Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Από την κοιλιά του κήτους στα... "Δόντια" της Κουμουνδούρου

Από την κοιλιά του κήτους… ήτοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως ειπώθηκε κατά την υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον, στα "δόντια" της Κουμουνδούρου. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλείται σήμερα το απόγευμα, στην εξ αναβολής συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του κόμματός του, να πείσει τα ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη χρησιμότητα του ταξιδιού του στις Ηνωμένες Πολιτείες, τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του κατά τις συναντήσεις του με αμερικανούς αξιωματούχους και τη νέα στρατηγική, που φαίνεται να ακολουθεί...

Δεν είναι πρόκειται για ένα εύκολο εγχείρημα, έστω κι αν είναι πρώιμο να μιλά κανείς για μείζονα εσωκομματική κρίση, πολύ περισσότερο για διχασμό. Οι λεγόμενες συνιστώσες δεν αμφισβητούν, τουλάχιστον όχι ακόμη, τον κ. Τσίπρα: Οι πιο μεγάλες, όπως το αριστερό ρεύμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αντιμετωπίζουν μεν με επιφύλαξη τη στροφή του προέδρου στον ρεαλισμό, αλλά περιορίζονται σε θεσμική και προσεκτική διαφοροποίηση, χωρίς να διατυμπανίζουν τις επιφυλάξεις τους. Οι πιο μικρές, στο βαθμό που έχουν διαφωνίες στέκονται προς το παρόν μάλλον αμήχανες και πάντως δεν έχουν δύναμη σε αυτή τη φάση να θέσουν σε αμφιβολία τις επιλογές του κ. Τσίπρα.
Σε κάθε όμως περίπτωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να εξηγήσει το σκεπτικό με το οποίο χαμηλώνει τους τόνους έναντι των δανειστών, διαβεβαιώνοντάς τους μάλιστα ότι «δεν θα σκίσει τη δανειακή σύμβαση», τι νόημα είχε η συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ και εάν σκέφτεται να υιοθετήσει ακόμη πιο μετριοπαθή στάση σε κρίσιμα ζητήματα, θολώνοντας τον ριζοσπαστικό χαρακτήρα του κόμματος, προκειμένου να κερδίσει το κέντρο.

Παράλληλα η πολιτική γραμματεία θα καθορίσει τη στάση και την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ στις κοινωνικές κινητοποιήσεις των ημερών και του επόμενου διαστήματος. 

Από το κλίμα, που θα επικρατήσει στο 36μελές όργανο, θα διαμορφωθεί και το ανάλογο πλαίσιο εντός του οποίου θα γίνει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το σαββατοκύριακο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: