Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ : «Τα εν δήμω εν οίκων»

Το ένα πουλάκι:
Του στραβού το δίκιο!
Το είχαμε σχολιάσει και παλαιότερα, όμως το πράγμα φαίνεται να έχει συνέχεια. Μιλάμε για το περιοδικό «τα εν δήμω εν οίκων» που εκδίδει η ΔΕΚΠΟΤΑ Δράμας.
Ας δούμε πρώτα τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας έκδοσης, η οποία γίνεται πρόδηλη από τον τίτλο του εντύπου. 
Τι θέλει να πει ο ποιητής; Ότι όσα συμβαίνουν στον δήμο μας έρχονται, μέσω του περιοδικού, στο σπίτι μας.
Ευρηματικό!
Για ποιο λόγο όμως θα έπρεπε να γίνεται...
(να πληρώνεται και να γίνεται) κάτι τέτοιο;
Έχουν διαπιστώσει εκεί στην ΔΕΚΠΟΤΑ ότι οι πολίτες του δήμου δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τις δράσεις και τα έργα που επιτελούνται στον δήμο;

Τόσα τοπικά κανάλια, τόσα ραδιόφωνα, τόσες εφημερίδες, περιοδικά!
Αφήνω το διαδίκτυο, επειδή θεωρώ ότι δεν αξιοποιείται ακόμη από όλους τους πολίτες. Ποιο κενό, λοιπόν, έρχεται να συμπληρώσει αυτή η έκδοση;

Το ερώτημα είναι ρητορικό.
Διότι, όλοι γνωρίζουμε πως η δημοσιότητα των πολιτικών προσώπων ποτέ δεν είναι «αρκετή». Όσο περισσότερο εμφανίζονται στα Μέσα, τόσο το καλύτερο γι’ αυτούς.

Αυτή, λοιπόν, είναι η ανάγκη που εξυπηρετεί το εν λόγω έντυπο. Να προβάλλει το έργο του δήμου και… το πρόσωπο του δημάρχου.

Πραγματικά, αν το δει κανείς σοβαρά, μόνο ως… αστείο θα πρέπει να το πάρει. «Δεν μπορεί, κάποιοι τον κάνουν πλάκα», σκέφτεται ο αναγνώστης του περιοδικού.

Καμιά τριανταριά φωτογραφίες σε ένα έντυπο τριάντα δύο σελίδων. Αν υπολογίσετε όμως ότι δέκα σελίδες είναι το πρόγραμμα της Ονειρούπολης και βγάλετε και τα δύο εξώφυλλα, τότε καταλαβαίνετε για τι πράγμα μιλάμε!

Το άλλο πουλάκι:
Πλάκα κανονική!

Έχω δει κάτι αντίστοιχο μόνο μια φορά στη ζωή μου. Ήταν ένα περιοδικό που εξέδιδε κάποια μητρόπολη και σε κάθε σελίδα έβλεπες κι από μια φωτογραφία του Δεσπότη.

Εδώ μιλάμε για σελίδες όπου υπάρχουν τρεις (!) φωτογραφίες του Χαρακίδη. Φαντάζομαι πως κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να ζήσανε μόνο στη Ρουμανία επί Τσαουσέσκου ή στην Κίνα επί «Μεγάλου Τιμονιέρη», όταν οι φωτογραφίες των ηγετών κοσμούσαν από κουτιά σπίρτων μέχρι ωρολόγια χειρός!

Λοιπόν, για να κόψουμε την πλάκα, παιδιά, καταντάει αντιαισθητικό. Δήμος δεν είναι ο δήμαρχος! Στο περιοδικό υπάρχουν όντως πράγματα που καλά είναι να τα πληροφορείται ο δημότης, αν δεν το έχει κάνει ήδη από τα άλλα τοπικά Μέσα.

Αυτό όμως που γίνεται εδώ δίνει κάθε δικαίωμα για σχολιασμό. Όσο καλοπροαίρετος και να είναι κάποιος, δεν μπορεί, σίγουρα θα υποθέσει ότι η όλη δουλειά, το όλο πρότζεκτ, που λέμε και στα ελληνικά, είναι στημένο μόνο και μόνο για την προσωπική προβολή του Δημάρχου.

Πραγματικά είμαι περίεργος να δω πώς το εκλαμβάνει ο ίδιος, γιατί όλο και θα έχει ακούσει τα σχετικά σχόλια.
Τι λέει, δηλαδή, στους υπεύθυνους του περιοδικού; Παιδιά, αφήστε τους κακόβουλους να σχολιάζουν, εσείς συνεχίστε αυτό που κάνετε;

Ή μήπως τους λέει να μην το παρακάνουν, αυτοί όμως εξακολουθούν με προσωπική τους πρωτοβουλία που πηγάζει από υπερβάλλοντα ζήλο;
Δικαιολογίες πάντα υπάρχουν: Τι να κάνουμε; Εμείς βάζουμε φωτογραφίες από τις δραστηριότητες του Δήμου τώρα, αν τυχαίνει να είναι μέσα στο πλάνο και ο Δήμαρχος, απλή σύμπτωση!

Αν είναι έτσι, τότε θα είχε να τους συστήσω να αξιοποιήσουν και τις δυνατότητες που δίνει το φωτομοντάζ. Εκεί δηλαδή που λένε για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στα σχολεία, θα μπορούσαν να βάλουν και μια μονταρισμένη φωτογραφία του Δημάρχου στα… κεραμίδια.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Άρχισε και η Ονειρούπολη.

Αλλάζω θέμα για να σταματήσετε τις κακίες. Ορίστε! Σε ολόκληρο πρόγραμμα της Ονειρούπολης ο Δήμαρχος εμφανίζεται μια και μόνη φορά! Αλήθεια, ποιος είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα της Ονειρούπολης;

Δεν εννοώ το έντυπο, εννοώ την διαμόρφωση του προγράμματος, κυρίως το ποιοι θα συμπεριληφθούν στις εκδηλώσεις.

Θα μου πείτε ο… Δήμος.
Δεν είναι έτσι. Πίσω από τους φορείς, τους οργανισμούς, και τις υπηρεσίες, υπάρχουν πρόσωπα που είναι υπεύθυνα και για τα καλά και για τα άσχημα.

Εγώ θα ήθελα να ξέρω πώς γίνεται η επιλογή. Οι καλλιτέχνες βρίσκουν τους υπεύθυνους ή οι υπεύθυνοι αναζητούν τους καλλιτέχνες; Γνωρίζω ότι υπάρχουν γραφεία που στέλνουν σε όλους τους πολιτιστικούς οργανισμούς τα στοιχεία με τις παραγωγές καλλιτεχνών του πρακτορεύουν.

Προφανώς κάτι τέτοιο συμβαίνει και με την Ονειρούπολη.
Πραγματικά όμως θα ήθελα να ξέρω ποιος (ονοματεπώνυμο) είναι αυτός που εισηγήθηκε ή/και επέλεξε να καλέσει την (Τραγουδίστρια να την πω; Περφόρμερ να τη πω;)«λαμπερή Κατερίνα Στικούδη».
Θα πρέπει ο εμπνευστής αυτής της πρόσκλησης να έχει ή πολλά απωθημένα ή μεγάλο καλλιτεχνικό ένστικτο.
Εκτός κι αν ήταν τόσο δελεαστική η τιμή του… προϊόντος!
3πουλακια

Δεν υπάρχουν σχόλια: