Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Λαγκάρντ: Η Ευρώπη θα τα καταφέρει εφόσον η Γερμανία δε μπει σε πρόγραμμα λιτότητας

Η διαμάχη σχετικώς με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν επηρέασε την προσωπική της σχέση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
διαβεβαιώνει η Γενική Δευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit. Στην ίδια συνέντευξη η κυρία Λαγκάρντ εμφανίζεται αισιόδοξη για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη το 2013, ενώ ...προειδοποιεί για τον κίνδυνο από την εφαρμογή υπερβολικά αυστηρών μέτρων στην Γερμανία.
«Προϋπόθεση για την «στροφή» είναι να εφαρμόσει η Ευρώπη τα κατάλληλα πολιτικά μέτρα. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους», επισημαίνει η κυρία Λαγκάρντ, προειδοποιώντας παράλληλα για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχαν ενδεχόμενα φιλόδοξα μέτρα λιτότητας στη Γερμανία. "Η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να ακολουθήσει βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με άλλες χώρες στην εκτέλεση του σταθεροποιητικού της προγράμματος", δηλώνει και διευκρινίζει ότι με τον τρόπο αυτόν θα αντιμετωπισθούν τα αντιαναπτυξιακά φαινόμενα που προκύπτουν από τα μέτρα λιτότητας στις χώρες της κρίσης.

Η κυρία Λαγκάρντ δείχνει πάντως κατανόηση για τις θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης.«Πιστεύω ότι στο βάθος είναι μια έξυπνη αφετηρία το να πει κανείς «σε βοηθάω, εάν κι εσύ κάνεις αυτό που σου αναλογεί». Παροχή έναντι αντιπαροχής. Αυτό έχει νόημα», επισημαίνει και υπερασπίζεται "με έμφαση", όπως λέει, το πρόγραμμα της ΕΚΤ για αγορά κρατικών ομολόγων. «Οι συμβουλές μας είναι το αποτέλεσμα μιας εμπειρίας δεκάδων χρόνων, με κρίσεις σε όλο τον κόσμο. Σε αυτό τον θεσμό, έχει μαζευτεί πολλή γνώση», τονίζει η κ.Λαγκάρντ.

Σε ό,τι αφορά,πάντως, την σχέση της με τον κ. Σόιμπλε, η επικεφαλής του ΔΝΤ επισημαίνει ότι δεν επηρεάστηκε από την πρόσφατη διαφωνία σε σχέση με το ελληνικό«κούρεμα».«Είναι ένας φίλος. Δεν συμφωνούμε επί της ουσίας σε όλα τα σημεία, αλλά τον σέβομαι πολύ», δηλώνει και υπογραμμίζει ότι ακόμη και στις υψηλές θέσεις είναι δυνατό να υπάρχουν φιλίες.«Όταν κάθεσαι μαζί στις Βρυξέλλες είτε οπουδήποτε αλλού, σε αυτές τις χρονοβόρες συζητήσεις για την κρίση, τότε γνωρίζεις τους ανθρώπους παρά πολύ καλά. Μπορείς πολύ γρήγορα να πεις ποιον συμπαθείς και ποιον όχι", αναφέρει χαρακτηριστικά, η επικεφαλής του ΔΝΤ.
 
Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: