Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Ποιούς εννοεί ο Παπακωνσταντίνου ότι έστησαν σκευωρία εναντίον του

Εχει ήδη ετοιμάσει υπερασπιστική γραμμή 
ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε περίπτωση που -όπως όλα δείχνουν- κληθεί να παρουσιαστεί ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ.
Με χθεσινοβραδινές δηλώσεις του στο iefimerida.gr ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι θα τοποθετηθεί εφ' όλης της ύλης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην Ολομέλεια της Βουλής όταν αυτή θα συζητήσει τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής και στη συνέχεια θα καταθέσει, όταν κληθεί από την ίδια την Επιτροπή.
Πρόσθεσε, μάλιστα, μιλώντας...
στο iefimerida.gr ότι επέστρεψε αεροπορικώς από τις διακοπές του στην Ολλανδία με γραμμή της Aegean αποκρούοντας έτσι φήμες ότι γύρισε ακτοπλοοικώς προκειμένου να μην τον αναγνωρίσουν στο αεροδρόμιο και δεχθεί ενδεχομένως επιθέσεις.

«Αλλος έστησε σκευωρία εναντίον μου»

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αρνείται τις κατηγορίες ότι αφαίρεσε τα τρία ονόματα των συγγενών του από τη λίστα Λαγκάρντ που διατηρούσαν λογαριασμό στην τράπεζα HSBC και κάνει λόγο για «χοντροκομμένη αλλοίωση» με δηλώσεις του στα Νέα. Λέει χαρακτηριστικά:
«Αν η λίστα έχει πράγματι αλλοιωθεί και πολύ περισσότερο με την αφαίρεση συγγενικών μου προσώπων, θα πρέπει η Δικαιοσύνη και οι διωκτικές αρχές να διερευνήσουν άμεσα ποιός είχε το κίνητρο να κάνει μια τόσο χοντροκομμένη αλλοίωση με στόχο την ενοχοποίησή μου».
Είναι προφανές ότι αν αυτή είναι η υπερασπιστική γραμμή που έχε υιοθετηθεί από τον πρώην υπουργό Οικονομικών τότε οι αιχμές του στρέφονται εναντίον κάποιου από τα πρόσωπα που είχαν στα χέρια τους της λίστα Λαγκάρντ και θέλησαν να την αλλοιώσουν αφαιρώντας μόνο τρία συγγενικά του ονόματα με αποκλειστικό στόχο να τον βλάψουν και να τον ενοχοποιήσουν.

Ποιόν «φωτογραφίζει»

Ως σήμερα είναι γνωστό το γεγονός ότι μόνο τρία πρόσωπα -πλην του ιδίου του κ. Παπακωνσταντίνου- είχαν στη διάθεσή τους τη λίστα Λαγκάρντ και αυτοί είναι οι δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης και Γιάννης Διώτης καθώς επίσης και ο διάδοχός του στο υπουργείο Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Στις επόμενες ημέρες θα γίνει ξεκάθαρο ποιόν «φωτογραφίζει» ο κ. Παπακωνσταντίνου λέγοντας ότι είχε κίνητρο να τον ενοχοποιήσει κάνοντας τη «χοντροκομμένη αλλοίωση» στη λίστα Λαγκάρντ αφού καταθέσει στη Βουλή.

Πολιτικός σεισμός

Αν το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί και ο πρώην υπουργός Οικονομικών κατονομάσει άλλο πρόσωπο ότι κίνησε τα νήματα της σκευωρίας εναντίον του, όπως δήλωσε στα Νέα, τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα επακολουθήσει στοιβάδα αποκαλύψεων και θα γίνει πολιτικός σεισμός.
Κι αυτό γιατί όποιο πρόσωπο και αν κατονομάσει ο κ. Παπακωνσταντίνου, εντός ή εκτός υπουργείου Οικονομικών, αυτό θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες και θα δώσει νέες διαστάσεις στην υπόθεση της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ.

Αιχμές εναντίον των διαδόχων του στο Οικονομικών

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου όχι μόνο αρνείται ότι εκείνος αλλοίωσε τη λίστα διαγράφοντας τρία συγγενικά του πρόσωπα αλλά περνάει και στην αντεπίθεση, σύμφωνα με τα Νέα. Αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Γιατί σταμάτησε η έρευνα που είχα ζητήσει για τα ονόματα στη λίστα Λαγκάρντ από τη στιγμή που έφυγα από το υπουργείο Οικονομικών;».
Με τη φράση του αυτή αφήνει αιχμές εναντίον όσων έμειναν στο υπουργείο Οικονομικών όταν εκείνος μετακόμισε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, χωρίς, ωστόσο, να ξεκαθαρίζει, ποιόν εννοεί, και καταλογίζει ευθύνες ότι δεν έγινε προσπάθεια να εκμεταλλευθούν τη λίστα, όπως έγινε σε άλλες χώρες σε παρόμοια περίπτωση.

«Κατασκευή ενόχου»

Ο πρώην τσάρος αρνείται ότι έχει σχέση με το αδίκημα και κάνει λόγο για «κατασκευή ενόχου». Χαρακτηριστικά αναφέρει «δεν έχω καμμία σχέση με το αδίκημα το οποίο θίγει κατ'εξοχήν εμένα, καθώς πρόκειται για μια αλλοίωση που δεν είχα κανένα κίνητρο να κάνω».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει μάλιστα ότι η Βουλή έχει καθήκον να διερευνήσει «αυτή τη σκευωρία» όπως χαρακτηρίζει την υπόθεση η οποία έχει πλέον για τον ίδιο όχι μόνο πολιτικές αλλά και ποινικές προεκτάσεις.

Απειλεί να μιλήσει

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών διαμηνύει ταυτόχρονα προς κάθε κατεύθυνση «δεν έχω τίποτα να κρύψω και δεν θα γίνω η πρόθυμη Ιφιγένεια κανενός» αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι προτίθεται να μιλήσει και να κάνει αποκαλύψεις αφού δεν έχει σκοπό να θυσιαστεί για ένα αδίκημα το οποίο διατείνεται ότι δεν έπραξε.

Καταθέσεις συνεργατών Παπακωνσταντίνου

Στους συνεργάτες του πρώην υπουργού Οικονομικών στρέφουν τώρα την έρευνά τους οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης αναζητώντας τα πρόσωπα που είδαν την πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ και πιθανόν γνωρίζουν τη διαδρομή της από το 2010, όταν έφτασε για πρώτη φορά στην Αθήνα.
Δύο στελέχη που υπηρέτησαν στο γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου κλήθηκαν να καταθέσουν χθες ως μάρτυρες στους δύο οικονομικούς εισαγγελείς και τους ζητήθηκε να περιγράψουν τι γνώριζαν από τη διαβόητη λίστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: