Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Άγια Νύχτα: Η αληθινή ιστορία πίσω από το γνωστότερο Χριστουγεννιάτικο τραγούδι



Η Άγια Νύχτα, είναι σύμβολο κατατεθέν των Χριστουγέννων και ίσως το διασημότερο εορταστικό τραγούδι παγκοσμίως. 

Ποιος όμως κρύβεται πίσω από αυτή τη μαγευτική σύνθεση που έχουν χιλιοτραγουδήσει μικροί και μεγάλοι σε όλο τον κόσμο;


Οι μουσικοί σε όλο τον κόσμο το αναγνώρισαν από την πρώτη στιγμή ως ένα βαθιά θρησκευτικό τραγούδι που φτάνει κατευθείαν στις καρδιές των ανθρώπων.

Αρχικά η μελωδία του είχε αποδοθεί σε μεγάλους συνθέτες όπως ο Βέρντι, ο Μότσαρτ, ο Χάιντν ή ο Μπετόβεν, ωστόσο η πραγματικότητα βρίσκεται στην αφάνεια.



Οι στίχοι της Άγιας Νύχτας είχαν γραφτεί ως ποίημα το 1816 από τον Γιόζεφ Μορ, ενώ η μελωδία δημιουργήθηκε από τους Γιόζεφ Μορ και Φραντς Γκρούμπερ, κι εψάλη για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα του 1818 στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο μικρό χωριό Όμπερντορφ της Αυστρίας.

Συγκεκριμένα στις 24 Δεκεμβρίου του 1818, ο Μορ ζήτησε από τον Γκρούμπερ να συνθέσει μία μελωδία για να συνοδεύσει το τραγούδι με την κιθάρα του, αφού το εκκλησιαστικό όργανο του ναού δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία, καθώς τα ποντίκια είχαν φάει τα ξύλινα εξαρτήματά του.



Η ιστορία αυτή επιβεβαιώθηκε το 1995, όταν ανακαλύφθηκε η παρτιτούρα του Μορ, με τον Γκρούμπερ να υπογράφει τη σύνθεση. Ωστόσο, η Άγια Νύχτα τραγουδήθηκε τα μεσάνυχτα εκείνων των Χριστουγέννων και μετά ξεχάστηκε μέχρι που το 1825 ένα επισκευαστής εκκλησιαστικών οργάνων ανακάλυψε την παρτιτούρα και «ξαναζωντάνεψε» το τραγούδι,το οποίο μέχρι σήμερα έχει μεταφραστεί σε 300 γλώσσες.
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: