Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Ανησυχία στην κυβέρνηση για το τυφλό χτύπημα - Καταδίκη από όλα τα κόμματα

anisyxia-stin-kyvernisi-gia-to-tyflo-xtupima-katadiki-apo-ola-ta-kommataΔΕΝΔΙΑΣ: «Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙΤΑΙ»

Διάχυτη είναι η ανησυχία στο εσωτερικό της κυβέρνησης από το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στο Mall, στο Μαρούσι, σε χώρο και ώρα αυξημένης συνάθροισης
Η επικοινωνία, μετά το χτύπημα, ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης με τον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς, είναι διαρκής, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να εκτιμήσει τις καταστάσεις και να λάβει μέτρα.
Σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρει:
«Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος εξερράγη σήμερα το πρωί σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο, δεν στόχευε μόνο το συγκεκριμένο κτίριο. Στόχευε τη δημοκρατική ομαλότητα, την κοινωνική ειρήνη και την προοπτική για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας».
 
«Η ώρα αυτή είναι ώρα κρίσης για όλους. Δεν αρκεί η φραστική καταδίκη του συγκεκριμένου συμβάντος. Απαιτείται απόλυτη απομόνωση της βίας και της τρομοκρατίας από τον πολιτικό κόσμο, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις» προσθέτει και τονίζει: «Το μήνυμα πρέπει να είναι ένα: η Δημοκρατία μας ούτε πτοείται ούτε τρομοκρατείται».

Οι πληροφορίες που υπήρχαν στην κυβέρνηση από το χτύπημα στα γραφεία της ΝΔ πριν λίγες ημέρες, ήταν ξεκάθαρο ότι άφηναν ανοιχτό παράθυρο και για άλλες τρομοκρατικές ενέργειες.

Εξάλλου, είναι χαρακτηριστικό ότι ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, σε του συνέντευξη στην «Καθημερινή» επεσήμανε ότι η ΕΛ.ΑΣ. διέθετε πληροφορίες για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα από τον περασμένο Νοέμβριο.

«Δεν υπήρξε αιφνιδιασμός», δηλώνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και τονίζει: «Υπήρχε σχετική πρόβλεψη από τον Νοέμβριο που πέρασε. Αλλά τα σημεία στα οποία θεωρητικά θα μπορούσε να υπάρξει τρομοκρατικό χτύπημα ήταν πολλά και διαφορετικά». Αν και ο κ. Δένδιας αναφέρεται κυρίως στο χτύπημα στα γραφεία της ΝΔ, υπονοεί την πιθανότητα και άλλων περιστατικών.

Ωστόσο, το ζήτημα που προκαλεί έντονο προβληματισμό αφορά στο ότι το σημερινό χτύπημα διαφοροποιείται αξιολογικά από άλλες τρομοκρατικές ενέργειες, καθώς εκφεύγει του πλαισίου των συμβολισμών. Παρά το γεγονός ότι στην κυβέρνηση εξετάζουν με σοβαρότητα το στοιχείο της προειδοποίησης για ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού, δεν αναιρείται η διάσταση του τυφλού χτυπήματος. Ο χρόνος που δόθηκε ως την ενεργοποίηση του μηχανισμού ήταν σχετικά μικρός και ουδείς θα μπορούσε να έχει προεξοφλήσει την έγκαιρη και επιτυχή εκκένωση.

Ο Νίκος Δένδιας βρίσκεται από το πρωί στο γραφείο του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης όπου ενημερώνεται για τις επιχειρησιακές κινήσεις των αρχών και έχει ανοιχτή γραμμή με τον Πρωθυπουργό. Από την πρώτη στιγμή δε, υπήρξε επικοινωνία με τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς, τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη.

Καθώς φαίνεται, παρά το χαρακτηριστικό της τυφλής βίας που προσδιορίζει το χτύπημα στο Mall, περισσότερο ανησυχητικό για την κυβέρνηση δείχνει να είναι το ενδεχόμενων και άλλων χτυπημάτων, πιθανώς ακόμη και χωρίς να έχει προηγηθεί προειδοποίηση. Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Δημ. Τάξης δείχνει να προσανατολίζεται στην εκπόνηση ενός συνολικού σχεδίου αντιμετώπισης της νέας μορφής τρομοκρατίας που αναπτύσσεται.

Καταδίκασε την επίθεση το ΠΑΣΟΚ

Στην εκτίμηση ότι οι τρομοκράτες ήθελαν νεκρούς και αίμα προχωρά το ΠΑΣΟΚ το οποίο με ανακοίνωση του καταδικάζει την επίθεση:

Η σημερινή βομβιστική επίθεση στο The Mall, σε ένα χώρο που πολλοί πολίτες, κυρίως νέοι, επιλέγουν για την κυριακάτικη βόλτα τους, δείχνει ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο είδος τρομοκρατίας που όχι απλά επιλέγει συμβολικούς στόχους, αλλά επιδιώκει νεκρούς και αίμα.

Το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο καταδικάζει έντονα και κατηγορηματικά αυτή την δολοφονική επίθεση που έρχεται να προστεθεί στον μακρύ πλέον κατάλογο των αντίστοιχων κρουσμάτων των τελευταίων εβδομάδων, αλλά και προειδοποιεί όλους όσους επιδιώκουν να βυθίσουν τη χώρα στο χάος ότι δεν θα τα καταφέρουν. Η Πολιτεία θα αντιδράσει.
Ευχόμαστε στους δύο ελαφρά, ευτυχώς, τραυματίες γρήγορη και καλή ανάρρωση.

Καταδίκη από ΣΥΡΙΖΑ- ΚΚΕ - ΔΗΜΑΡ και Χρυσή Αυγή

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά το τρομοκρατικό κτύπημα στο Mall ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Σκουρλέτης σε δηλώσεις του στον realfm, το χαρακτήρισε «τρομοκρατική και εγκληματική ενέργεια» ενώ την καταδίκασε «απόλυτα και απερίφραστα» και τόνισε ότι «αυτό ελπίζει να γίνει και από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας»

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ «καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση στο εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι. Είναι μια άκρως επικίνδυνη και ύποπτη ενέργεια. Εντάσσεται στο σχεδιασμό εκφοβισμού του λαού και προσφέρει υπηρεσίες σε όσους επιδιώκουν την ενδυνάμωση των μηχανισμών καταστολής και τρομοκράτησης του λαού».

Η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της «εκφράζει τη καταδίκη της για την επίθεση στο "The Mall", όπως και για κάθε άλλη πράξη βίας. Η σημερινή εγκληματική ενέργεια αποτελεί πράξη τυφλής βίας και μάλιστα σε ένα χώρο που υπήρχαν μικρά παιδιά. Η τρομοκρατία, πλέον, απειλεί την κοινωνία».
Η Χρυσή Αυγή αναφέρει: «Οι αριστεροί τρομοκράτες έδειξαν σήμερα το αληθινό δολοφονικό τους πρόσωπο, στρεφόμενοι κατά της κοινωνίας και τραυματίζοντας αθώους συμπολίτες μας. Η κυβέρνηση να αφήσει τα ευχολόγια και τις λεκτικές καταδίκες και να προβεί άμεσα στη σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία των τρομοκρατών.»

Βασίλης Μπεσκένης
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: