Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Η περίπτωση Παπακωνσταντίνου

Ηταν αρχές του 2010, οταν το μικρό φυλάκιο που είχε στηθεί μπροστά σε μια διπλοκατοικία σ' ενα μικρό δρόμο του Χολαργού, αποσυρόταν απο ενα γερανό. Οπως εμαθα αργότερα, μεταφέρθηκε καπου στην Εκάλη για να στηθεί εξω απο την νεα κατοικία του Γ. Παπακωνσταντίνου. 
Κάποια εφημερίδα, αναφέρθηκε με υπαινιγμό στην μετακόμιση του ήδη πανίσχυρου υπουργού Οικονομικών προς το προάστιο σύμβολο του νεοελληνικού πλουτισμού. 
Η απάντησή του Παπακωνσταντίνου, ήταν ιδιαίτερα απογοητευτική για εναν φιλόδοξο πολιτικό που εμφανιζόταν ως εκείνος που θ' αντικαταστήσει τους φθαρμένους πολιτικούς της μεταπολίτευσης:  
"Λόγω οικονομικής κρίσης, βρήκα φθηνότερο ενοίκιο στην Εκάλη"
είχε περίπου πει...

Ανάλογα απογοητευτική, ήταν και η χθεσινή απάντηση Παπακωνσταντίνου οταν αποκαλύφθηκε η εμπλοκή συγγενικών του προσώπων στην λίστα Λαγκάρντ. "Παρέδωσα στους αρμόδιους τα πλήρη στοιχεία που μου παραδόθηκαν", είπε χθες οταν εγινε η αποκάλυψη. 
"Επέλεξα 20 ονόματα και τα παρέδωσα για έλεγχο στον Καπελέρη", είχε πει λίγο καιρό πριν, οταν ξέσπασε ο θόρυβος με την ...χαμένη λίστα Λαγκάρντ. 
Χθες ειπε οτι τα παρέδωσε όλα, λιγους μήνες πριν, οτι παρέδωσε μονο 20 ονόματα! Κρίμα, ενας τύπος με τόσο καλό βιογραφικό να μην βρεί μια εστω λιγο πιο καλή δικαιολογία;
Δεν ξέρω αν αυτό το καλό βιογραφικό (Σπουδές στο LSE, μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο της Ν.Υόρκης, συνεργάτης του ΟΟΣΑ, σύμβουλος του Σημίτη και άλλα πολλά), οδήγησε τον Γ.Παπανδρέου να τον εχει μετατρέψει περίπου ως το alter ego του. 
Ξέρω οτι πολλοί παλαιοί ΠΑΣΟΚοι δεν καλόβλεπαν τον "ακαπνο νεαρό γιάπι, που ξαφνικά σαν κομήτης απο το τίποτα, τοποθετήθηκε οικονομικός συμβουλος του Παπανδρέου, εκπρόσωπος τύπου του κινήματος, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου και πανίσχυρος υπουργός Οικονομικών"!
Οι εξελίξεις, επιβεβαίωσαν πως ο Γ.Παπακωνσταντίνου δεν ήταν αυτό που πολλοί πίστευαν. 
Ο εκπρόσωπος μιας νεας γενιάς πολιτικών με σπουδαίο πορτφόλιο, που θα εβαζε τους παλαιούς πολιτικούς στο περιθώριο και θα οδηγούσε τον τόπο παραπέρα. Ο Γ.Παπακωνσταντίνου, ηταν ενας απο αυτούς τους περίεργους κοστουμαρισμένους τύπους που ανέδειξε ο Παπανδρέου και οι οποίοι με περίσσια αλαζονεία πήραν κρίσιμα πόστα και εδειξαν συμπεριφορά δυστυχώς ανάλογη, αν οχι χειρότερη, απο τους ήδη επαγγελματίες της πολιτικής. 
Η διαφορά του μ' εκείνους, ήταν ενας ερασιτεχνισμός ο οποίος ωστόσο αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποκαλυπτικός. Γιατί φαντάζομαι, οποιοσδήποτε εμπειρος της πολιτικής, δεν θ' αφαιρούσε απο μια λίστα ονόματα συγγενικών του προσώπων, σε μια τέτοια εποχή και θα περίμενε πως αυτό δεν θ' αποκαλυπτόταν κάποια στιγμή.
Η περίπτωση Παπακωνσταντίνου, δεν ειναι απλά μια περίπτωση υπουργού που προσπάθησε να καλύψει δυο συγγενικά του πρόσωπα. Τέτοιοι, βρίσκονται σε καθε στιγμή, σε καθε εποχή. 
Η περίπτωση Παπακωνσταντίνου ειναι πολυ πιο σύνθετη. 
Πρόκειται για εναν κορυφαίο υπουργό που υπόγραψε το πρώτο μνημόνιο, που εμφανιζόταν με περίσσια αλαζονεία ως σωτήρας της χώρας, που μίλαγε συνεχώς για το διεφθαρμένο κράτος μας, που κατακεραύνωνε με οργή  τους φοροδιαφεύγοντες , που ως δυο μηνες πριν, με δηλώσεις του στον Guardian κατηγορούσε τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες της χώρας "για αδράνεια λόγω του φόβου να αντιμετωπίσουν τους φοροφυγάδες της ελληνικής ελίτ"! (29.10.2012).
Αυτόν τον πρώην υπουργό, βλέπει σήμερα μια χειμαζώμενη κοινωνία ν' αποδεικνύεται οτι προσπάθησε να εξαφανίσει απο την λίστα Λαγκάρντ δυο συγγενικά του πρόσωπα με μεγάλες καταθέσεις στο εξωτερικό. 
Τον βλέπει αυτός που περιμένει στις ουρές της ΔΕΗ για να ρυθμίσει με δόσεις τον απλήρωτο λογαριασμό. 
Τον βλέπει αυτός που κατέθεσε στην εφορία τις πινακίδες του αυτοκινήτου γιατί δεν είχε να πληρώσει τα τέλη. 
Τον βλέπει ο ανεργος που περιμένει το επίδομα του ΟΑΕΔ. 
Τον βλέπει εκείνος που περιμένει στα συσσίτια. 
Τον βλέπει αυτός που γονατίζει γιατί καλείται να πληρώσει νεα χαράτσια.
Τον βλέπουμε όλοι και απορούμε. Οχι μόνο γιατί εκανε ο,τι εκανε. 
Απορούμε και για το αν οι χειρισμοί που ακολουθήθηκαν την εποχή που η χώρα εμπαινε στο μνημόνιο, δεν εκρυβαν και σκοπιμότητες. 
Απο αυτές που όλοι ακούμε, αλλα δύσκολα μπορούμε ν' αποδείξουμε. Απο αυτές που τώρα, μαλλον μας υποψιάζουν περισσότερο απο ποτε...
Βλέπω στις τηλεοράσεις τον Παπακωνσταντίνου σε πρόσφατα βίντεο, να ωρύεται και να μην σηκώνει μύγα στο σπαθί του επειδή βουλευτές αφήνουν να εννοηθεί οτι κάτι δεν πηγε καλά με τους χειρισμούς που εκανε με την λίστα. 
Αηδιαστικό. 
Βλέπω το ΠΑΣΟΚ να τον διαγράφει και τον Παπανδρέου να δηλώνει "υπεράνω", λες και ετσι θα ξεπλυθούν οι ίδιοι. 
Ανόητο. 
Βλέπω τα υπόλοιπα κόμματα να εμφανίζονται ανακουφισμένα, επειδή ο Παπακωνσταντίνου δεν ανήκε σ' αυτά. 
Υποκριτικό. 
Ενας "Παπακωνσταντίνου", υπάρχει και θα υπάρχει παντού. 
Δυστυχώς...
του Γιάννη Παντελάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: