Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Ο Κυριάκος Βιρβιδάκης νέος υφυπουργός για να "τρέξει" το ΕΣΠΑ


Νέο μέλος στο υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ο Σίμος Κεδίκογλου 

Εκπλήξεις είχε το υπουργικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε σήμερα. 
Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Σίμος Κεδίκογλου ανακοίνωσε την … διεύρυνση της κυβέρνησης καθώς στο υπουργικό συμβούλιο προστίθεται και νέο μέλος.
Ο Κυριάκος Βιρβιδάκης*, τοποθετείται νέος υφυπουργός στο Υπουργείο Ανάπτυξης με αρμοδιότητα το ΕΣΠΑ...

* Ανηψιός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και πρώην ΓΓ Αθλητισμού στην κυβέρνηση του, 1990-1883!

1 σχόλιο:

Stathis είπε...

Φαίνεται ότι στην κυβέρνηση άρχισαν να «ξυπνάνε» από τη χειμερία νάρκη και να κάνουν την αρχή για επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Το πρώτο βήμα για να προκύψει ο σωστός συντονισμός έγινε με το υπουργικό συμβούλιο όπου ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, παρουσίασε ένα χρονοδιάγραμμα ενεργειών που θα κάνει η χώρα για να ενεργοποιηθούν τα επιχειρησιακά προγράμματα.

Την επόμενη Δευτέρα θα γίνει το Δεύτερο βήμα με τη νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με βασικό θέμα το συντονισμό γύρω από την οικονομία και την ανάπτυξη.

Το υπουργικό έβγαλε φυσικά και την είδηση της ορκωμοσίας ενός υφυπουργού με αποκλειστική αρμοδιότητα το ξεκλείδωμα και τη διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.Ο Κυριάκος Βιρβιδάκης, βουλευτής Χανίων, είναι γιος της Αικατερίνης Μητσοτάκη, ανιψιός του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Ελπίζουμε όλοι ότι ένας άνθρωπος του Μητσοτάκη θα καταφέρει να «ξεκλειδώσει» το ΕΣΠΑ και δε θα είναι απλά μια ακόμη διακοσμητική πινελιά στο κάδρο της κυβέρνησης.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Χαζτηδάκης είπε ότι τα συνολικά κοινοτικά κονδύλια για την Ελλάδα θα ανέλθουν στα 36 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020 και η χώρα έχει τη χρυσή ευκαιρία να τα εκμεταλλευτεί και να βγει από την κρίση. Άλλωστε, πρόκειται για πάνω από 10% του ΑΕΠ που μπορούν να πάνε στην ανάπτυξη, δεν είναι και λίγο πράγμα. Σύμφωνα με τον υπουργό τα 15 δισ. ευρώ προέρχονται από τις άμεσες αγροτικές ενισχύσεις ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις μόνο τα 20,4 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η χώρα μας για τη νέα προγραμματική περίοδο μπορούν να προσφέρουν 203.000 επιπλέον θέσεις εργασίας και να δημιουργήσει πρόσθετο ΑΕΠ ύψους 46 δισ. ευρώ.

Στις αρχές Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί ένα αναπτυξιακό συνέδριο στο οποίο θα συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός.

Δημιουργείται μία Συντονιστική Επιτροπή Χάραξης Πολιτικής, στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία καθώς και εκπρόσωποι των Περιφερειών. Υποστηρικτικά θα λειτουργεί μία Τεχνική Επιτροπή Συντονισμού Κατάρτισης του Προγράμματος καθώς και ομάδες κατάρτισης των προγραμμάτων των υπουργείων και των Περιφερειών.

Στη διάρκεια των επόμενων μηνών θα γίνει ανοιχτή διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους πολίτες για την κατάρτιση του προγράμματος.

Στα τέλη Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το 2ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο, στο οποίο θα παρουσιαστούν η αρχιτεκτονική και η κατανομή των πόρων στα επιχειρησιακά προγράμματα σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η λεπτομερής κατάρτιση της Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ), όπως θα λέγεται στην κοινοτική ορολογία το νέο ΕΣΠΑ.

Τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η κατάρτιση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το καλοκαίρι.

Η ΣΕΣ υποβάλλεται τον Σεπτέμβριο στις Βρυξέλλες και αναμένεται έγκριση της τον Οκτώβριο.

Το νέο ΕΣΠΑ μαζί με τα Επιχειρησιακά Προγράμματά του αναμένεται να είναι έτοιμο να τρέξει στις αρχές του 2014.

Τέλος, μιλώντας στη Βουλή ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι θα καλέσει τους τραπεζίτες τις επόμενες ημέρες ώστε να τους ζητήσει να επισπεύσουν την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επίσης είπε ότι ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΤΕπ και ήδη έχουν υπογραφεί από δύο τράπεζες προγράμματα ύψους 150 εκατ. ευρώ.