Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Η τρόικα «αδειάζει» Πεπόνη και Μουζακίτη!


Κίτρινη κάρτα για τη  Φορολογική Μεταρρύθμιση 

Τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς, κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, «αδειάζει» η τρόικα στην τελευταία έκθεσή της για την φορολογική μεταρρύθμιση στη χώρα μας, για τους οποίους αναφέρει πως δεν έχουν πράξει τα όσα προβλέπονται για αδικήματα του ΦΠΑ.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «πρόσφατα διορίστηκαν δύο εισαγγελείς στο ΣΔΟΕ, όμως δεν μπόρεσαν να παρασχεθούν δεδομένα στην αποστολή σχετικά με καταγγελίες για δίωξη απάτης ΦΠΑ». 
Μάλιστα οι...
τροϊκανοί, εξαπολύουν αιχμές και κατά της κυβέρνησης, λέγοντας πως δεν έχει πάρει στα σοβαρά τις απάτες του ΦΠΑ και συνιστούν να προχωρά σε περισσότερες ποινικές διώξεις, προκειμένου να.. παραδειγματιστούν οι πολίτες.

Την ίδια στιγμή, στην έκθεση συμπεραίνεται απραγία στους ελέγχους των προσώπων υψηλού καθαρού πλούτου και των ελευθέρων επαγγελματιών υψηλού εισοδήματος και σημαντικές αποκλίσεις στους στόχους με εκτιμώμενες μεγαλύτερες αποκλίσεις για το μήνα Δεκέμβριο.

Η έκθεση διεξήχθη το διάστημα 16 – 22 Οκτωβρίου από την αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (τρόικα). Οι αντικειμενικοί σκοποί της αποστολής ήταν η εξέταση της προόδου όσον αφορά τις δεσμεύσεις για τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης και η αξιολόγηση πιθανών δεικτών απόδοσης της φορολογικής διοίκησης για το 2013, η εξέταση της διαχείρισης του ΦΠΑ και η επικαιροποίηση του προγράμματος τεχνικής αρωγής ΕΕ/ΔΝΤ για τη στήριξη της φορολογικής διοίκησης.

Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης, η αποστολή της τρόικας τόσο του Απριλίου όσο και του Ιουλίου, διαπιστώνει ότι ο βαθμός επίτευξης των περισσότερων στόχων της φορολογικής είναι χαμηλότερος από τα αναμενόμενα επίπεδα.

Από τα 10 σημαντικά μέτρα, τα πέντε που σχετίζονται με την ολοκλήρωση ελέγχων και την είσπραξη οφειλών δεν πέτυχαν τους εξαμηνιαίους τους στόχους με μεγάλα περιθώρια απόκλισης. Αναμένεται δε, ότι δεν θα πετύχουν τους στόχους που έχουν καθορισθεί για τα τέλη Δεκεμβρίου με παρόμοιες ή μεγαλύτερες αποκλίσεις. Για να βελτιωθούν οι επιδόσεις στους τομείς αυτούς, πρέπει να πραγματοποιηθούν ορισμένες σημαντικές αλλαγές σύμφωνα με την τρόικα.

Συγκεκριμένα, προτείνεται:

α) Η τοποθέτηση πρόσθετους προσωπικού σε εργασίες προτεραιότητας – π.χ. έλεγχος μεγάλων φορολογουμένων και είσπραξη οφειλών
β) Συστήματα – ιδιαίτερα για τη στήριξη της διαχείρισης οφειλών
γ) Οι εργασίες ελέγχου υψηλού πλούτου πρέπει να ενεργοποιηθούν εκ νέου και να επαναπροσδιοριστούν για το 2013.

Σχετικά με τον έλεγχο προσώπων υψηλού καθαρού πλούτου, η αποστολή εκφράζει ανησυχίες ότι οι εργασίες έχουν υποπέσει σε απραγία. παρά τα αρχικaaά προβλήματα και τη χαμηλή είσπραξη εσόδων μέχρι τώρα, είναι ουσιαστικής σημασίας η διατήρηση ισχυρής επικέντρωσης σε αυτaήν την ιδιαίτερα μη- συμμορφούμενη ομάδα φορολογουμένων.


Διαβάστε εδώ την έκθεση στα ελληνικά

Δεν υπάρχουν σχόλια: