Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Το ΔΝΤ συστήνει Haircut 24% στο ελληνικό χρέος που κατέχει ο επίσημος τομέας




Ηaircut 24% στο ελληνικό χρέος 
που κατέχει ο επίσημος τομέας, με στόχο αυτό να καταστεί βιώσιμο, προτείνει στην έκθεσή του για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην 260-σέλιδη έκθεσή του, το Ταμείο εισηγείται μεταξύ άλλων επέκταση του κεφαλικού φόρου και μετά το 2015, προκειμένου να βρεθούν τα 4,63 δισ. ευρώ από τα απροσδιόριστα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου (2013 - 2016).
Επίσης το ΔΝΤ αναφέρει ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει κενό χρηματοδότησης μεταξύ 5,5 δισ. ευρώ σε 9,5 δισ. για το 2015-16.
Παρά το γεγονός πως αναγνωρίζει πως η ελληνική πλευρά έχει σημειώσει πρόοδο στην κατεύθυνση υλοποίησης του οικονομικού της προγράμματος, το Ταμείο προειδοποιεί πως παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι για την εφαρμογή του, ενώ επικρίνει την Ελλάδα για το γεγονός ότι έχει μείνει πάρα πολύ πίσω στους στόχους που έχουν τεθεί για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Κόκκινη κάρτα βγάζει επίσης το ΔΝΤ και για το...

γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κρατήσει την υπόσχεσή της στο θέμα των απολύσεων στο δημόσιο, αλλά και για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Απολύσεις

«Κόκκινη κάρτα» βγάζει το Ταμείο στο θέμα των απολύσεων υποστηρίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει την δέσμευση για τη μείωση του αριθμού των υπαλλήλων στο Δημόσιο. Οι απολύσεις θα πρέπει να είναι στοχευμένες με τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου να είναι οι πρώτοι που θα δουν την πόρτα της εξόδου. Το Ταμείο ζητεί οι αποχωρήσεις υπαλλήλων να φθάσουν τις 27.000 μέχρι το τέλος του 2013, συμπεριλαμβανομένων των 2.000 υπαλλήλων που τέθηκαν εκτός Δημοσίου πέρυσι. Οι επιμέρους στόχοι πρέπει να καθοριστούν κατά τον επόμενο έλεγχο της τρόικας, στα μέσα Φεβρουαρίου.

Εισπρακτικά μέτρα

Να παραμείνει το «χαράτσι» της έκτακτης εισφοράς και ζητάει συνολικά μέτρα 2- 4 δις. ευρώ τη διετία 2015 – 2016 πλέον των 13,5 δις. της διετίας 2013 – 2014. Το Ταμείο θεωρεί ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για την μεταρρύθμιση του συστήματος των κοινωνικών επιδομάτων, για το οποίο σημειώνει ότι παραμένει περίπλοκο και αναποτελεσματικό.
Οι συζητήσεις τόσο για τα εισπρακτικά μέτρα όσο και για την αναθεώρηση του συστήματος των επιδομάτων θα ξεκινήσουν τέλος Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου του 2013 με την κατάρτιση του προϋπολογισμό του 2014.

Xρέος

Το ΔΝΤ, συστήνει να υπάρξει haircut 24% στο ελληνικό χρέος που κατέχει ο επίσημος τομέας, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 120% του ΑΕΠ στο χρέος μέχρι το 2020.
Σε διαφορετική περίπτωση το χρέος θα παραμείνει στο 150-160% του ΑΕΠ.
Όπως χαρακτηριστικά προειδοποιεί, δεδομένης της συνεχιζόμενης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας και χωρίς συντονισμένη δράση στην κατεύθυνση μείωσής του, το ελληνικό χρέος δεν θα καταστεί βιώσιμο.
Οι εταίροι έχουν δεσμευτεί να προβούν σε περαιτέρω ενέργειες προκειμένου το δημόσιο χρέος να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και κάτω από το 110% το 2022 καθώς η επαναγορά το περιορίζει μόνο στο 128% του ΑΕΠ το 2020. Στα πλαίσια αυτά θα παρέχουν περαιτέρω δανειοδότηση 26 δις. ευρώ την περίοδο 2012 – 2016, εντούτοις διαπιστώνουν χάσμα 5,5 έως 9,5 δις. την περίοδο 2015 – 2016.




Ύφεση

Στην έκθεσή του το Ταμείο τοποθετεί στο 6% την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2012 και στο 4,25% την ύφεση για το 2013.
Όπως τονίζει, παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δεσμευθεί για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, οι κίνδυνοι για τη χώρα μας θα περιοριστούν μόνο όταν το πολιτικό περιβάλλον καταστεί λιγότερο ρευστό και εύθραυστο.

Μεταρρυθμίσεις

Η έκθεση αξιολόγησης επισημαίνει τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η δημοσιονομική προσαρμογή. Ωστόσο, καλεί την κυβέρνηση να συνεχίσει με την ίδια αποτελεσματικότητα τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, δίνοντας έμφαση στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και στην άρση κάθε γραφειοκρατικού εμποδίου που φρενάρει την οικονομική δραστηριότητα και τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Σύμφωνα με το Ταμείο, οι δομικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν με πάρα πολύ αργό ρυθμό (εκτός αυτών στην αγορά εργασίας), εξέλιξη που καθιστά το πρόγραμμα προσαρμογής πολύ κοστοβόρο. Η διευρυμένη προεκλογική περίοδος στη χώρα πάγωσε πολλές προσπάθειες που θα οδηγούσαν την ελληνική οικονομία υψηλότερα στον πίνακα της ανταγωνιστικότητας, ωστόσο απέχει πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θα πρέπει να εστιαστούν οι προσπάθειες στην απελευθέρωση πολλών κλάδων, στις υπηρεσίες και τα προϊόντα, ενώ το χαμένο έδαφος στις μεταρρυθμίσεις στον κλάδο της δικαιοσύνης θα πρέπει άμεσα να καλυφθεί.
Η φορολογική μεταρρύθμιση στην ουσία έχει παγώσει σύμφωνα με το ΔΝΤ. Έχουν γίνει ελάχιστες προσπάθειες το τελευταίο 10μηνο, κάτι που οφείλεται και στην ισχυρή γραφειοκρατική αντίσταση που επιδεικνύεται. Η κυβέρνηση θα πρέπει να λύσει τα προβλήματα της έλλειψης εσωτερικού ελέγχου, του κατακερματισμού του κώδικα και των λειτουργικών δυσχερειών, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί. Απόρροια όλων αυτών των παραπάνω, είναι οι στόχοι που έχουν τεθεί να μην επιτευχθούν, επισημαίνει το Ταμείο.
Αν δεν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, τότε θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα για να καλυφθεί το "κενό" της δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα επιπλέον αυτά μέτρα δεν έχουν σχέση με τα ήδη επιπλέον που προβλέπει η έκθεση βιωσιμότητας για την περίοδο 2015-2016 και τα οποία θα πρέπει να έχουν αποφασιστεί μέχρι το Μάρτιο.

Η ανάκαμψη

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετατίθεται για αργότερα. Η ανάγκη λήψης νέων μέτρων για την κάλυψη των στόχων θα επιβαρύνει την ανάκαμψη, ενώ η ενίσχυση της παραγωγής καθυστερεί λόγω αντίστοιχα των καθυστερήσεων στις δομικές μεταρρυθμίσεις.



Η οικονομία παραμένει ευάλωτη σε σοκ εμπιστοσύνης, ενώ επηρεάζεται σημαντικά από την περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ.

Αποκρατικοποιήσεις

Το πρόγραμμα βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί. Μέχρι τον Ιούνιο η κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει σε «τροχιά» ιδιωτικοποιήσεων 21 projects, ειδάλλως ξηλώνεται η υφιστάμενη διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και τοποθετούνται ξένοι Επίτροποι στην διοικητική πυραμίδα. Το ΔΝΤ προτείνει επίσης την κατάργηση του νόμου περί ιδιωτικοποιήσεων που προβλέπει ότι όλες οι μεγάλες συμφωνίες (σ.σ. πώληση ΔΕΚΟ που έχουν να κάνουν με υποδομές) θα πρέπει να έχουν την έγκριση της Βουλής. Εκτός από τα 3.150 ακίνητα που θα περάσουν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο πιέζει για την δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου 10.000 ακίνητων και εκτιμώμενης αξίας 8 δις. ευρώ που θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση για μεταγενέστερες πωλήσεις. Κατά την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας τον Ιούλιο η Τρόικα θα έρθει στην Αθήνα αποκλειστικά και μόνο για να ελέγξει το πώς βαδίζουν οι αποκρατικοποιήσεις.

Μισθοί – συντάξεις

Το Ταμείο εκτιμά ότι παραέπεσε βάρος στις περικοπές μισθών και στην αύξηση της φορολογίας των μισθωτών ενώ οι πλούσιοι και οι αυτοαπασχολούμενοι συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση.

Τιμές
Οι τιμές παραμένουν υψηλές παρά το γεγονός ότι οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει σημαντικά λόγω της αποτυχίας της κυβέρνησης στο θέμα της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων και της άρσης των εμποδίων στον ανταγωνισμό.

Τράπεζες
Το ΔΝΤ στην έκθεσή του προβλέπει σημαντική βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών και ενίσχυση των καταθέσεων στις τράπεζες από το 2014, σε πλήρη εναρμόνιση με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Όπως υποστηρίζει το Ταμείο, οι πιέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπάρξαν αρκετά υψηλές το τελευταίο διάστημα, αλλά η στήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ήταν ικανή και κατόρθωσε να αποτρέψει μια σοβαρή τραπεζική κρίση στην Ελλάδα.
Οι τράπεζες ωστόσο σύμφωνα με το ΔΝΤ κατόρθωσαν να διαχειριστούν τις εν λόγω πιέσεις, μέσω μιας σειράς ενεργειών: συνέχιση της διαδικασίας απομόχλευσης και συγχωνεύσεις με στόχο τον περιορισμό του κόστους.
Το ΔΝΤ κάνει ειδική μνεία στην ολοένα και εντεινόμενη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) των ελληνικών τραπεζών.
Η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών συνεχίζει να εμφανίζει σημάδια επιδείνωσης, υπό το βάρος της αβεβαιότητας μέσα στην οποία συνεχίζει να κινείται η ελληνική οικονομία.
Το Ταμείο χαρακτηρίζει κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ωστόσο ζητά επιτάχυνση της υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Όπως σημειώνει στην έκθεσή του, το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης παραμένει πιστό στο στόχο για διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των συστημικών ελληνικών τραπεζών.
Για να αντιμετωπιστούν οι όποιες ανησυχίες στο μέτωπο της διακυβέρνησης των τραπεζών είναι αναγκαία η προώθηση του due diligence.
Για τις μη συστημικές τράπεζες το ΔΝΤ σημειώνει πως θα βρεθούν αντιμέτωπες με σοβαρές προκλήσεις, όσον αφορά στη βιωσιμότητά τους, στη σκιά των ολοένα και μειούμενων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων καθώς και του ολοένα και αυξανόμενου κόστους χρηματοδότησης.
Για το λόγο αυτό, οι μη συστημικές ελληνικές τράπεζες για να θωρακιστούν πρέπει είτε να ανακεφαλαιοποιηθούν μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων, είτε να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις.
Εστιάζοντας το ΔΝΤ στο δίκτυο εκκαθάρισης των ελληνικών τραπεζών, σημειώνει πως το πιο πιθανό σενάριο περιλαμβάνει την εξής στρατηγική: Οι μικρότερες τράπεζες να απορροφηθούν από τις μεγαλύτερες.

Φοροδιαφυγή

Προτείνει την σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής που θα διαχειρίζεται το θέμα της συλλογής αυτών. Η αρχή θα είναι ημιαυτόνομη και θα βρεθεί σε πλήρη λειτουργία τον Μάρτιο του 2014. Παραπέμπει στις εκθέσεις ότι η παραοικονομία κινείται στο 25% του ΑΕΠ, ξεπερνά δηλαδή τα 45 δις. ευρώ. Σημειώνει ότι δεν προχώρησαν όσο έπρεπε οι έλεγχοι στους μεγάλους φορολογουμένους και σε άτομα που δηλώνουν υψηλά εισοδήματα.

Αγορές

Επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές από το 2018 βλέπει το Ταμείο έστω και με μικρά ποσά δανείων.

Grexit

Σε περίπτωση που η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, τότε το χρέος της δεν θα ήταν βιώσιμο. Της εξόδου θα ακολουθούσε μία απότομη υποτίμηση του νέου νομίσματος, καθώς και μία βαθιά συρρίκνωση της οικονομίας. Η παραμονή της χώρα μας στο ευρώ είναι η καλύτερη πορεία για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα παραμένουν αυξημένοι, προειδοποιεί το ΔΝΤ. Εάν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις συνεχίσουν να καθυστερούν, εάν το πρόγραμμα δεν εφαρμοστεί όπως πρέπει και εάν το μακροοικονομικό περιβάλλον επιδεινωθεί περαιτέρω, τότε είναι βέβαιη η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, διαμηνύουν οι αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον.
 

www.bankingnews.gr
Bullmarkets

Δεν υπάρχουν σχόλια: