Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Σόιμπλε προς Τσίπρα: Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή για το πρόγραμμα

Περίπου μισή ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, 
κατά την οποία ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε κατηγορηματικά στον αρχηγό της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.
Σύμφωνα με πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που μίλησε στο Reuters, ο κ. Σόιμπλε κάλεσε τον κ. Τσίπρα να υποστηρίξει το δρόμο που έχει υιοθετηθεί:

«Ο υπουργός Σόιμπλε είπε κατηγορηματικά στον κ. Τσίπρα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Ο υπουργός Σόιμπλε κάλεσε τον κ. Τσίπρα να υποστηρίξει το δρόμο που έχει υιοθετηθεί» δήλωσε προς το πρακτορείο ειδήσεων η ίδια πηγή.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας σε δηλώσεις του τόνισε πως παρουσίασε στον κ. Σόιμπλε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και υποστήριξε πως η πολιτική λιτότητας έχει αποτύχει.Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας μιλώντας στην ιστοσελίδα euobserver τόνισε:  «Δεν πιστεύω ότι ο κ. Σόιμπλε πιστεύει ότι έπειτα από αυτή τη συνάντηση θα με πείσουν να στηρίξω το πρόγραμμα της τρόικας», δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως είναι μια καλή ευκαιρία για τον ίδιο και τον κ. Σόιμπλε να ανταλλάξουν απόψεις.

«Το πρώτο βήμα για να ανταλλάξουμε απόψεις σε φυσιολογικές συνθήκες, είναι να συμφωνήσουμε σε ό,τι αφορά την παρούσα κατάσταση. Και η παρούσα κατάσταση είναι ότι το πρόγραμμα της τρόικας είναι αποτυχημένο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το euobserver γράφει πως ο κ. Τσίπρας επιθυμεί αναδιαμόρφωση του ισχύοντος προγράμματος, πέραν των αλλαγών που συμφωνήθηκαν πέρυσι και έδωσαν στην Ελλάδα δύο επιπλέον χρόνια για την επίτευξη των στόχων, και πως ζητεί επίσης πλήρη διαγραφή του χρέους.

«Η λιτότητα είναι όπως ένα κακό φάρμακο για τον ασθενή. Πρέπει να σταματήσουμε τη λιτότητα» τονίζει ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευση, επισημαίνοντας ότι και το ίδιο το ΔΝΤ πρόσφατα, αναγνώρισε ότι έκανε εσφαλμένο υπολογισμό των επιπτώσεων των περικοπών. «Γι' αυτό και αισθανόμαστε δικαιωμένοι έπειτα από τρία χρόνια καταγγελίας του προγράμματος», καταλήγει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: