Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Μάσκες

Τι τη χρειάζεται την αντιασφυξιογόνο μάσκα ένας τόσο νέος, ωραίος, καλοντυμένος και, ασφαλώς, δυναμικός πολιτικός όπως ο Πάνος ο Σκουρλέτης; 

Μήπως μένει σε γειτονιά με πολλά τζάκια και τον έχει πνίξει η αιθαλομίχλη των καυσόξυλων; 
Μπα! 
Τη χρειάζεται για πιο υψηλούς σκοπούς: περιγράφει ο ίδιος τη χρησιμότητά της σε συνέντευξη που έδωσε στο κρατικό ραδιόφωνο (και την αντιγράφω λέξη λέξη, από το δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι υφιστάμενοί του στο γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, για να μην κατηγορηθώ εκ των υστέρων ότι διαστρεβλώνω τα λόγια του): 

«Εγώ λοιπόν σας λέω, επειδή έχω βρεθεί σε πορεία, έχω υποστεί τις επιθέσεις με χημικά, έχω βρεθεί να έχω και κάποια απ' αυτές τις μασκούλες που βάζουν. Κάνω κακό; Είναι παράνομο αυτό; Με βάση τον νόμο είναι, για να καταλάβετε πόσο άστοχος είναι. Αλλά ήταν δυο εκατομμύρια έλληνες πολίτες όταν πριν δυο καλοκαίρια κατεβήκαμε στους δρόμους και υπέστησαν έναν άγριο χημικό πόλεμο. Αυτό λέγεται βία και αυταρχισμός απέναντι στην κοινωνική αγανάκτηση...». 
Οπως μας λέει ο κ. Σκουρλέτης, τη μασκούλα την έχει για τους δρόμους, για τους αγώνες. 
Διότι έτσι γίνεται. Βγαίνεις να αγωνιστείς, και εκεί που πορεύεσαι με τα συνθήματά σου, ορμάνε επάνω σου οι δυνάμεις καταστολής και στα καλά καθούμενα σε πλακώνουν στα χημικά. Λείπει κάτι; 
Λείπει η διαλεκτική, στην οποία θυμάμαι ότι επέμεναν οι εγελιανοί κατηχητές τα χρόνια της ηρωικής νεότητας στις πολιτικές νεολαίες της Αριστεράς. 
Λείπει, δηλαδή, ο λόγος για τον οποίο πέφτουν τα χημικά στις διαδηλώσεις. Και, προφανώς, ο λόγος έχει να κάνει με την επιλογή τμήματος του «κινήματος» να συγκρουστεί με τις δυνάμεις καταστολής. Του τμήματος εκείνου που κραδαίνει καδρόνια και εξαπολύει μολότοφ, που σπάει μάρμαρα και τζαμαρίες, που ονειρεύεται «έναν άλλο κόσμο».
Κατά σύμπτωση, ο κ. Σκουρλέτης αποσιωπά αυτή τη μικρή λεπτομέρεια που κάνει τις ειρηνικές διαδηλώσεις βίαιες, ενώ ταυτόχρονα αποσιωπά τα τρία κορυφαία περιστατικά που προηγήθηκαν και συνόδευσαν την κρίση: τα γεγονότα του Δεκεμβρίου 2008, τον εμπρησμό της Μαρφίν με τους τρεις ανθρώπους που κάηκαν και τους εμπρησμούς ιστορικών κτιρίων του αθηναϊκού κέντρου τον περασμένο Φεβρουάριο - μεταξύ των οποίων ο κινηματογράφος Αττικόν.
Κατά τα άλλα, πρέπει να συγχαρώ τον κ. Σκουρλέτη για το πνεύμα οικολογίας που τον διακρίνει. 
Μπράβο του που αποδίδει τα άδεια μπουκάλια μπίρας στην ανακύκλωση. 
Του συστήνω, πάντως, να προσέχει το περιεχόμενό τους, το οποίο, σε μεγάλες ποσότητες, κάνει μεγάλη ζημιά στο αριστερό σικ.
ΥΓ: Βλέπω ευκρινέστατα στη φωτογραφία της αίθουσας στην πρώην ΑΣΟΕΕ όπου βρέθηκαν τα κατά Σκουρλέτην «αντικείμενα πρώτης ανάγκης» ένα πορτρέτο του Στάλιν στον τοίχο. Κάθε θρησκεία έχει τα εικονίσματά της.
 
Του Ηλία Κανέλλη, NEA, 4.1.13
πολιτική επιθεώρηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: