με την οποία δεν συμφωνείτε και μπορείτε να αγνοήσετε. Πιο συχνά, θα σας παράσχουν μία προοπτική και θα σας βοηθήσουν να διαμορφώσετε τη σκέψη σας.

7. Τα περισσότερα χρηματοπιστωτικά προβλήματα είναι αποτέλεσμα χρεών.
Η κρίση έφερε πολλά παραδείγματα πολιτών που κέρδιζαν πολλά χρήματα ετησίως, αλλά ξόδευαν πολλά και δανείστηκαν για να συντηρήσουν το επίπεδο ζωής τους. Με τις νέες συνθήκες, αρκετοί από αυτούς δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Αντίθετα, άνθρωποι με πολύ μικρότερα εισοδήματα, που ζούσαν πιο μετρημένα και αποταμίευαν δυσκολεύονται λιγότερο σήμερα. Η διαφορά ανάμεσα στους δύο τύπους ανθρώπων είναι ότι ο ένας εκμεταλλεύτηκε το χρέος για να ζήσει πάνω από τις πραγματικές του δυνατότητες, ενώ ο άλλος το απέφυγε αποδεχόμενος ένα ρεαλιστικό επίπεδο διαβίωσης. Το εισόδημα και ο πλούτος δεν είναι τόσο συσχετισμένα όσο πιστεύει ο κόσμος τελικά.

8. Ξέχνα τις περασμένες αποδόσεις.
Είτε πρόκειται για μετοχή είτε για αμοιβαίο κεφάλαιο, ένας από τους χειρότερους αλλά πιο συνήθεις τρόπους να μετρήσεις το δυναμικό μιας επένδυσης είναι να κοιτάξεις τις περασμένες αποδόσεις της. Μία μετοχή που είδε την τιμή της να αυξάνει πολύ τα τελευταία χρόνια δεν μας λέει τίποτα για το που θα πάει τα επόμενα χρόνια. Στην πραγματικότητα επενδύσεις που είχαν εξαιρετική απόδοση στο πρόσφατο παρελθόν θα έπρεπε να αποτελούν κόκκινο πανί, καθώς έχουν μεγάλη πιθανότητα να έχουν υπερτιμηθεί. Κανονικά πρέπει κανείς να αγοράζει μετοχές ή άλλες επενδύσεις που :

- Τις κατανοεί.
- Έχουν κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα.
- Πουλάνε επειδή αξιολογούνται ως ελκυστικές.
Η περασμένη απόδοση δεν θα έπρεπε καθόλου να επηρεάζει την απόφαση ενός επενδυτή.

9. Δεν υπάρχει τέλεια επένδυση.
Ο χρυσός, ο οποίος συχνά αναφέρεται ως ακλόνητος πυλώνας της σταθερότητας, έπεσε σχεδόν 70% την εικοσαετία 1980-2000. Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα έχασαν 40% της αξίας τους σε σταθερές τιμές από τα τέλη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ως τις αρχές της δεκαετίας του '80. Οι μετοχές, οι οποίες ήταν η καλύτερη επένδυση το 2000, έπεσαν 40% μέχρι τον Μάρτιο του 2009. Και σήμερα την ίδια τύχη έχει η αγορά ακινήτων. Οι επενδύσεις ενέχουν κινδύνους. Άσχημα πράγματα συμβαίνουν σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Οι αποτιμήσεις ξεφεύγουν από τα πραγματικά όρια, οι βιομηχανίες αλλάζουν, οι μάνατζερς τα κάνουν θάλασσα, οι πολιτικοί λαμβάνουν φοβερές αποφάσεις και τα πράγματα δεν εξελίσσονται πάντα όπως αναμένεται. Η απάντηση-κλειδί σε όλα αυτά είναι η διαφοροποίηση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου. Όπως είναι επίσης η υπομονή, το ανοιχτό μυαλό και η ικανότητα να αγνοεί κανείς το πλήθος και την υπερβολή.

www.exipno.gr
primeconomy

Δεν υπάρχουν σχόλια: