Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Κάποιες σκέψεις εν όψει 28ης Οκτωβρίου...



Η Ελλάδα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι

Η αφορμή μου δόθηκε (ξανά) από την ιστορία. 
Σαν σήμερα το 1820 ο Υψηλάντης και οι "φιλικοί" αποφασίζουν να κηρύξουν την επανάσταση στη Μολδοβλαχία.
Ε και; 
Οι νεοέλληνες έχουμε μια σχέση πάθους και μίσους με το παρελθόν. Άλλες φορές μας στοιχειώνει, άλλες μας εξαγνίζει. 
Πάντα το αντιμετωπίζουμε με πάθος και υπερβολή, όπως τα πάντα γύρω μας. Το ερμηνεύουμε κατά το δοκούν, το εξιδανικεύουμε , το ξεχνάμε. Ποτέ όμως δεν κοιτάμε να το ερμηνεύσουμε. 
Σήμερα η Ελλάδα περνά μια ακόμα κρίσιμη φάση της ιστορίας της. Δεν είναι η πρώτη φορά. 
Η "Μέρκελ", έχει ξαναπεράσει από αυτά εδώ τα μέρη , με άλλα ονόματα και ...

Γραψαρχιδιστάν


Τα σχόλια είναι περιττά..

Να που δεν φταίει ο υπαρκτός Σοσιαλισμός …

Πεταλούδα της νύχτας
Πεταλούδα της νύχτας
“ … που δεν χάθηκε ο έρωτας ”
Πεταλούδα της νύχτας
“ … που δεν χάθηκε ο έρωτας ”

Μετά την πτώση του υπαρκτού Σοσιαλισμού, στη δεκαετία του 1990 τα μπαρ σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, αλλά και οι οίκοι ανοχής γέμισαν με ανατολικής προέλευσης κορασίδες. Ξαφνικά, όλοι όσοι ένιωσαν δικαιωμένοι για τον … αγώνα τους εναντίον του Κομμουνισμού και κάποια κατάλειπα της ξεπερασμένης εθνικοφροσύνης των περασμένων δεκαετιών, προπαγάνδιζαν, όπου έβρισκαν ακόμη και στα τηλεπαράθυρα, μέχρι τουλάχιστον η κρίση χρέους να «χτυπήσει» την πόρτα της Ελλάδας, ότι...

Ο κ. Φούχτελος

Εδώ που τα λέμε, εμείς τους τα μάθαμε αυτά τα κόλπα. 
Για να ακριβολογώ τους τα έμαθε ο Όμηρος στην Ιλιάδα, όταν έδειξε ότι οι πόλεμοι δεν κερδίζονται με το σπαθί αλλά με την επινόηση του «Δούρειου Ίππου»
Στέλνεις δηλαδή στο αντίπαλο στρατόπεδο ένα «δώρο», κάτι που μοιάζει ασφαλές και ακίνδυνο.
Οι Γερμανοί έχασαν δυο παγκόσμιους πολέμους και πλήρωσαν βαρύτατο τίμημα προσπαθώντας να νικήσουν με το σπαθί, παρά το γεγονός ότι ήταν λάτρεις του Ομήρου. 

Διάβαζαν αλλά δεν καταλάβαιναν. Από τις ήττες τους όμως φαίνεται πως έμαθαν. 
Έτσι η διεύρυνση του «ζωτικού χώρου» που επιχειρούν για άλλη μια φορά σήμερα, δεν γίνεται με το σπαθί. Γίνεται με «δώρα»...

Ποιους κάλεσε στη Ραφήνα ο Κώστας Καραμανλής και τι συζήτησαν;




Με λίγους, καλούς και πιστούς φίλους 
μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Βλάχος  και μάλιστα δύο φορές βρέθηκε στο ίδιο τραπέζι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο σπίτι του στη Ραφήνα.
Η πρώτη πρόκληση για γεύμα από τον Κώστα Καραμανλή εστάλη πριν από τις...

Ημερολόγιο Ανάγνωσης

Ημερολόγιο Ανάγνωσης - Του Νίκου Δήμου

Του Νίκου Δήμου

Ορθολογιστές δεν είμαστε, κριτική σκέψη δεν διαθέτουμε – όμως στον λυρισμό είμαστε πρώτοι
Εντάξει, ορθολογιστές δεν είμαστε, κριτική σκέψη δεν διαθέτουμε – όμως στον λυρισμό είμαστε πρώτοι. Αυτή είναι η δύναμη και η αδυναμία μας. 
Το πάθος, το συναίσθημα, που μας θρέφει και μας βουλιάζει.
Παρακολουθώ ξένες λογοτεχνίες, ακούω ξένη μουσική. Ακόμα και σε χώρες μεγαλύτερες, πιο πλούσιες και με καλλιτεχνική παράδοση μακρύτερη, δεν βρίσκω λυρικούς δημιουργούς σαν τους δικούς μας.
Λυρικούς; Εννοώ ποιητές, συνθέτες αλλά και στιχουργούς...

Για ποιόν χτύπησε την καμπάνα του ανασχηματισμού, ακόμη και των εκλογών αν χρειαστεί ο Σαμαράς;



Πολιτικό θρίλερ 
εκτυλίσσεται στην κυβέρνηση με φόντο τα νέα μέτρα 
Ο Αντώνης Σαμαράς κατάφερε να αλλάξει το κλίμα στο εξωτερικό, όμως τα μέτωπα στο εσωτερικό οξύνθηκαν σε τέτοιο βαθμό που να απειλείται ακόμη και η συνοχή της κυβέρνησης. 

Οι δημόσιες τοποθετήσεις από μέλη των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ενόχλησαν σε τέτοιο βαθμό το Μαξίμου, που ο Σαμαράς αποφάσισε να «χτυπήσει» την καμπάνα του ανασχηματισμού*, ακόμη και των εκλογών αν χρειαστεί, προκειμένου να μέτρα να ψηφιστούν χωρίς απώλειες.
Ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται σε κάβο λεπτών ισορροπιών που πρέπει να τηρηθούν τόσο...

Το άδοξο πολιτικό τέλος του Ευάγγελου Βενιζέλου

“ Η παρόρμηση, τα λάθη, ο βοναπαρτισμός, ο ιδιότυπος ναρκισσισμός και ο αυταρχισμός  ”
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος γνωρίζει να χειρίζεται καλά την ελληνική γλώσσα. Όμως, δεν χειρίζεται το ίδιο καλά την πολιτική. Η καλή χρήση της γλώσσας τον ευνόησε την εποχή που ο μέσος όρος των ψηφοφόρων εξίσωνε ή συμψήφιζε την παντελή έλλειψη σαρδάμ στο λόγο με τις ικανότητες στην πολιτική. 
Με βάση αυτό και μόνο το κριτήριο, δεν ήταν λίγοι εκείνοι, οι οποίοι τον θεωρούσαν ικανότερο από τον Κώστα Σημίτη ή από τον Γιώργο Παπανδρέου...

Αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ ζητά ο Πάγκαλος (video)


Αιχμές κατά Βενιζέλου από τον πρώην υπουργό, ενώ υπογράμμισε πως ο Σαμαράς είναι πραγματικός ηγέτης και πρωθυπουργός

"Η δημοκρατική παράταξη έχει ανάγκη έναν νέο Περικλή σε αυτή τη χώρα, δεν έχει ηγέτη", δήλωσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας στην εκπομπή "Στα Άκρα", αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Αντίθετα, είπε, η ΝΔ "έχει ηγέτη, είναι πρωθυπουργός της χώρας"
"Εγώ θεωρώ", συνέχισε ο κ. Πάγκαλος, ότι η "δημοκρατική παράταξη δεν εκφράζεται από το σημερινό ΠΑΣΟΚ, επομένως πρέπει να βρεθεί μία ηγετική φυσιογνωμία η οποία θα ενώσει..., γιατί η δημοκρατική παράταξη δεν είναι 12%, αλλά η μισή χώρα"...

Τι δείχνει η μεγάλη δημοσκόπηση του ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ!


«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό 
βάζουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της εταιρείας RASS, για τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»


Μια νέα δημοσκόπηση φωτιά από την RΑSS, για την εφημνερίδα "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ" αλλάζει το πολιτικό σκηνικό.
Τα νέα δεδομένα αναμένεται να προκαλέσουν ισχυρές, αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εσωτερικό των κομμάτων και στο πολιτικό σύστημα, καθώς οι πολίτες παίρνουν θέση για κρίσιμα ζητήματα και στέλνουν σαφές μήνυμα για την ανακατανομή της δύναμης των κομμάτων και την παράσταση νίκης.
Τι λένε οι πολίτες για : 

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Σαμαράς σε Μέρκελ: "Χωρίς τη δόση πτωχεύουμε στις 16 Νοέμβρη" - Σχόλιο Πρόταση του Ε Μ ΠΡΟ Σ


Σε όλα «ναι» είπε η Μέρκελ αρκεί … να τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες. 
Η συνάντηση έγινε στο γραφείο της ελληνικής αντιπροσωπείας κάτι που έχει ειδικό συμβολισμό, και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό.
Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκαν οι διαφορές με την τρόικα, η εκταμίευση της δόσης και τα μέτρα ανάπτυξης, με τον Αντώνη Σαμαρά να επαναλαμβάνει στην Άνγκελα Μέρκελ πως χωρίς τη δόση, πτωχεύουμε στις 16 Νοέμβρη, όπως φέρεται να έχει δηλώσει και χθες κατά το πρώτο τετ-α-τετ τους στις Βρυξέλλες.
Η κ. Μέρκελ ζήτησε από την πλευρά της...

Το λάθος του ΔΝΤ που κατέστρεψε την Ελλάδα

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας στο Τόκυο, αποκαλύφθηκε ότι το Ταμείο έχει διαπράξει ένα τεράστιο λάθος στα οικονομετρικά του μοντέλα.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ παραδέχτηκε ότι ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής (fiscal multiplier) που χρησιμοποιούσε για να προβλέψει την επίπτωση της λιτότητας στο ΑΕΠ της Ελλάδας είχε εκτιμηθεί στο 0,5, ενώ η πραγματική του τιμή είναι 1,8.
Δηλαδή, για κάθε ευρώ περικοπών που επέβαλλε η τρόικα, το ΑΕΠ μειωνόταν όχι κατά 50 σεντς, όπως προέβλεπε, αλλά κατά 1,8 ευρώ!", δήλωσε ο ...

Ο Σαμαράς πέτυχε τον στόχο του με την θετική δήλωση των «17», χωρών της ευρωζώνης!

Με μια ξεχωριστή δήλωση των 17 χωρών της ευρωζώνης ανταμείφθηκαν η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και οι θυσίες του ελληνικού λαού!

Η δήλωση των «17» έχει ως εξής:
«Καλωσορίζουμε την πρόοδο που σημείωσαν η Ελλάδα και η τρόικα με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τις πολιτικές που διέπουν το πρόγραμμα προσαρμογής και προσβλέπουν στην οριστικοποίηση της αξιολόγησης. 

Το Eurogroup θα εξετάσει το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης υπό το φως της έκθεσης της τρόικας και θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις.
»Καλωσορίζουμε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και χαιρετίζουμε τις αξιοσημείωτες προσπάθειες του ελληνικού λαού...

Sylvia Kristel: "Έφυγε" η Θρυλική "Εμμανουέλα" - Αφιέρωμα στη Σίλβια Κριστέλ: Ταινίες & Φωτογραφίες


Η Σίλβια Κριστέλ (Sylvia Kristel)
Η Σίλβια Κριστέλ (Sylvia Kristel) γεννήθηκε στην Ουτρέχτη στην Ολλανδία. 
Οι γονείς της χώρισαν όταν εκείνη ήταν 14 ετών, αφού ο πατέρας της έφυγε από το σπίτι τους για μια άλλη γυναίκα. «Ήταν το πιο θλιβερό πράγμα που συνέβη ποτέ σε μένα», λέει για την εμπειρία του χωρισμού των γονιών της. 
Η Κριστέλ είχε και μια νεώτερη αδερφή τη Μαριάνα.
Ξεκίνησε την καριέρα της ως μοντέλο σε ηλικία 17 χρόνων, ενώ είχε αναδειχθεί νικήτρια στο διαγωνισμό ομορφιάς «Miss TV Europe»
Το 1974 έγινε ευρέως γνωστή για τη συμμετοχή της στη γαλλική ταινία «Εμμανουέλα». Η εν λόγω ταινία παραμένει ακόμη και σήμερα μια από τις πιο πετυχημένες γαλλικές ταινίες στην κατηγορία της...

Νέο τετ-α-τετ Σαμαρά - Μέρκελ σε λίγη ώρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής

Κρίσιμο τετ-α-τετ
'Οπως σας είπαμε χθες, νέο κρίσιμο τετ-α-τετ θα έχει στις 10:30 π.μ. (ώρα Ελλάδας) σήμερα Παρασκευή ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώθηκε με θετικές δηλώσεις για την Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει στήριξη για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και μάλιστα στο σύνολό της και όχι τμηματικά.

Όπως επεσήμανε στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής τόνισε ότι πρέπει να ...

Ικανοποίηση στη Σύνοδο Κορυφής για την πρόοδο στην Ελλάδα

Κοινή δήλωση των «17»
Τη θετική δήλωση που ανέμενε για την Ελλάδα έλαβε τελικά ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς από τη Σύνοδο Κορυφής. 
Με κοινή τους δήλωση οι 17 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη χώρα και για τις «αξιοσημείωτες προσπάθειες» του ελληνικού λαού.
Ειδικότερα, στη δήλωσή τους αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της χώρας και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες με την τρόικα και τονίζουν ότι το Eurogroup, θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις.

Η
δήλωση των «17» έχει ως εξής:

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Πλούσιες χώρες, φτωχοί λαοί

       17 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Φτώχειας
Ενώ ο δυτικός κόσμος συνεχίζει να προοδεύει, ο τρίτος κόσμος αντιμετωπίζει φτώχεια, επιδημίες, πολέμους, μόλυνση του περιβάλλοντος, παιδική θνησιμότητα.  
Πόσο φτωχές είναι όμως στην πραγματικότητα οι χώρες του τρίτου κόσμου και πόσο πλούσιες οι “ανεπτυγμένες”;
___

Το κρατικό συντεχνιακό μπαξίσι

Όλοι νομίζω ότι συμφωνούμε πως θα πρέπει να πολεμηθούν τα ειδικά συμφέροντα καθώς και οι κλίκες που λυμαίνονται την ελληνική οικονομία. 
Πάνω κάτω, είτε είναι κάποιος δεξιός, ή αριστερός ή Αρειανός, συμφωνεί με την παραπάνω πρόταση.
Μέχρι τώρα όμως, όλες οι αγκυλώσεις, οι συντεχνίες, οι κλίκες και τα ειδικά συμφέροντα, που έχουν ταλαιπωρήσει αυτή τη χώρα θα έλεγα ότι ζουν και βασιλεύουν.
Για παράδειγμα, φτιάξαμε ένα πλαίσιο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης εταιρειών, αλλά ουσιαστικά το μόνο που κάναμε είναι να φτιάξουμε άλλο ένα επίπεδο γραφειοκρατίας, που θα αναλάβει να διεκπεραιώσει για λογαριασμό των ενδιαφερόμενων τις διαδικασίες, χωρίς ουσιαστικά να...

Καλή τύχη στους Έλληνες κρατιστές που ελπίζουν σε αυξημένα έσοδα

Με το συμπάθιο, αλλά δεν δέχομαι την όλη ρητορεία του ελληνικού κράτους για το θέμα της φοροδιαφυγής στα καύσιμα. 
Διότι από την στιγμή που δεν μπορείς να μετρήσεις κάτι, πως ξέρεις πόσο είναι;
Ξέρω, θα μου πείτε ότι υπερασπίζομαι για άλλη μια φορά τους φοροφυγάδες. Όχι δεν είναι έτσι. Δεν υπερασπίστηκα ποτέ κανέναν φοροφυγά. 
Αυτό που απλά λέω είναι ότι η όλη κουβέντα για την φοροδιαφυγή πετρελαίου είναι στην φαντασίωση του μέσου Έλληνα πολιτικού διότι δεν έχει αποδειχτεί.
Και δεν έχει αποδειχτεί, διότι όλοι αυτοί που υποτίθεται ότι κλέβουν είναι ακόμα ελεύθεροι και δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Διότι αν τους ξέραμε...

Ιφιγένεια, πάλι

Στην ατζέντα των ημερών πρώτη θέση έχουν τις τελευταίες ημέρες τα μέτρα που “απαιτεί” η τρόικα αναφορικά με τα εργασιακά.
Η “απαίτηση” μαθαίνουμε έχει να κάνει με την ανταγωνιστικότητα της αγοράς εργασίας, και συγκεκριμένα τη μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης όπως και του κατώτατου μισθού, προκειμένου να μειωθεί το εργασιακό κόστος.
Αυτό που δεν “μαθαίνουμε” είναι ότι το εργασιακό κόστος εμπεριέχει την καθαρή αμοιβή του εργαζόμενου, τις εισφορές του εργοδότη και του εργαζόμενου (27,47%+16%), και φυσικά τους φόρους. 
Εν ολίγοις, η απόπειρα...

Να τα … χιλιάσει ο Επίτιμος


Να τα … χιλιάσει ο Επίτιμος

Στα 95 χρόνια μπαίνει σήμερα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η ευχή είναι πια να τα χιλιάσει…
Γεννημένος στις 18 Οκτωβρίου 1918 καταρρίπτει πολλά ιστορικά ρεκόρ και παραμένει ένας από τους μακροβιότερους Έλληνες πολιτικούς.
Υπουργός και Πρωθυπουργός, με δεκαετίες κοινοβουλευτικής δράσης, αφού εκλέχτηκε πρώτη φορά βουλευτής το 1946 και παρέμεινε έως το 2004, επί 58 χρόνια...

Δεν κρατήθηκε από τη χαρά της η Μέρκελ όταν είδε τον Σαμαρά - Σε λίγο νέα συνάντηση Μέρκελ Σαμαρά στις Βρυξέλλες!(video)

Νέα συνάντηση Μέρκελ - Σαμαρά
Στις Βρυξέλλες θα βρεθούν ξανα σε μερικές ώρες ο Αντώνης Σαμαράς και η Ανγκελα Μέρκελ. 
Οι δυο ηγέτες μετά το ολιγόλεπτο τετ α τετ στο Βουκουρέστι* συμφώνησαν να τα ξαναπούν στο περιθώριο της συνόδου των ηγετών της ΕΕ. 

* Η συνάντηση στο Βουκουρέστι
Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι η κ. Μέρκελ συνομιλούσε με τους συνδαιτημόνες στο τραπέζι της, όταν είδε τον Αντώνη Σαμαρά να μπαίνει στην αίθουσα...

Σαμαράς: «Θα γίνουμε success story της Ευρώπης»

Σαμαράς: «Θα γίνουμε success story της Ευρώπης»«Σπάμε απανωτά ρεκόρ Γκίνες»
Τη σιγουριά του ότι η Ελλάδα σε λίγο καιρό θα γίνει από αδύναμος κρίκος, ο ακρογωνιαίος λίθος της Ευρώπης, εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι. 
«Τα ιδανικά μας θα μας βγάλουν πιο δυνατούς από την κρίση» είπε ο πρωθυπουργός , σημειώνοντας ότι όλες οι πτυχές της κρίσης, που δεν είναι όπως είπε μόνο οικονομικές, συνδέονται άμεσα με το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που έχει η Γηραιά Ήπειρος....

Ούτε φράγκο!


Του Ι.Κ.Πρετεντέρη
Θέλω να απευθυνθώ στον καλόπιστο αναγνώστη για να τον ρωτήσω:
Ας πούμε ότι τον είχαν στείλει ως εμπειρογνώμονα σε μια χρεοκοπημένη χώρα.
Η οποία είχε 25,1% ανεργία στον ιδιωτικό και αυτοαπασχολούμενο τομέα αλλά αρνιόταν να απολύσει τους υπαλλήλους των δημόσιων οργανισμών που έκλειναν.
Και ο αρμόδιος υπουργός εμφανιζόταν στη διαπραγμάτευση να πει:
- Μην ανησυχείτε. Θα διώξω εντεκάμισι χιλιάδες επίορκους και ανεπαρκείς δημοσίους υπαλλήλους.
Τι θα του απαντούσατε; Να σας πω τι θα του απαντούσα εγώ:

Spiegel: Έχει ήδη ληφθεί η απόφαση για τη χορήγηση της δόσης

Η απόφαση για τη χορήγηση της δόσης προς την Ελλάδα έχει ήδη ληφθεί ανεπισήμως, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Σύμφωνα με το περιοδικό, η λύση που προωθείται από Γερμανία και Γαλλία είναι να καταβληθούν τα 31,5 δισεκατομμύρια ευρώ το αργότερο εντός του Νοεμβρίου και να μπουν σε ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό.
 
Με τα χρήματα του λογαριασμού θα ... πληρώνονται οι τόκοι και θα αποπληρώνεται το χρέος που ωριμάζει...

Ανασχηματισμός και ...Συμβουλές από Μέρκελ στον Σαμαρά!


Αποφασισμένος να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ο Σαμαράς 
- Τί συμβούλεψε η Μέρκελ τον  πρωθυπουργό 
Μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες στα ηνία της κυβέρνησης ο Αντώνης Σαμαράς έχει διαμορφώσει άποψη για το ποιοι υπουργοί αποδίδουν έργο και ποιοι αποδείχθηκαν αδύναμοι κρίκοι.
Την ίδια ώρα υνεργάτες του πρωθυπουργού αποκάλυψαν διάλογο που είχε με την Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα,  στον οποίο η Γερμανίδα καγκελάριος τον συμβούλευσε ...

Στόχος του Σαμαρά στη σύνοδο κορυφής, μια θετική δήλωση

Στήριξη από Φρανσουά Ολάντ που τόνισε ότι επιθυμεί την Ελλάδα στο ευρώ
 
Μετά τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας για τα περισσότερα εκ των βασικών μέτρων και τη δήλωση της Τρόικας το βράδυ της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα βρεθεί ενώπιον των ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα, Πέμπτη, αναμένοντας μια θετική δήλωση για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να περιλαμβάνει μία παράγραφο για την Ελλάδα, στην... 

Το Λόμπι της Σφαγής

Είμαι ένα ανερμάτιστο παραζαλισμένο κοτόπουλο. Είμαι ένα τσουλάκι της Ιστορίας. 
Είμαι ένας παρατηρητής της Ιστορίας. 
Είμαι αυτός που βρίσκεται πάντα δυο σελίδες πίσω από το έργο. 
Όσο οργίζομαι με τη σελίδα οκτώ, η σελίδα δέκα γράφεται. 
Φτάνω απεγνωσμένος στη σελίδα δέκα και η δώδεκα είναι πια ολοκληρωμένη. Δώδεκα. 
Η ελπίδα μου κρεμάστηκε. Είδες; Το έριξα στην πλάκα. 
Ή στην πλάκα θα το ρίχνω ή στην κακομοιριά. Όχι στη δράση.
Ακόμα χειρότερα, όχι στην κατανόηση. Δεν με ενδιαφέρει να καταλάβω. Είναι πολύπλοκο πράγμα η κατανόηση. Απαιτεί προσπάθεια διαρκή. Κι ίσως δεν με συμφέρει να καταλάβω. Γιατί αν καταλάβω, θα καταλάβω ότι έφταιξα, ότι έφταιξα πολιτικά, ότι έφταιξα ως πολίτης....

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Ο θόρυβος της χαράς και η σιωπή της λύπης

Με αφορμή ένα θάνατο

Αν υποθέσουμε ότι η χαρά είναι ένα συναίσθημα που μπορείς να την εκφράσεις από την τηλεόραση και το ίντερνετ και να γίνεις πιστευτός, τότε το ακριβώς ανάποδο συμβαίνει με την θλίψη. 
Η λύπη σου για σοβαρά θέματα όπως ο θάνατος ενός ανθρώπου δεν γίνεται να εκφραστεί ούτε από την τηλεόραση αλλά ούτε και από το ίντερνετ. 
Ο μοναδικός λόγος που μπορώ να σκεφτώ για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι ότι μέσα στην λύπη, κυρίαρχο ρόλο εκτός από την εκτόνωση (το κλάμα) έχει η σιωπή.
Έχοντας την εμπειρία δυο θανάτων στην ζωή μου που με επηρέασαν βαθιά, μπορώ να πω με σιγουριά ότι την λύπη του άλλου την μοιράζεσαι μόνο όταν είσαι δίπλα του...

Το σύνδρομο του Ωνάση

Το σύνδρομο του Ωνάση
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας της Ελληνικής κρίσης είναι περισσότερα από αυτά που νίκησε ο Ηρακλής. Ένα κεφάλι πολύ μεγάλο και πολύ κεντρικό δυστυχώς είναι αυτό των πλουσίων της Ελλάδος.
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης έφυγε από τη ζωή το 1975, όταν δηλαδή άρχισε αυτό που ονομάστηκε ως μεταπολίτευση με τις συνέπειες που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες σήμερα. 
Βέβαια, η γένια του Πολυτεχνείου καλώς επανεγκαθίδρυσε τη Δημοκρατία αλλά κακώς χειρίστηκε την εξουσία/ευθύνη που αυτή έφερε. Κακώς, διότι αποδείχτηκε περίτρανα ότι ηγέτες δεν υπήρχαν αντάξιοι των περιστάσεων...

Η δικτατορία των συντεχνιών


Οι συντεχνίες και τα επαγγελματικά λόμπυ έχουν τεράστια ευθύνη για την κατάσταση που έφτασε η χώρα μας. 
Υποτίθεται ότι ο συνδικαλισμός δημιουργήθηκε για να προστατεύονται τα συμφέροντα των εργαζομένων αλλά εδώ και πολλά χρόνια προστατεύει τα συμφέροντα ολίγων συνδικαλιστών με τρόπο που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εις βάρος των άλλων πολιτών, ακόμα και των περισσότερων εργαζομένων του κάθε συνδικάτου.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι δυο μεγάλες ΔΕΚΟ, ΔΕΗ και ΟΤΕ. 
Όταν η ΔΕΗ κάνει απεργία...

Η δική μας ανίερη συμμαχία

Μια από τις εθιμικές ανοησίες που κυκλοφορούν ακόμα και σήμερα, αντλώντας την πειστικότητά τους από τη δύναμη της αδράνειας που έχουν τα κλισέ, είναι ότι η πολιτική τάξη μας αντιστέκεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από τον φόβο του πολιτικού κόστους. 
Ποιου πολιτικού κόστους τώρα πια; 
Τα κόμματα της εξουσίας έχουν καταρρεύσει ακριβώς λόγω των «εναλλακτικών μέτρων» που υιοθετούν για ν’ αποφύγουν τις μεταρρυθμίσεις. Και ξέρουν πολύ καλά ότι η ελεύθερη πτώση τους θα συνεχιστεί ώς την εξαέρωσή τους όσο παίρνουν τέτοια μέτρα. Οπότε; ...

Ω γλυκύ μου έαρ, Ω γλυκό μου σκοτάδι



Θα πρέπει να ομολογήσω ότι δεν πέφτω από τα σύννεφα με την δήλωση του τραγουδιστή για την Χρυσή Αυγή. 
Έχει γεμίσει ο κόσμος με ανθρώπους που στο ένα χέρι έχουν το Ευαγγέλιο και στο άλλο την σβάστικα. Παπάδες στα αστυνομικά τμήματα παρέα με χρυσαυγίτες για να καταγγείλουν θεατρικά έργα. Παπάδες να μιλάνε για τον «τόπο που έχει μαυρίσει». 
Παπάδες από τον άμβωνα καλούν τον κόσμο να σώσει την Ελλάδα μας από τους κακούς ξένους. 
Στον ψάλτη θα κολλήσουμε;...

Ο Παπαθανασίου στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κ.Καραμανλή»


Με τις ευχές … Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή

Τον πρώην υπουργό Γιάννη Παπαθανασίου προκρίνουν από κοινού για τη θέση του προέδρου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κ. Καραμανλής» οι Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής.
Η σχετική πληροφορία προέρχεται από αξιόπιστη νεοδημοκρατική πηγή. 
Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Παπαθανασίου...

Πού είσαι, Κεμάλ;

Νίκος Δήμου
Τις τελευταίες μέρες σκέπτομαι πολύ τον Κεμάλ Ατατούρκ.

  • Τις τελευταίες μέρες σκέπτομαι τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Τι άθλο έκανε οάνθρωπος! Πήρε ένα κράτος από τα βάθη του Μεσαίωνα και το έφερε στη νεωτερικότητα. Πήρε ένα κράτος από τα βάθη της Ασίας και το έφερε στην Ευρώπη. Μέσα σε ούτε δυο δεκαετίες. Και τώρα το κράτος αυτό είναι στους G20 κι εμείς στα Τάρταρα...
  • Ξέρω, στους Έλληνες δεν αρέσει να μνημονεύεται ένας Τούρκος – και μάλιστα ο Κεμάλ. Και γνωρίζω ήδη όλες τις αντιρρήσεις που θα μου φέρουν: πως ήταν εχθρός μας, ότι ήταν δικτάτορας, πως οι μεταρρυθμίσεις του αλλοιώθηκαν από τους διαδόχους του, κ.λπ.(σσ δική μας, του Ε Μ ΠΡΟ Σ, : Την "Γενοκτονία των Ποντίων" ξαχάσατε κ. Δήμου) Τα ξέρω όλα και, παρ’ όλα αυτά, θεωρώ το έργο του τεράστιο...

Ο περιβόητος Κολλάς προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ - Καταβάλλεται προσπάθεια να ενταχθεί και ο... Σταμούλος,,!

Πράσινοι και κόκκινοι, «λιοντάρια» και «ποντίκια»
Διαβάζω τον Γιάννη Λοβέρδο, στον λογαριασμό του στο facebook και ανατρίχιασα, από συγκίνηση: "Η είδηση ότι μετα τον διαβοητο Φωτοπουλο της ΔΕΗ κι ο περιβοητος Κολλας προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ κι αρθρογραφεί στην Αυγή, δεν με αιφνιδίασε. Το απεχθες συντεχνιακο, κομματικο κράτος των Κολλαδων που μας έφερε σε αυτα τα χάλια που θα εύρισκε καταφύγιο παρα στην Κουμουνδούρου
Το ΠΑΣΟΚ, δυστυχώς, είναι εδω ενωμένο, δυνατό"
Σχόλιο Ε Μ ΠΡΟ Σ : Για όσους ''ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ''.....

Μέρκελ: «Κάτι έχει αλλάξει στην Ελλάδα»

Την ικανοποίησή της για την «αλλαγή στάσης» της Ελλάδας εξέφρασε η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, υπογραμμίζοντας τις προόδους που έχει σημειώσει η χώρα και τις προσπάθειες που καταβάλλει.«Μπορούμε να πούμε πολλά για την Ελλάδα, όμως τώρα έχουν γίνει πραγματικά πολλά εκεί, ίσως πιο αργά και λιγότερο αποτελεσματικά απ' ό,τι φανταζόμασταν, αλλά κάτι έχει αλλάξει στο γενικό τρόπο σκέψης τους»...

Η Ελλάδα εξήντα πέντε χρόνια πίσω - ΔΕΝ άλλαξε τίποτα..!

Αρχές του 1947 η αγγλική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει στις ΗΠΑ πως αδυνατούσε πλέον να συνεχίσει τον ρόλο που είχε αναλάβει, δηλαδή τον ρόλο της ενίσχυσης της ελληνικής κυβέρνησης στον αγώνα της κατά της κομμουνιστικής επικράτησης στην Ελλάδα. 
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τρούμαν προκειμένου να έχει ιδία άποψη για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα στέλνει το πρώτο τρίμηνο του 1947 τον Paul A. Porter ως επικεφαλής αμερικανικής αποστολής.
Στις 14 Φεβρουαρίου μετά από έναν περίπου μήνα παραμονής στην Ελλάδα ο Paul A. Porter στέλνει επιστολή προς τον...

"Ελληνόψυχος" πύρινος λόγος κατά Γερμανίας από τον ... Σέρβο πρωθυπουργό!


Ο πύρινος λόγος του Σέρβου πρωθυπουργού Ι. Ντάντιτς που θα διαβάσετε εν συνεχεία, κανονικά θα έπρεπε να είχε βγει από το στόμα και την ψυχή Έλληνα πολιτικού, αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι η κοινωνία στη χώρα έχει σταματήσει να αναδεικνύει ψυχωμένους ηγέτες.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας παρευρέθηκε χθες σε τελετή μνήμης στο χωριό Ντράγκινατς για τα 3.000 θύματα που εκτελέστηκαν που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς το 1941.
Ιδού, λοιπόν, τι είπε...

Ο πρωθυπουργός θα διαπραγματευτεί..!


Θέλω να πιστεύω... ΝΑΙ
Για πρώτη φορά θα δώσει το παρών σε Σύνοδο Κορυφής

Την Πέμπτη το πρωί ο πρωθυπουργός μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι όπου θα συμμετάσχει από σήμερα το μεσημέρι , θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, για να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα δώσει για πρώτη φορά το παρών σε Σύνοδο Κορυφής από τότε που εκλέχτηκε στην πρωθυπουργία της χώρας αφού την...

«Αδελφοποίηση» της ΚΟΥ ΚΛΟΥΞ ΚΛΑΝ με τη Χρυσή Αυγή

«Συνοδοιπόρους» στη άλλη άκρη του Ατλαντικού βρήκε η Χρυσή Αυγή, 

αφού στην επίσημη ιστοσελίδα των «Ιπποτών» της Κου Κλουξ Κλαν, γίνεται μνεία στον ελληνικό Σύνδεσμο.
Στην ιστοσελίδα του «The Knights Party» φιλοξενείται εδώ και λίγες μέρες αναφορά στη Χρυσή Αυγή, με αφορμή τα εγκαίνια των γραφείων της στη Νέα Υόρκη, με την αμερικανική ακροδεξιά οργάνωση να τονίζει ότι η...

Πέτρος Γαϊτάνος: "Aυτό που κάνει η Χρυσή Αυγή, θέλουν να το κάνουν πολλοί Έλληνες, μου αρέσει ο τσαμπουκάς τους" - video


"Aυτό που κάνει η Χρυσή Αυγή, θέλουν να το κάνουν πολλοί Έλληνες" σημείωσε ο γνωστός καλλιτέχνης

Αίσθηση και ήδη ρεκόρ σχολίων έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του γνωστού καλλιτέχνη Πέτρου Γαϊτάνου, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του στη δράση της Χρυσής Αυγής.
Μιλώντας στην εκπομπή "Κορίτσια για σπίτι" στο Μακεδονία TV, εξέφρασε τη λύπη του για το επίπεδο των νεοελλήνων και σημείωσε ότι δεν αντέχει την ψευτοευγένεια, που επιβάλλουν τα ΜΜΕ.
"Έχουμε πνιγεί μέσα στην ευγένεια", είπε χαρακτηριστικά.
Συνέχισε λέγοντας ότι...

Ύστερα από “σκληρές διαπραγματεύσεις” πέρασε τελικά αυτό που ήθελε η Τρόικα



Θέλουμε να έχουμε όλη την καλή προαίρεση απέναντι στην κυβέρνηση και στις προθέσεις της. Όμως, βλέπουμε ότι όσοι αποφάσισαν να γράψουν το σενάριο του θεατρικού των τελευταίων ημερών ήταν κακοί σεναριογράφοι. 
Διότι, δε μπορεί 
στις 8 μμ να βγαίνουν και να μιλούν ουσιαστικά για ρήξη, 
στις 9 μμ να αποχωρεί ο Βρούτσης από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και 
στις 11 μμ να ανακοινώνεται στην ουσία μια συμφωνία με την τρόικα.
Δε μπορεί μέχρι αργά το βράδυ ο Τόμσεν να εμφανίζεται αδιάλλακτος, άτεγκτος και παράλογος και ξαφνικά να γίνεται αρνάκι, χαμογελαστός και να κάνει δηλώσεις περί οριστικής συμφωνίας με εκκρεμότητες που δεν μπορούν να προκαλέσουν άλλη εμπλοκή. 
Ο δε Στουρνάρας να λέει πόσο χρήσιμη είναι η τρόικα, πόσο συνέβαλε με τις ιδέες της στη σκληρή διαπραγμάτευση και πόσο καλές και συμβιβαστικές προτάσεις έριξαν στο τραπέζι. 
Ποιος το έκανε αυτό; Ο Τόμσεν;

Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ

Ένα βήμα πιο κοντά στην εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ 
έκανε χθες η κυβέρνηση μετά τις θετικές εξελίξεις στη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας.
Μπορεί η χθεσινή ημέρα να χαρακτηρίστηκε τόσο από το θρίλερ που εκτυλίχθηκε με τα εργασιακά, όσο και από την - σε δραματικούς τόνους- δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ότι η χώρα αν δεν πάρει τη δόση θα πεθάνει από ασφυξία, τελικά αργά τη νύχτα φάνηκε φως… στο τούνελ των διαπραγματεύσεων...

Πολιτική λύση στη Σύνοδο Κορυφής uber alles

Όλα για όλα «τα παίζει» η ελληνική πλευρά 
στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής, προσβλέποντας σε πολιτική απόφαση των εταίρων για τη εξεύρεση λύσης στο ελληνικό ζήτημα, μετά και τη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που επιβεβαίωσε την αντίθεση της τρικομματικής συμμαχίας στις τροϊκανές αιτιάσεις στο σκέλος του εργασιακού.
Οι όποιες εξελίξεις πλέον παραπέμπονται στη στρογγυλή τράπεζα των Βρυξελλών –με ενδιάμεσο σταθμό το Βουκουρέστι- απ’ όπου φιλοδοξείται να καταγραφεί –και στο κείμενο συμπερασμάτων- μια θετική αποτύπωση της πορείας της χώρας, ώστε να...

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Αναζητώντας τα «κλειδιά» προς την εθνική ευημερία

Σε πολλές από τις πιο επιτυχημένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην ιστορία, οι έξυπνες χώρες έχουν διδαχθεί από την επιτυχημένη πολιτική άλλων, προσαρμόζοντάς την στις τοπικές συνθήκες. 
Στη μακρά ιστορία της οικονομικής εξέλιξης, 
η Βρετανία του 18ου αιώνα διδάχθηκε από την Ολλανδία. 
Η Πρωσία των αρχών του 18ου αιώνα πήρε μαθήματα από Βρετανία και Γαλλία. 
Η Ιαπωνία των μέσων του 19ου αιώνα (επί εποχής αυτοκράτορα Meiji) πήρε μαθήματα από τη Γερμανία. 
Η Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο διδάχθηκε από τις ΗΠΑ. Και η Κίνα επί εποχής Deng Xiaoping διδάχθηκε από την Ιαπωνία.
Μέσω μιας διαδικασίας θεσμικού δανεισμού και δημιουργικής προσαρμογής, επιτυχημένοι οικονομικοί θεσμοί και τεχνολογίες αιχμής διαδίδονται ανά τον κόσμο, συμβάλλοντας στην...

Αυτοκτονικός ιδεασμός

Όταν ο κυρ-Θανάσης ο γαλατάς, της οδού Πατησίων, εμπιστεύονταν τα σχέδια των παιδιών του, Κυριάκου και Γιάννη Φιλίππου, να φτιάξουν βιομηχανικό συγκρότημα για γάλα και γιαούρτια ούτε που πέρναγε από το μυαλό του ότι κάποια στιγμή η έδρα του ομίλου της οικογένειας Φιλίππου θα μεταφερόταν (αναγκαστικά) στο Λουξεμβούργο.
Όταν ο Μποδοσάκης έστηνε βιομηχανίες υλικών αμύνης ακόμη και με πολιτική παράκληση και υπόδειξη να βοηθήσει την Ελλάδα στους πολέμους της.
Ο Νιάρχος έχτιζε το μεγαλύτερο ναυπηγείο των Μεσογείων
Και οι Γάλλοι μετέφεραν την παραγωγή αλουμινίου τους, της Ευρώπης, στην Ελλάδα δεν είχε κανείς τους ιδέα για τον «σοσιαλισμό του χαβαλέ» που θα ακολουθούσε.
Όταν ο καθηγητής Στρατής Ανδρεάδης...

Ας σταματήσει πια η εμμονή με τη λιτότητα

By Wolfgang Munchau
 
Παρουσιάστηκε ως ένας απλός τεχνικός πίνακας, αλλά τελικά εξελίχθηκε σε επαναστατική πράξη. 
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα μιας έρευνας τα οποία δείχνουν ότι ο αντίκτυπος της δημοσιονομικής πολιτικής στην ανάπτυξη είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι είχε υπολογιστεί.  
Το αποτέλεσμα είναι πασιφανές: η υπερβολική λιτότητα αυτοαναιρείται. Πρέπει να σταματήσει.
Θα πρέπει να είμαστε σαφείς ως προς το τι αναφέρει και τι δεν αναφέρει αυτή η ανακοίνωση. 
Το ΔΝΤ δεν λέει ότι η λιτότητα είναι σκληρή, άδικη, ότι πλήττει πολύ περισσότερο τους φτωχούς από ό,τι τους πλουσίους. 
Λέει απλώς ότι...

Τι είδους επενδύσεις χρειαζόμαστε;

Την περίοδο που υπουργός Ανάπτυξης ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης «άνοιξε» ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης επιχειρηματικών ιδεών από το ΕΣΠΑ και τις τράπεζες. 
Την πρώτη μέρα η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακά μεγάλη. 
Υπεβλήθησαν περίπου 1000 τηλεφωνικές αιτήσεις. 
Έμπλεος ενθουσιασμού ο κ. Χρυσοχοϊδης πήγε την επομένη στην αρμόδια υπηρεσία για να μοιραστεί με τους υπαλλήλους τη χαρά του. 
Τους βρήκε συνοφρυωμένους. Η αιτία; 
Από τις 1000 αιτήσεις για χρηματοδότηση νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών οι 700 ήταν για δημιουργία καφετεριών και μπαρ!
Τι δείχνει αυτό το παράδειγμα;...

Η Ευρώπη είναι ακόμα ότι πιο κοντινό στον παράδεισο

Παρά την κρίση στην Ευρωζώνη, οι Ευρωπαίοι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το πόσο σπουδαίο μέρος για να ζεις είναι η Ευρώπη.
Ακούγοντας καθημερινά όλες αυτές τις άσχημες ειδήσεις, πιάνω μερικές φορές τον εαυτό μου  να αισθάνεται λύπη για τους ανθρώπους που ζουν στην Ευρώπη. 
Τότε σκέφτομαι, πρέπει να είμαι τρελός. 
Ακόμα και με αυτή την κρίση, οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να απολαμβάνουν την ασφαλέστερη, την πιο υγιεινή και την πιο πλούσια ζωή στον πλανήτη...

Γιατί το κόκκινο κερδίζει;

Η θέα του ενός ή του άλλου χρώματος επηρεάζει πολύ περισσότερο τις επιλογές μας απ΄ ό,τι μπορούμε να φανταστούμε. Εξελικτικοί λόγοι έχουν φορτίσει ιδιαίτερα το κόκκινο χρώμα χαρίζοντάς του αθλητικές νίκες αλλά και τη δύναμη του ερωτισμού και του εκφοβισμού...