Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Μεγάλη... επιτυχία της κυβέρνησης: Έπνιξαν την Ελλάδα στην αιθαλομίχλη για 36 εκ. ευρώ!

Διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες από το μέτρο εξίσωσης των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης κατά τους δύο πρώτους μήνες εφαρμογής του...  

Δεν επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες για αύξηση των δημοσίων εσόδων τα στοιχεία από τους δύο πρώτους μήνες εφαρμογής του μέτρου των ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, απέχουν πάρα πολύ από τον ετήσιο στόχο που ήταν 1 δισ. ευρώ! 
Σύμφωνα με την... «Καθημερινή» το υπουργείο Οικονομικών το τελευταίο δίμηνο του έτους έχει βάλει στα ταμεία του αυξημένα έσοδα, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2011, κατά 36 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά είχε απώλειες 60 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης.



Τα στοιχεία θέτουν υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα του στόχου για αύξηση των δημοσίων εσόδων που καλείται να εκπληρώσει το μέτρο της εξίσωσης των ΕΦΚ στους δύο τύπους πετρελαίου (κίνησης και θέρμανσης), ενώ την ίδια στιγμή τα στοιχεία της αγοράς για τη ζήτηση καυσίμων, δείχνουν ότι αναποτελεσματικός παραμένει και ο στόχος της πάταξης του λαθρεμπορίου.







Το δημοσίευμα αναφέρει ότι πηγές της αγοράς πετρελαιοειδών εκτιμούν ότι το μέτρο πέτυχε το στόχο του σε ό,τι αφορά τον περιορισμό του λαθρεμπορίου στο θέρμανσης, επισημαίνουν ωστόσο ότι άνοιξε νέο παράθυρο λαθρεμπορίας στο ναυτιλιακό καύσιμο, το οποίο δεν επιβαρύνεται με φόρους και προσφέρει υψηλά περιθώρια κέρδους στους επιτήδειους.


Οι εκτιμήσεις βασίζονται σε στοιχεία που δείχνουν αύξηση του πετρελαίου κίνησης το τελευταίο δίμηνο κατά 10-15%, που αντιπροσωπεύει σχεδόν εξ ολοκλήρου αντίστοιχο ποσοστό θέρμανσης που πριν την εξίσωση των φόρων διακινείτο ως κίνησης. Η αγορά, σύμφωνα με την εφημερίδα, παρατηρεί επίσης αύξηση της ζήτησης στο ναυτιλιακό καύσιμο ειδικά τον Νοέμβριο, η οποία όμως δείχνει να ανακόπτεται από τον Δεκέμβριο και μετά.


Παράγοντες της αγοράς των πετρελαιοειδών χαρακτηρίζουν ατελές το μέτρο της εξίσωσης των ΕΦΚ σε ό,τι αφορά την πάταξη του λαθρεμπορίου, επισημαίνοντας ότι δεν συνοδεύτηκε με μέτρα για το πετρέλαιο ναυτιλίας με αποτέλεσμα να δημιουργήσει ένα εύκολο παράθυρο για τη μετακίνηση των λαθρεμπόρων στο ναυτιλιακό καύσιμο.



Από την άλλη η περιβαλλοντική ζημιά που έχει υποστεί η χώρα είναι ανυπολόγιστη με το νέφος αιθαλομίχλης στις μεγάλες πόλεις να έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο και η παράνομη υλοτόμηση να καταστρέφει τα ήδη λιγοστά δάση μας.


Πηγή: Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: