Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Το “χρυσό κόλπο” με τις συχνότητες


Το “όχι” της ελληνικής κυβέρνησης στο  Euronews και η «προσωρινή» διακοπή του (!) επαναφέρει το ζήτημα της διαχείρισης των συχνοτήτων.

Η ΕΡΤ υπό τη νέα της διοίκηση επικαλείται τις ενδεχόμενες συνέπειες από την εκπομπή του Euronews στην ελληνική γλώσσα για «το ελληνικό δημόσιο και την εθνική νομοθεσία που ρυθμίζει τους κανόνες της εγχώριας ραδιοτηλεοπτικής αγοράς”.
Ας δούμε ποια είναι η πραγματικότητα και η …
νομιμότητα που επικαλείται η ΕΡΤ στη ραδιοτηλεόραση της χώρας.  
Σήμερα στην Ελλάδα για τις αναλογικές- και μόνο- συχνότητες που χρησιμοποιούν καταβάλουν τέλη οι εθνικής εμβέλειας ιδιωτικοί σταθμοί. Η Multichoice από την  πλευρά της όπως και ο ΟΤΕ είναι οι μοναδικές εταιρείες που έχουν υπογράψει σύμβαση παραχώρησης με το ελληνικό δημόσιο για τις εκπομπές τους. Ειδικά, η Multichoice  εκτός από το αρχικό ποσό κατά την υπογραφή της συμφωνίας, πλήρωνε μέχρι πρότινος την ΕΡΤ για τις αναλογικές συχνότητες που χρησιμοποιούσε, αν και αυτές ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο. Επίσης, καταβάλει κλιμακούμενο τέλος απευθείας στο κράτος για τη δορυφορική της εκπομπή.

Από την άλλη πλευρά η ΕΡΤ, δεν πληρώνει χρήματα για τις αναλογικές της συχνότητες καθώς της έχουν εκχωρηθεί με νόμο. Στο ίδιο καθεστώς είναι και το Κανάλι της Βουλής που δεν καταβάλει τέλη για τη χρήση των συχνοτήτων, αλλά και οι δεκάδες περιφερειακοί σταθμοί ανά τη χώρα. 

Οι απώλειες στα δημόσια έσοδα είναι τεράστιες αν αναλογιστεί κανείς πως μόνο οι  εθνικής εμβέλειας σταθμοί και η Multichoice έχουν πληρώσει από το 1997 ως και το 2011 περίπου 110 εκατ. ευρώ. Και αν στην αναλογική τηλεόραση πληρώναν οι μισοί τώρα με το ψηφιακό σήμα και όσο δεν εκδίδονται οι υπουργικές αποφάσεις δεν πληρώνει κανένας για το ψηφιακό σήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: