Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Απολογισμός... ψύχους και τα ¨Δρώμενα" στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας


Στους δέκα επτά βαθμούς κάτω από το μηδέν έφτασε η θερμοκρασία την εβδομάδα που πέρασε στο Κάτω Νευροκόπι, με χαρακτηριστικό πως ακόμα και κατά την διάρκεια της ημέρας για πολλές ώρες το θερμόμετρο έδειχνε τουλάχιστον δέκα τέσσερις βαθμούς κάτω από το μηδέν.

  Ο παγετός ήταν περισσότερο από αισθητός και σε συνδυασμό με το χιόνι που κάλυπτε την περιοχή είχε διαμορφώσει ένα πραγματικό σκηνικό που θύμιζε ούτε λίγο ούτε πολύ …Σιβηρία. Κάτω από τις συνθήκες αυτές όπως ήταν φυσικό, άλλαξαν οι ρυθμοί της καθημερινότητας των κατοίκων και κυρίως όσον αφορά στις μετακινήσεις από και προς τους οικισμούς και τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου. Όλοι ανέμεναν το χιόνι την περίοδο των Χριστουγέννων, όμως οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες δεν επέτρεψαν στους κατοίκους να χαρούν τις ομορφιές της περιοχής.

 Ο παγετός υποχώρησε τις επόμενες ημέρες χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως η θερμοκρασία ανέβηκε πολύ πάνω από τους μηδέν βαθμούς, διατηρώντας ουσιαστικά το σκηνικό παγετού στην ακριτική περιοχή.Στους δέκα επτά βαθμούς κάτω από το μηδέν  
έφτασε η θερμοκρασία την εβδομάδα που πέρασε στο Κάτω Νευροκόπι, με χαρακτηριστικό πως ακόμα και κατά την διάρκεια της ημέρας για πολλές ώρες το θερμόμετρο έδειχνε τουλάχιστον δέκα τέσσερις βαθμούς κάτω από το μηδέν.
Ο παγετός ήταν περισσότερο από αισθητός και σε συνδυασμό με το χιόνι που κάλυπτε την περιοχή είχε διαμορφώσει ένα πραγματικό σκηνικό που θύμιζε ούτε λίγο ούτε πολύ …Σιβηρία. 
Κάτω από τις συνθήκες αυτές όπως ήταν φυσικό, άλλαξαν οι ρυθμοί της καθημερινότητας των κατοίκων και κυρίως όσον αφορά στις μετακινήσεις από και προς τους οικισμούς και τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου.  
Όλοι ανέμεναν το χιόνι την περίοδο των Χριστουγέννων, όμως οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες δεν...
επέτρεψαν στους κατοίκους να χαρούν τις ομορφιές της περιοχής.
Ο παγετός υποχώρησε τις επόμενες ημέρες χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως η θερμοκρασία ανέβηκε πολύ πάνω από τους μηδέν βαθμούς, διατηρώντας ουσιαστικά το σκηνικό παγετού στην ακριτική περιοχή.
Τα δρώμενα του Δωδεκαημέρου στην Τοπική Κοινότητα του Βώλακα μονοπωλούν το ενδιαφέρον της πολιτιστικής δραστηριότητας στον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου την περίοδο των γιορτών. 
Ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος και το Τοπικό Συμβούλιο όπως κάθε χρόνο καταφέρνουν και διοργανώνουν εκδηλώσεις παρουσιάζοντας τα Διονυσιακά δρώμενα με τρόπο μοναδικό, άλλωστε η προσέλευση επισκεπτών εκείνο το διάστημα καταδεικνύει και την επιτυχία της προσπάθειας.
Τα δρώμενα του Δωδεκαημέρου στην Τοπική Κοινότητα του Βώλακα μονοπωλούν το ενδιαφέρον της πολιτιστικής δραστηριότητας στον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου την περίοδο των γιορτών. Ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος και το Τοπικό Συμβούλιο  όπως κάθε χρόνο καταφέρνουν και διοργανώνουν εκδηλώσεις παρουσιάζοντας τα Διονυσιακά δρώμενα με τρόπο μοναδικό, άλλωστε η προσέλευση επισκεπτών εκείνο το διάστημα καταδεικνύει και την επιτυχία της προσπάθειας.

Εκδήλωση για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας (και όχι μόνο) διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περιθωρίου την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου στο κτήριο του Συλλόγου.  
Το δραστήριο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου με την βοήθεια των κατοίκων του χωριού συνεχίζει την παράδοση που έχει δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια και σίγουρα τους αξίζουν συγχαρητήρια.
Εκδήλωση για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας (και όχι μόνο) διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περιθωρίου την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου στο κτήριο του Συλλόγου. Το δραστήριο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου με την βοήθεια των κατοίκων του χωριού συνεχίζει την παράδοση που έχει δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια και σίγουρα τους αξίζουν συγχαρητήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: