Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Επιστολή 5 βουλευτών στον Μεϊμαράκη



Καταγγέλλουν την απαξίωση του θεσμού της Βουλής εξαιτίας της συμπεριφοράς των υπουργών … 

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη κατέθεσαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Πάρις Μουτσινάς, Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσεύς-Νίκος Βουδούρης, Γεώργιος Κασαπίδης και Νίκος Νικολόπουλος, με θέμα την «απαξίωση του θεσμού της Βουλής και του ρόλου του Βουλευτή»

Διαβάστε την επιστολή:


Κύριε Πρόεδρε,

Σύμφωνα με τα άρθρα 126–128Β του Κανονισμού της Βουλής, οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες αποσκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Παρότι ο κανονισμός της Βουλής είναι σαφής, παρατηρείται πολύ συχνά το φαινόμενο οι υπουργοί να απαξιώνουν το ρόλο του βουλευτή και, είτε δεν απαντούν εμπρόθεσμα όπως οφείλουν , είτε οι απαντήσεις τους δεν έχουν καμία σχέση με την ανάπτυξη της ερώτησης και τα επί μέρους ερωτήματα των Βουλευτών.
Το ίδιο φαινόμενο της απαξίωσης του θεσμού της Βουλής και του ρόλου του Βουλευτή με την στέρηση της διαβούλευσης και της συζήτησης, παρατηρείται και με την συνήθη τακτική μελών της κυβέρνησης να απουσιάζουν από τη συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων, προβάλλοντας ως δικαιολογία, «κώλυμα υπουργού».
Κύριε Πρόεδρε, η συνέχιση της ίδιας αντιμετώπισης από την κυβέρνηση στις ερωτήσεις των Βουλευτών και το ελάχιστο νομοθετικό έργο που έχει παραχθεί από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, υποβαθμίζουν και την Βουλή και το έργο των Βουλευτών.
Για αυτό ζητούμε να παρέμβετε ως εκ της θεσμικής σας θέσεως επιβάλλεται, και να προβείτε σε κάθε δυνατή ενέργεια που θα αποκαταστήσει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες δεν χωράνε ούτε αδράνειες, ούτε χαλαρότητα, ούτε εκπτώσεις στις ρητές προβλέψεις του κανονισμού της Βουλής. Ιδιαίτερα δε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η αποκατάσταση και αναβάθμιση της πολιτικής, πρέπει πρωτίστως να περνά μέσα από το κοινοβούλιο και την εύρυθμη λειτουργία του σε όλα τα επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: