Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Ο Βαρτζόπουλος επίτροπος του Ράιχενμπαχ στην κυβέρνηση

    o-vartzopoylos-epitropos-toy-raixenmpax-stin-kyvernisi--
  1. Η  ΕΛΛΑΔΑ  ΩΣ   ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ    


    Πριν από λίγες ημέρες το περιοδικό Focus δημοσίευσε ρεπορτάζ με τίτλο «Η Ελλάδα ως προτεκτοράτο» και υπότιτλο «Επίτροποι σε τράπεζες και υπηρεσίες, περισσότερη εξουσία στην task force: οι Βρυξέλλες θέλουν να συγκυβερνήσουν στην Αθήνα».

    Το δημοσίευμα αναφερόταν στην τοποθέτηση επιτρόπων της Ε.Ε.( ουσιαστικά του Βερολίνου) σε ...
    ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με καθήκοντα επίβλεψης και δικαίωμα παρέμβασης στα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες και με δικαίωμα άσκησης βέτο.

    «Θα υπάρχει μεγάλη παρέμβαση στην κυριαρχία του κράτους, εκτίμησε ο Burkhard Balz (CDU) και προειδοποίησε  ότι δεν πρέπει να παραβλέπεται η υπερηφάνεια των Ελλήνων, γιατί, όπως πιστεύει, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε όξυνση της κατάστασης», σημείωνε το ρεπορτάζ και προσέθετε:

    «Όμως βάσει του motto: «Καλή η εμπιστοσύνη, αλλά καλύτερος ο έλεγχος», ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε αξιώνει έναν αξιόπιστο μηχανισμό που θα επιβλέπει κατά πόσο τηρούνται τα συμφωνηθέντα. Κατά τον ίδιο, αυτό είναι το δίδαγμα από την εμπειρία των τελευταίων ετών».

    Οι Γερμανοί επιθυμούν να βάλουν και έλληνα  επίτροπο  στην κυβέρνηση ώστε ουσιαστικά η χώρα να μετατραπεί σε προτεκτοράτο.

    Παρότι η ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε ότι η χώρα έχει προωθήσει όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ωστόσο η πίεση για αναβάθμιση της task force έφερε αποτελέσματα.

    Ένα σύστημα «καγκελαρίας» που θα ελέγχει την κυβέρνηση, σχεδιάζουν οι Γερμανοί με την εγκαινίαση του θεσμού της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού, του οποίου επικεφαλής θα είναι ο ψυχίατρος στο επάγγελμα και Γενικός Γραμματέας παρά τω πρωθυπουργώ έως και τώρα, Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Αυτή η εξέλιξη, από κοινού με τον εποπτικό, ελεγκτικό και παρεμβατικό ρόλο της Task Force του Χόρστ Ράιχενμπαχ, ουσιαστικά υλοποιεί αυτό που έγραφε το περιοδικό Focus: «Η Ελλάδα ως προτεκτοράτο».

    Ο ψυχίατρος Δημήτρης Βαρζόπουλος αναπτύσσει μια «επικίνδυνη» σχέση με τον Χορστ Ράιχεμπαχ και πλασάρεται ως επίτροπος της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά. Το εντυπωσιακό είναι, ότι αν και ο ψυχίατρος βρίσκεται κοντά στο περιβάλλον Σαμαρά, δεν κατέλαβε κυβερνητικό πόστο. Επανήλθε, όμως στο σύστημα εξουσίας μέσω Γερμανίας.

    Η «περίεργη σχέση»  Βαρτζόπουλου - Ράιχενμπαχ


    Πολλές περίεργες συμπτώσεις έχουμε στην περίπτωση Βαρτζόπουλου –Ράιχενμπαχ.

    Ο ιατρός Δημήτρης Βαρτζόπουλος, γερμανομαθής ο ίδιος αλλά και παντρεμένος με γερμανίδα, θα βρίσκεται σε συνεχή και στενή διασύνδεση με τον Χόρστ Ράιχενμπαχ, καθώς ο τελευταίος προΐσταται της Task Force που ελέγχει σε όλα τα επίπεδα την κυβέρνηση και τους κρατικούς μηχανισμούς. 

    Αξίζει να σημειωθεί, ίσως για ιστορικούς λόγους, ίσως και όχι μόνο ότι το 1836 ο βαυαρός Χριστόφορος Ράιχενμπαχ ανέλαβε πρώτος διευθυντής του Βασιλικού Νομισματοκοπείου και Σφραγιστήριου. Εκατόν τόσα χρόνια μετά, ένας άλλος γερμανός, συνεπώνυμός του, «κρατά τα κλειδιά» της ελληνικής διοίκησης.

    Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος θα παρίσταται στις συνεδριάσεις του υπουργικού Συμβουλίου, της κυβερνητικής Επιτροπής, καθώς και των υπόλοιπων συλλογικών οργάνων, θα είναι το μάτι και το αυτί των Γερμανών, κατ΄ εντολή, φυσικά του Έλληνα Πρωθυπουργού.

    Αν και ο κ. Βαρτζόπουλος είχε αναλάβει υφυπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Πικραμένου και σύμφωνα με πληροφορίες ήταν δυσαρεστημένος που δεν ανέλαβε υπουργική θέση κατά τη σύνθεση της κυβέρνησης  Σαμαρά, τα κατάφερε και βάζει πολλούς σε πειρασμό να αναζητήσουν τις σχέσεις του με την Καγκελαρία και το περιβάλλον της Μέρκελ.


    Νίκος Παναγιωτόπουλος 

Δεν υπάρχουν σχόλια: