Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Στηβ Λάλας: «Ο Σαμαράς δεν με πρόδωσε!»


Ο Έλληνας κατάσκοπος μετά από 20 χρόνια κάνει μια μεγάλη αποκάλυψη

Το ημερολόγιο έδειχνε 25 Νοεμβρίου 2007. 
Ένας σύγχρονος ήρωας , ο Στηβ Λάλας, πατά το πόδι του στην Ελλάδα, μετά από μία περιπέτεια που κράτησε ουσιαστικά 30 χρόνια. 
Ήταν 1977, όταν ο τότε κατάσκοπος της υπηρεσίας επικοινωνιών του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ «στρατολογήθηκε» για την Ελλάδα, χωρίς να υπολογίζει ότι 16 χρόνια μετά θα βρισκόταν στην φυλακή. 
Στην 16ετή αυτή μυστική δράση του, έδωσε στις ελληνικές αρχές περίπου 700 διαβαθμισμένα έγγραφα με πληροφορίες των ΗΠΑ για τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας, πολιτικές αναλύσεις, τηλεγραφήματα από και προς τις ΗΠΑ και διπλωματικές εκτιμήσεις για το ζήτημα της πΓΔΜ....


Σήμερα όπως όλοι οι «μεγάλοι» ζει απλά, μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς να έχει μετανιώσει για τίποτα.
Η συζήτηση μαζί του ξεκινά από το σήμερα και την οικονομική κρίση. «Η γυναίκα μου δουλεύει σαν καθηγήτρια. Έχουμε οικονομικές δυσκολίες. Προσπαθούμε να ζήσουμε, αλλά δεν είναι εύκολα τα πράγματα» μας λέει και το αναλύει ακόμα περισσότερο «Τα λεφτά βγαίνουν με ιδρώτα. Ο κόσμος από αυτή την κρίση πρέπει να πάρει μαθήματα. Για όλους είναι δύσκολα. Πρέπει όμως να πληρώνουμε τους φόρους. Να είμαστε σωστοί. Η Ελλάδα τώρα μας έχει ανάγκη». Για τους Γερμανούς πάντως δεν έχει να πει καλά λόγια.«Η Ελλάδα δεν είναι ούτε Πορτογαλία, ούτε Ισπανία. Η Ελλάδα έχασε τόσους ανθρώπους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρέπει να κυνηγήσουμε αυτά που μας χρωστάνε. Οι Γερμανοί είναι πολύ σκληροί μαζί μας».
Η συζήτηση δεν αργεί να πάει στα εθνικά θέματα
Ο ίδιος από όταν ήρθε στην Ελλάδα, ζει στην Μακεδονία, στον νομό Καβάλας. «Τα Σκόπια λένε ψέματα. Πάνε να κλέψουνε μια ταυτότητα. Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας. Εμείς έπρεπε να ήμασταν πιο σκληροί. Ο Καραμανλής έκανε καλά με το βέτο» τονίζει ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής του.
Για τα γεωστρατηγικά παιχνίδια στην περιοχή μας λέει κάτι πολύ απλό: «Οι Έλληνες δεν πρέπει να διαιρούνται. Εκεί είναι το μυστικό. Πρέπει να δούμε την ιστορία και να μάθουμε από τα λάθη μας. Όσον αφορά τους ξένους, θέλουμε παντού φίλους. Χρειάζεται διπλωματία για να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα μας. Εξάλλου οι σχέσεις μεταξύ των χωρών αλλάζουν συνεχώς και εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε κάθε περίπτωση. Στην περιοχή μας έχουν όλοι συμφέροντα. Να το ξέρετε αυτό…» λέει με νόημα.
Πως κρίνει ο Στηβ Λάλας τους πολιτικούς σήμερα; «Μου αρέσουν οι πολιτικοί που αγαπούν την πατρίδα. Κάποιος (σ.σ.: δεν ανέφερε καν το όνομα του Πάγκαλου) είπε στα Ίμια ότι την σημαία την πήρε ο αέρας. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα»
Για τον Τσίπρα αρκείται να πει πως «Έπρεπε να μπει στην κυβέρνηση. Αφού τον ήθελε ο κόσμος και τον ψήφισε γιατί δεν μπήκε να βοηθήσει;» και φέρνει ένα απλό παράδειγμα «Είναι σαν ένα σπίτι. Βάζεις μισά-μισά λεφτά και το φτιάχνεις. Αλλιώς δεν θα φτιάξεις τίποτα. Αυτό που θέλω εγώ είναι ενότητα…»

Αποκάλυψη-βόμβα

Αμέσως μετά η συζήτηση πάει στην θητεία ως μυστικός πράκτορας. Μας κάνει μια μεγάλη αποκάλυψη «Με έγγραφα δικά μου για τα Σκόπια πήγε στην Ευρώπη το 1992 o Σαμαράς ως υπουργός Εξωτερικών. Εκμεταλλεύτηκε τα έγγραφα που είχα δώσει τότε στην ΕΥΠ με άψογο τρόπο. Ήταν πολύ σοβαρά αυτά που έλεγαν και έκανε σωστή δουλειά. Ήξερε για μένα και ήξερα για αυτόν. Εγώ τότε υπηρετούσα στην Αμερικάνικη πρεσβεία»
Παράλληλα δίνει μια άλλη -εντελώς άγνωστη- διάσταση, ακόμα πιο αποκαλυπτική στα όσα έγιναν εκείνη την εποχή  
«Ο Σαμαράς είναι παλληκάρι. Με προστάτεψε και με κάλυψε το 1992. Δεν έδωσε το όνομα μου. Το τι έγινε στην κυβέρνηση τότε δεν το ξέρω. Αργότερα όταν ήμουν φυλακή, ενδιαφέρθηκε, με στήριξε όσο γινόταν καθώς δεν ήμουν Έλληνας πολίτης. Ο Σαμαράς έδειξε ενδιαφέρον για την οικογένεια μου, που ήταν πολύ σημαντικό για μένα»

4000 μέρες φυλακή

Έμεινε συνολικά στην φυλακή 13 χρόνια και 4 ημέρες. 
Λίγοι ενδιαφέρθηκαν για αυτόν, μας αποκαλύπτει, τα δύσκολα αυτά χρόνια. Μέσα στα ονόματα που μας ανέφερε ήταν αυτά του Κων/νου Μητσοτάκη, της Ντόρας Μπακογιάννη, του Π. Μολυβιάτη και του Γιώργου Καρατζαφέρη. Λέει πως και η κυβέρνηση Καραμανλή ενδιαφέρθηκε με τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα, ενώ τονίζει πως αργότερα και ο Δήμαρχος Χρυσούπολης Σ.Μηχαηλίδης και ο πρώην Νομάρχης Καβάλας Θ.Καλλιοντζής ενδιαφέρθηκαν για αυτόν. Αντίθετα λέει πως δεν τον κάλσε ποτέ ο Κάρολος Παπούλιας.
Πάντως ακόμα και για τους πολιτικούς, που υπάρχει η υπόνοια ότι δεν τον προστάτεψαν, δείχνει μεγαλοψυχία. «Δεν πιστεύω ότι με προδώσανε. Δεν θέλω να το πιστέψω. Απλά χειρίστηκαν το θέμα με βλακεία. Αν κάποιος πολιτικός το έκανε από κακία, θα το βρει από τον Θεό, όχι από μένα…» Παράλληλα σχολιάζει και την Χρυσή Αυγή: «με είχαν υποδεχτεί κάποια παιδιά όταν ήρθα από το αεροδρόμιο το 2007. Μου έδωσαν ένα στεφάνι και το εκτίμησα. Η Χρυσή Αυγή είναι πατριώτες.Σε κάτι περιπτώσεις σαν τον Άγιο Παντελεήμονα δεν μπορεί να μην αντιδρά κανείς». Ταυτόχρονα λέει πως τόσο η ΕΛ.ΑΣ όσο και ο Ελληνικός Στρατός, ενδιαφέρθηκαν ουκ ολίγες φορές για την προσφορά του στην πατρίδα, δείχοντας πως έχει μια συμπάθεια και οικειότητα για τα σώματα ασφαλείας της χώρας μας. 

"Δεν έχω μετανιώσει για τίποτα"

Το κεφάλαιο πολιτική προσπάθησε να μπει κάποια στιγμή στην ζωή του , καθώς μας εξομολογείται πως είχε προτάσεις από κόμματα για να πολιτευτεί , αλλά δεν το σκέφτηκε καν. «Προτάσεις είχα από 2-3 κόμματα αλλά εγώ δεν είμαι πολιτικός, είμαι στρατιώτης. Μπορώ να βοηθήσω την πατρίδα από άλλους κλάδους. Σε στρατιωτικά θέματα. Εξάλλου τώρα ζω με την οικογένεια μου. Έχω ένα παιδί που είναι άρρωστο που τώρα αρχίζει να με μαθαίνει» λέει με ειλικρίνεια...
 Κάπου εκεί κλείνει η συζήτηση. Το τελευταίο που τονίζει είναι πως «Δεν έχω μετανιώσει για τίποτα. Το ίδιο θα ξανάκανα. Αν είσαι Έλληνας, αυτό πρέπει να κάνεις για την πατρίδα...» 


Του Σταύρου Παπαντωνίου, εφημερίδα "Παραπολιτικά"

Δεν υπάρχουν σχόλια: