Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Η λίστα Λαγκάρντ, οι Παπανδρέου και το… φάντασμα του σκανδάλου Κοσκωτά


Πολύ σοβαρό θέμα 

για τη λειτουργία της τρικομματικής κυβέρνησης, δημιουργεί η υπόθεση της Μαργαρίτας Παπανδρέου και των δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι βρίσκεται στη λίστα Λαγκάρντ με καταθέσεις 500 εκατ. χωρίς να διευκρινίζεται το νόμισμα.
Δεν είναι μόνο ο πολιτικός σάλος που δημιούργησε, ούτε οι απαντήσεις του Γ. Παπανδρέου και της μητέρας του ή των εφημερίδων Βήμα και Πρώτο Θέμα. Είναι επίσης το γεγονός ότι εμπλέκεται και το όνομα του επικεφαλής του ΣΔΟΕ .
Ο κ. Στασινόπουλος φέρεται να κατέθεσε στους οικονομικούς εισαγγελείς ότι κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο ΣΔΟΕ...
«ο κ. Νίκος Λέκκας ο διευθυντής Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του ΣΔΟΕ μου απάντησε ότι δεν έχει δει τη λίστα, αλλά έχει ακούσει ότι η γυναίκα με τα 500 εκατ. είναι πολιτικό πρόσωπο και είναι η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου. Το ίδιο απάντησε και ο κ. Ευάγγελος Καραμάνος (διευθυντής Ειδικών Υποθέσεων)».
Η καταγγελία είναι σοβαρή αλλά δεν στηρίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία, τουλάχιστον προς ώρας, γεγονός που την καθιστά προβληματική και δημιουργεί μείζον θέμα για την κυβέρνηση. 
Ήδη  το ΠΑΣΟΚ με non paper ζητά την αντικατάσταση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Συγκεκριμένα τονίζει:
«Τα σημερινά πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα των εφημερίδων «Το Βήμα της Κυριακής» και «Πρώτο Θέμα» και καταρχάς αυτή καθεαυτή η κατάθεση του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ στον εισαγγελέα -αν πράγματι δόθηκε- θέτουν τεράστιο ζήτημα γύρω από τη λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου στη χώρα μας». Αντί να λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο της αποστολής του το ΣΔΟΕ, με ευθύνη της διοίκησής του, έχει καταστεί παρασκηνιακό κέντρο εκπομπής ανεύθυνων συκοφαντιών που κατασκευάζονται και διακινούνται με εκπληκτική ευκολία, υπονομεύοντας το κράτος δικαίου και δηλητηριάζοντας το κλίμα σε βάρος επιλεγμένων πολιτικών στόχων», σχολιάζει η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και καταλήγει: «Η άμεση αντικατάσταση του ειδικού γραμματέα είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει».
Εδώ δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με ένα σκηνικό το οποίο μοιάζει με εκείνο που είχε στηθεί στο περίφημο σκάνδαλο Κοσκωτά με πρωταγωνιστή και τότε την οικογένεια Παπανδρέου (τυχαίο; δε νομίζω). Δηλαδή μια υπόθεση εξαιρετικά σοβαρή που πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος, κινδυνεύει να γίνει κουτσομπολιό στα στόματα ανθρώπων που είτε από σκοπιμότητα είτε λόγω άγνοιας και ανικανότητας, κάνουν τρομερά λάθη.
Την εποχή του σκανδάλου Κοσκωτά η οικογένεια Παπανδρέου… τη γλίτωσε γιατί δημιουργήθηκε ένας πολιτικοδικαστικός αχταρμάς με χιλιάδες πληροφορίες, αληθινές ή ψεύτικες. Άλλος έλεγε το ένα, άλλος το άλλο και μέσα στο γενικό χαμό που επικράτησε και στο πολιτικό κουτσομπολιό για το αν ο Ανδρέας τα πήρε ή όχι, τελικά επικράτησε η πολιτική συναλλαγή που όλοι γνωρίζουμε.
Σκόπιμα τότε δημιουργήθηκε μια θολούρα ώστε να μην αναδειχθούν τα πραγματικά και σοβαρά στοιχεία που θα έστελναν στη φυλακή τον Ανδρέα Παπανδρέου και ίσως άλλαζαν και τον κατήφορο που πήρε η Ελλάδα έκτοτε. Διότι ίσως να μη μιλούσαμε μετά από 20 και πλέον χρόνια για πολιτικά σκάνδαλα, για δωροδοκίες και πληρωμένους πολιτικούς, αν τότε η κάθαρση είχε φτάσει μέχρι το κόκαλο.
Σαν να ζούμε τώρα το ίδιο έργο με την υπόθεση της Μαργαρίτας και γι’ αυτό οι δικαστές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Αν η κατηγορία σε βάρος της στηρίζεται σε κουτσομπολιά, διαδόσεις και κουβέντες καφενείου τότε η υπόθεση θα έχει την κατάληξη του συζύγου της.
Δικαστές δεν είμαστε και ετυμηγορία δε βγάζουμε. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει ξεκαθάρισμα της υπόθεσης διότι αν η κ. Παπανδρέου είναι αυτή που φέρεται να έχει τα 550 εκατ. τότε πρόκειται για πολιτική βόμβα. Και δεν πρέπει να πάει χαμένη μια ακόμη ευκαιρία για να ερευνηθεί ένα θέμα που έσκασε και πάλι στην αυλή του Μαξίμου.
Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι τα πολιτικά κουτσομπολιά και οι δικαστικές διαρροές στις εφημερίδες δε γίνονται ούτε για να δημιουργηθεί η γνωστή θολούρα ούτε για να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους οι εκδότες. Και είναι περισσότερο επιτακτικό από ποτέ να έρθει εδώ και τώρα η λίστα Λαγκάρντ στην Ελλάδα και να ξεκαθαρίσει αν είναι σ’ αυτή η Μ. Παπανδρέου κι αν οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν παρέμβαση για να βγάλουν ονόματα που «έκαιγαν».



Σχόλιο: Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω πού είναι η δυσκολία του ζητήματος.
Τα πράγματα είναι απλά:
1. Υπάρχει, ναι ή όχι, το όνομα της Μαργαρίτας στη λίστα με το συγκεκριμένο ή άλλο υπέρογκο ποσό;
Από μόνο του αυτό συνιστά βαρύτατο ζήτημα.
2. Μπορεί να το δικαιολογήσει; Ναι ή όχι;

Το ίδιο συμβαίνει και με την υπόθεση των ζάμπλουτων μητροπολιτών, όπου ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κάνει ότι δεν βλέπει και ότι δεν ακούει (προφανώς, τελευταία ελπίδα σωτηρίας του είναι ο Σύριζα, τον οποίο γλείφει ασύστολα, σαν το χέρι που δεν μπορείς να δαγκώσεις…. Αλλά όταν εκλεγείς με όπλο τη λασπολογία του Μεσσηνίας Χρ. Σαββάτου εναντίον αθώων, θα το πληρώσεις κάποια στιγμή…).
Γίνεται έλεγχος του ΣΔΟΕ σε λογαριασμούς μητροπολιτών και στενών συνεργατών τους κληρικών και λαϊκών; Ναι ή όχι;
Υπάρχουν ποσά υπέρογκα στους λογαριασμούς αυτούς; Ναι ή όχι;
Στην περίπτωση των μητροπολιτών, τίθεται και άλλο θέμα, ηθικής τάξεως. Μπορεί ένας επίσκοπος, ακόμα και αν μπορεί να δικαιολογήσει το ποσό, να έχει στον λογαριασμό του 300 ή 500 χιλιάδες ευρώ;
Και στις δύο περιπτώσεις, τα πολλά λόγια είναι φτώχια. 

Ή υπάρχει το ποσόν, ή δεν υπάρχει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: