Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Ο απίθανος Μιχάλης Ταμήλος που αναστάτωσε τη Βουλή

o-apithanos-mixalis-tamilos-poy-anastatose-ti-voyliΤΑ ΡΟΔΙΑ, Η ΠΕΡΓΚΟΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΟΥ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ 
«Δεν μπορούμε να ερχόμαστε κάθε βδομάδα στην επιτροπή και να πληρωνόμαστε μια φορά το μήνα», «Η δουλειά του βουλευτή δεν είναι να είναι όλη μέρα στη Βουλή» και άλλες ανεκδιήγητες εκφράσεις ανήκουν στον Μιχάλη Ταμήλο, βουλευτή Τρικάλων της ΝΔ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα έγινε το «πρόσωπο της ημέρας», προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων με τη στάση του στην επιτροπή υδάτινων πόρων της Βουλής
Ποιος είναι, όμως, ο κ. Ταμήλος που προκάλεσε αναστάτωση με την τοποθέτησή του σχετικά με τον ρόλο και τις αμοιβές των βουλευτών;...



Γεννήθηκε στα Τρίκαλα, το 1956 και σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Η ενασχόλησή του με τα κοινά άρχισε το 1987 όταν για πρώτη φορά εκλέχτηκε μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου στα Τρίκαλα, όπου παρέμεινε μέχρι το 1991. Το 1995 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος στα Τρίκαλα ενώ το 2002 οι ψηφοφόροι τον εκλέγουν- με συντριπτική πλειοψηφία, δήμαρχο, θέση στην οποία παραμένει για δύο τετραετίες.  Στις δημοτικές εκλογές του 2010 χάνει από τον πολιτικό του αντίπαλο, Χρήστο Λάππα αλλά παραμένει στο δήμο, ως αντιπολίτευση αυτή την φορά.


Στις εκλογές της 17ης Ιουνίου καταφέρνει να εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής της ΝΔ. Το όνομά του, όμως, είχε ακουστεί έντονα λίγες ημέρες νωρίτερα όταν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στα Τρίκαλα πρότεινε να πάρουν πίσω το μετάλλιο που είχε δώσει ο δήμος στον Άκη Τσοχατζόπουλο. Ο δήμαρχος Τρικάλων, Χρήστος Λάππας φάνηκε να συμφωνεί με το αίτημα και το ζήτημα ετέθη προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο.


Η συμμετοχή του, όμως, σε καυγάδες εντός και εκτός Κοινοβουλίου, ήταν γνωστή σε όσους ξέρουν το βιογραφικό του. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε που τα μέσα ενημέρωσης του νομού σχολίασαν με ειρωνικό τρόπο την περιβόητη, πλέον, δήλωσή του με δημοσιεύματα, όπως «Ανακαλύπτουν τον Μάικλ στην Αθήνα».


Μία από τις πολλές «περιπέτειές» του καταγράφηκε το καλοκαίρι όταν υπερασπίστηκε τους ιδιοκτήτες καφετεριών σε κεντρικό δρόμο της πόλης του, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την απόφαση του Δήμου να ξηλώσει μια πέργκολα. Ο κ. Ταμήλος απείλησε τότε πως «αν τυχόν στείλετε JCB και μπουλντόζες, εγώ ο ίδιος θα μπω μπροστά στις πέργκολες και μαζί με το ΠΑΜΕ».


Εντός Βουλής, η θητεία του άρχισε με έναν άγριο καυγά με τον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παύλο Χαϊκάλη.  Αν και ο λόγος της διαμάχης δεν έγινε ποτέ γνωστός, οι δύο βουλευτές λογομάχησαν ενώ οι συνάδερφοί τους γελούσαν χαμηλόφωνα με όσα άκουγαν.  Ωστόσο, η φυσιογνωμία του δεν είχε γίνει γνωστή τότε και πολλοί τον μπέρδεψαν με τον Γιώργο Ντόλιο.



Η δράση του στα βουλευτικά έδρανα συνεχίστηκε με δύο ρόδια. Με τον τρόπο αυτό, επιχείρησε στις αρχές Οκτωβρίου να δείξει την συμπαράστασή του στην κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Βουλής για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε τότε το Μαξίμου και ο κ. Μεϊμαράκης. Έτσι, ο βουλευτής Τρικάλων πέρασε το κατώφλι της Βουλής, κρατώντας δύο ρόδια, τα οποία παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής για να «φύγει η γρουσουζιά», όπως φέρεται να είπε.


Και μπορεί ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς να δήλωνε παλιότερα «περήφανος» που η παράταξη του έχει βουλευτές όπως ο Μιχάλης Ταμήλος, ωστόσο την περασμένη εβδομάδα, η τοποθέτησή του αυτή αποδείχθηκε μάλλον λανθασμένη.


Το βίντεο της εκπομπής των «Ράδιο Αρβύλα» το οποίο καταγράφει τον κ. Ταμήλο να δηλώνει απροκάλυπτα στην επιτροπή υδάτινων πόρων της Βουλής πως «Δεν μπορούμε να ερχόμαστε κάθε βδομάδα στην επιτροπή και να πληρωνόμαστε μια φορά το μήνα», έκανε το γύρο του Διαδικτύο και όχι μόνο, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων.



«Η δουλειά του βουλευτή δεν είναι να είναι όλη μέρα στη Βουλή και να χάνει ώρες, αλλά να βρίσκεται στα υπουργεία και να πιέζει τους υπουργούς, προωθώντας τα αιτήματα του νομού του», υποστήριξε λίγο αργότερα, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα όσα είχε πει, δίνοντας νέα «τροφή» για σχολιασμό στους επικριτές του που έκαναν λόγο για «ρουσφετολογική αντίληψη του βουλευτικού αξιώματος».


«Εσείς οι δημοσιογράφοι αντί να μας κατηγορήσετε εμάς τους βουλευτές που πήγαμε και ψηφίσαμε αυτά τα μέτρα, μας κατηγορείτε που ξύνουμε τα αρ@@@@α μας», ανέφερε ο βουλευτής λίγες ώρες αργότερα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την δήλωσή του στην επιτροπή  και όπως έγραψαν εύστοχα τα τοπικά μέσα στα Τρίκαλα «πλέον τον .έμαθαν για τα καλά και τα ΜΜΕ στην Αθήνα».

Η είσοδός του στη Βουλή αποδείχθηκε τελικά «πονοκέφαλος» και για τον ίδιο αφού με δηλώσεις του σε ραδιόφωνο των Τρικάλων είχε αποκαλύψει πως θα αναγκαστεί να προσλάβει οικονομολόγο. «Δεν είναι δυνατόν να έχω γνώσεις για όλα τα θέματα ειδικά με όλες αυτές τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που γίνονται θα προσλάβω έναν εξειδικευμένο σε αυτά τα θέματα», είχε τονίσει ο βουλευτής Τρικάλων, προσθέτοντας πως θέλει να κάνει αισθητή την παρουσία του στη Βουλή.


Και όπως αποδείχθηκε τελικά κατάφερε να την κάνει...

Γ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: