Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Mάχη σώμα με σώμα ΣΥΡΙΖΑ 28% - ΝΔ 27,8%

Για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η κρίση το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η χώρα θα αποφύγει την χρεοκοπία, είναι ισχυρά πλειοψηφικό με 62%

παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο δέκα ποσοστιαίων μονάδων από τον περασμένο Σεπτέμβριο ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δίνουν μάχη σώμα με σώμα για την πρώτη θέση.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύει  η εφημερίδα «Επενδυτής» στην πρόθεση ψήφου, χωρίς αναγωγή, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 0,1% και συγκεντρώνει το 18,8% των ερωτώμενων. Ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία σε απόσταση «φώτο φίνις» με 18,7%...

Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή με 7,2%, ΠΑΣΟΚ με 5,2%, Ανεξάρτητοι Ελληνες με 4,3%, ΔΗΜΑΡ με 3,8% και ΚΚΕ με 3,6%.
Το 14,8% απαντά ότι δεν θα ψηφίσει, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων αγγίζει το 6,8%.
Με την αναγωγή ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 27%, η ΝΔ 27,8, η Χρυσή Αυγή 10,7%, το ΠΑΣΟΚ 7,7% , οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 6,3%, η ΔΗΜΑΡ 5,7% και το ΚΚΕ 5,4 %
Πάντως εκτός από τη μάχη της πρωτιάς, ουσιώδες στοιχείο της δημοσκόπησης είναι η διεύρυνση της «αντικομματικής ψήφου» που αθροίζεται στο άλλο κόμμα, το λευκό , το άκυρο, το «κανένα κόμμα» και οι αναποφάσιστοι στο 37% έναντι 28,5 του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, ο Φώτης Κουβέλης εξακολουθεί να προηγείται με 46% θετικές γνώμες, ωστόσο το ποσοστό του έχει φθίνουσα τροχιά. Πτωτικά ωστόσο είναι τα ποσοστά και των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών, με εξαίρεση την Αλέκα Παπαρήγα, η οποία έχει καλύτερη επίδοση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.
Η βελτίωση της αίσθησης οικονομικής ασφάλειας αποτυπώνεται στα ευρήματα της έρευνας για την Ευρωζώνη. Στο 60% βρίσκεται το ποσοστό των πολιτών που εκτιμούν ότι η χώρα θα αντέξει και στο 62% πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει.
Το νέο ερώτημα της δημοσκόπησης αφορά στην προσέγγιση Σαμαρά-Μέρκελ, που συγκεντρώνει μεν τις περισσότερες θετικές γνώμες, 34%,αφήνοντας όμως αμήχανη ή αρνητική τη λοιπή κοινή γνώμη ( ουδέτερη 31%, αρνητική κατά 30%)

Δεν υπάρχουν σχόλια: