Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Λύκος … στα media

Ποιο ρόλο έπαιξαν τα ελληνικά media στην υπόθεση υπογραφής του Μνημονίου το Μάιο του 2010;  
Το  Alter και η «Ελευθεροτυπία» που κράτησαν αντιπολιτευτική τακτική, κατέρρευσαν εξαιτίας των προηγούμενων επιλογών των διοικήσεων τους με την περίεργη όμως στάση των τραπεζών. 
Τι έγινε όμως με τα άλλα;...
Ο αρθρογράφος του «Βήματος» και των «Νέων», και σχολιαστής του Mega έχει τη δική του οπτική. Στο βιβλίο του «Ο ψυχρός εμφύλιος. Τα πρόσωπα και τα γεγονότα που διέλυσαν τη χώρα» (Πατάκης) αναφέρεται με γενικές αναφορές στη συνεισφορά των Μέσων για να περάσει το μνημόνιο, ασκώντας κριτική και θυμίζοντας την κόντρα του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, με το Mega, και στη συνάντηση που είχε με δύο εκ των μετόχων του, το Σταύρο Ψυχάρη και το Γιώργο Μπόμπολα, τον Ιανουάριο του 2012.

«Με μεγάλη ευκολία και ακόμη μεγαλύτερη προχειρότητα τα Μέσα Ενημέρωσης επικαλούνταν συνεχώς το κίνδυνο της χρεοκοπίας και της στάσης πληρωμών πράγμα που λειτουργούσε, όμως και ως επιχείρημα της κυβερνητικής πλευράς, γράφει για εκείνη την εποχή που οι ραδιοφωνικοί και οι τηλεοπτικοί σταθμοί έλεγαν πως αν δεν υπογράψουμε το Μνημόνιο δεν θα έχουμε πετρέλαιο να κινηθούμε την επόμενο μέρα.
«Εκ των υστέρων, όμως», παραδέχεται ο Γιάννης Πρετεντέρης «είμαι βέβαιος ότι φωνάξαμε <<Λύκος!>> περισσότερες φορές απ’ όσο χρειαζόταν». «Σχεδόν για έναν χρόνο αναπαρήχθηκε μάλλον αβασάνιστα το επίσημο παραμύθι ό,τι <<το χρέος είναι βιώσιμο><, ενώ πολλοί από εμάς ξέραμε ότι δεν είναι», συμπληρώνει
Ειδικά στην  περίπτωση της αντιπαράθεση των ταξιτζήδων με τα ΜΜΕ, με συγκεντρώσεις έξω από το Σκάι γράφει πως ήταν «μια άστοχη και περιττή σύγκρουση» αφού δεν υπήρχε πραγματικό πρόβλημα, παρά μόνο το αίτημα του πρώην υπουργού Γ. Ραγκούση, να ενταχθεί το ζήτημα στην επικαιροποίηση του Μνημονίου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: