Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Κρατισμός: Το νήμα που συνδέει όλες τις υποθέσεις διαφθοράς

Αν αυτοί που ψήφιζαν μνημόνια και επέβαλαν σκληρά οριζόντια μέτρα ακόμα και στους πιο αδύναμους προστάτευαν ταυτόχρονα τους φοροδιαφεύγοντες πάμπλουτους συγγενείς, φίλους, αδελφούς και εαυτούς τότε το φάουλ είναι σκληρό και πρέπει να πληρώσουν. 
Ακόμα και με κόκκινη κάρτα. 
Και δεν καταλαβαίνω γιατί ο Γιωργάκης ή ο Μπένι είναι υπεράνω πάσης υποψίας. 
Καταλαβαίνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να προκαλέσει τριγμούς στο κυβερνητικό μπλοκ  αλλά αν αυτό στηρίζεται σε τόσο σαθρούς πυλώνες τότε ας κάνει τα κουμάντα του και ας ψάξει τρόπο να επιβιώσει.  
Γιατί όλες τις ιστορίες που έρχονται αυτές τις μέρες στην επιφάνεια τις διαπερνά ένα...
κοινό νήμα. Από το Βασιλάκο που εκπαιδεύτηκε στο «σχολείο» του 2004 μέχρι τους «μπάτσους που πουλάνε την ηρωίνη» και από τον Άκη μέχρι το κρυφτό με τη λίστα Λαγκάρντ ένα είναι το νήμα. Κρατισμός. Και ως νήμα αποτελείται από μικρότερα ινίδια που είναι, η κομματοκρατία, ο νεποτισμός, η αδιαφάνεια, η αναξιοκρατία, η διαπλοκή, η διαφθορά, η απληστία και ότι άλλο θέλετε από τα θανάσιμα αμαρτήματα που ταλανίζουν τις ανθρώπινες ψυχές. Όλον αυτόν το συρφετό το ζεσταίνει στον κόρφο του αυτό το κράτος. Σκληρό και απάνθρωπο για τους outsiders, απαλό και ανθρώπινο για τους insiders.

Αλλά κανείς δε βάζει μυαλό. Ακόμα και αυτοί που τώρα κάνουν τους εισαγγελείς μόλις έρθουν στην εξουσία τα ίδια και μάλλον χειρότερα θα κάνουν. Άνθρωποι που χρόνια σιτίζονται από το δημόσιο κορβανά που ζουν καλά με μοναδικό προσόν τους «βαθυστόχαστους» πολιτικούς τους λόγους τι να καταλάβουν από αξιολόγηση και αξιοκρατία; Το μόνο που καταλαβαίνουν είναι η λέξη «δικός μας». Αυτό είναι τοpassword που ξεκλειδώνει όλα τα κρατικά συστήματα και οδηγεί με ασφάλεια στο εθνικό θησαυροφυλάκιο.

Γράφουμε αισιόδοξα πράγματα για το 2013. Καλούμε τους πολίτες να ασπαστούν ένα νέο πατριωτισμό. Να γυρίσουν την πλάτη στη διαίρεση και στο μίσος που τους λανσάρουν η ακροδεξιά και η ακροαριστερά. Να προσεγγίσουν τον πολλαπλασιασμό και τη συνεργασία για να βγούμε γρήγορα από την κρίση. Αλλά την ίδια στιγμή και ενώ η κυβέρνηση πασχίζει να δείξει ότι άνοιξαν οι φυλακές και για τους «θεματοφύλακες του έθνους», την ίδια στιγμή, η ίδια κυβέρνηση διορίζει τους τρικομματικούς της φίλους σε όλες τις θέσεις κλειδιά αναπαράγοντας και ενισχύοντας την κρατική παθολογία.

Το μόνο δικαιολογητικό που έχει είναι ότι σε τέτοιες δύσκολες εποχές είναι αδύνατο να είναι κανείς τόσο αφελής που να τα κάνει σκοπίμως μαντάρα ώστε να αποκομίσει παράνομα οφέλη. Μα και αυτοί που τώρα κατηγορούνται σε εποχή κρίσης έδρασαν. Τη λίστα τη λιβάνιζαν, ενώ έξω τα χαράτσια έπεφταν βροχή. Η δουλειά με τον ΕΟΤ φέτος στήθηκε. Ποιος μας λέει ότι οι νέοι εκλεκτοί του κομματικού συστήματος είναι οι αδιάφθοροι, αφού το ίδιο σύστημα που επέλεξε τους απατεώνες, επιλέγει τώρα και αυτούς; Γιατί ακόμα και η επιλογή αξιόλογων ανθρώπων της αγοράς με κομματικά κριτήρια γίνεται. Αλλά και κανένας να μην είναι απατεώνας, ποιος εξασφαλίζει ότι ο εκλεκτός των κομμάτων είναι ικανός να διοικήσει σωστά και νόμιμα σε μια τόσο δύσκολη εποχή; Ότι μπορεί να βρει τους ποντικούς στις αποθήκες; Ότι μπορεί να είναι αποδοτικός με λίγα λεφτά; Μήπως ο εκπρόσωπος του κόμματος στην τρικομματική; Ή μήπως η κομματική επιτροπή που διαχειρίζεται τα βιογραφικά;

Υπάρχουν μηχανισμοί που να μας προστατεύουν από τους ανάξιους δημόσιους λειτουργούς; Μήπως έγινε πρόταση, απόπειρα, έστω μια νύξη από κάποιους να στηθεί εκ των ενόντων έστω, ένας στοιχειώδης διάφανος μηχανισμός αξιολόγησης; Ακούσατε κανένα να μιλά για ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ, στο οποίο θα φοιτούν και θα αξιολογούνται για κάποιο χρόνο οι υποψήφιοι για τις θέσεις κλειδιά των δημόσιων οργανισμών και των ΔΕΚΟ;  Φτιάχτηκε μήπως μια λίστα των ελάχιστων προσόντων που πρέπει να έχει κάποιος για να γίνει περιφερειάρχης εκτός του να έχει κολλήσει κομματικές αφίσες και να έχει γλύψει τον αρχηγό;

Η παρούσα συγκυβέρνηση δεν έχει μόνο καθήκον να εφαρμόζει τις επιταγές της τρόικα προκειμένου να επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή με την κοινή λογική. Δεν έχει μόνο καθήκον να φέρει στο φως όσο το δυνατόν περισσότερες υποθέσεις διαφθοράς από τις άπειρες που εξέθρεψε το ελληνικό κράτος. Έχει καθήκον, τώρα που όλα αλλάζουν αναγκαστικά,  να αλλάξει το παράδειγμα στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού. Απ ότι φαίνεται αυτό το μεγάλο διαλυμένο κράτος θα γίνει η ατμομηχανή της εξόδου. Το άνοιγμα των αγορών θα γίνει με το σταγονόμετρο, οι δουλειές με τον ιδιωτικό τομέα εγχώριο και ξένο θα γίνουν με την έντονη παρουσία των κρατικών παραγόντων. Μάλλον δεν προλαβαίνουμε να αλλάξουμε τη δομή της οικονομίας μας μέχρι το 2015. Αν είναι να αποτύχουμε ας μη είναι αιτία το γεγονός ότι τα κομματικά κονκλάβια έψαξαν και βρήκαν ότι άχρηστο είχαν στην αποθήκη και το έσπρωξαν στην αγορά.

Όχι τίποτα άλλο αλλά η σοσιαλδημοκρατία ισχυρίζεται ότι ο ρόλος του κράτους πρέπει να είναι καθοριστικός στην ανάπτυξη της χώρας. Σωστό. Αλλά με ποιον και με ποια; Με τον ………….. και την………….
Του Λεωνίδα Καστανά, μη μαδάς τη μαργαρίτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: