Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Καθίζηση εισοδημάτων για εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους



kathizisi-eisodimaton-gia-ekatommuria-misthotous-kai-syntaksiouxoys----

  ΑΔΙΕΞΟΔΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ  

Το «στεγνό ξύρισμα»  στα εισόδημα για εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους συνεχίζεται σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Οικονομικού επιτελείου
Άλλη  μια βαθιά διαρθρωτική «τομή» στην τσέπη μας φέρνει η σχετική εγκύκλιος προς τις εφορίες και στα λογιστήρια των επιχειρήσεων ώστε να υπολογίζουν τι θα ισχύει από την 1η του Γενάρη σε ότι αφορά τις κρατήσεις.
Την ίδια στιγμή  τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκαλούν σοκ
δείχνουν καθίζηση του εισοδήματος κατά 10,6% λόγω αύξησης των φόρων κατά 17,7% αλλά και της μείωσης κατά 11,3% των αποδοχών και κατά 10,2% των κοινωνικών παροχών. 
Η κατανάλωση έπεσε μέσα σε ένα χρόνο κατά 6,1%, κατά 8,1% μειώθηκε το ποσοστό αποταμίευσης και κατά 11,3% οι επενδύσεις. 
Ο οικονομικός εφιάλτης συνεχίζεται, παρά τις ενέσεις επικοινωνιακής αισιοδοξίας που επιχειρεί η κυβέρνηση. Ο οικονομικός «αυτισμός» οδηγεί σε αδιέξοδο και σε ασφυξία την ελληνική οικονομία.

Προφανώς στην κυβέρνηση έχουν παρασυρθεί από τα οικονομικά μοντέλα επίτευξης των μακροπρόθεσμων στόχων ξεχνώντας την πραγματικότητα. 
 Η ανάπτυξη, οι θέσεις εργασίας και η αλλαγή ψυχολογίας δεν είναι μακροπρόθεσμοι στόχοι αλλά ανάγκη επιβίωσης σήμερα.

Το επόμενο διάστημα χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι αναμένεται να υποστούν νέα «ψυχρολουσία», καθώς θα δουν από 31 Ιανουαρίου τις μηνιαίες αποδοχές μειωμένες καθώς οι αλλαγές στις κλίμακες της φορολογίας φέρνουν ανατροπές στις κρατήσεις που γίνονται κάθε μήνα.
Στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν κατά την πληρωμή των αποδοχών του Ιανουαρίου, μικρές αυξήσεις αποδοχών έως 28 ευρώ το μήνα, για ετήσιο εισόδημα της τάξης των 9.000-10.000 ευρώ.
Μεγάλοι χαμένοι στο μέτωπο της μηνιαίας παρακράτησης, είναι οι οικογενειάρχες, μετά την κατάργηση του πρόσθετου αφορολογήτου τέκνων.
Η κλίμακα αυτή είναι η εξής:



Ο φόρος που προκύπτει από την κλίμακα μειώνεται ως εξής:

- Για εισόδημα μέχρι και 21.000 ευρώ κατά 2.100 ευρώ. Εφόσον ο φόρος που προκύπτει είναι μικρότερος των 2.100 ευρώ το ποσό μείωσης περιορίζεται στο ποσό του φόρου.

- Για εισόδημα πάνω από 21.000 ευρώ το ποσό μείωσης περιορίζεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος και μέχρι εξαντλήσεως του ποσού των δύο 2.100 ευρώ.

Αναλυτικότερα στην εγκύκλιο περιλαμβάνεται ενδεικτικός πίνακας για τον ευκολότερο υπολογισμό των μειώσεων φόρου που ισχύσουν για εισοδήματα μέχρι 43.000 ευρώ.

Αναλυτικά:

 
newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια: