Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Τι είναι η "Επαναγορά Χρέους": Οι όροι και τα χρονοδιαγράμματα


Με «μαγιά» 15,2 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή είναι τα ομόλογα, που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες, και την προσδοκία ότι άλλα τόσα θα προσφέρουν ξένοι κάτοχοι χρέους, ξεκινά σήμερα το πρόγραμμα επαναγοράς, με τελικό σταθμό το Eurogroup της επόμενης βδομάδας.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προκηρύξει, σήμερα, τη δημοπρασία για την επαναγορά ομολόγων , στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθηθεί η μέθοδος Dutch Auction II. Δηλαδή, οι κάτοχοι ομολόγων θα προσφέρουν τα ομόλογα τους σε τιμή που θέλει ο καθένας και το Δημόσιο θα αποφασίσει να αγοράσει μέχρι κάποια τιμή, μετά...
και την αξιολόγηση από το Eurogroup. 
Με δεδομένο ότι πρόκειται για δημοπρασία, ο ΟΔΔΗΧ δεν θα ανακοινώσει σήμερα ανώτατη τιμή για την κάθε μια από τις 20 σειρές ομολόγων, αλλά θα περιορισθεί πιθανώς στο να δώσει κατεύθυνση τιμής (guidance). ...
Σημειώνεται ότι το τελευταίο Eurogroup παρείχε ήδη κατεύθυνση σημειώνοντας ότι η μέση τιμή επαναγοράς δεν θα είναι υψηλότερη από τα κλεισίματα της 23ης Νοεμβρίου. 

Η διαδικασία της δημοπρασίας θα τρέξει ως την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου. Εν συνεχεία, ο ΟΔΔΗΧ θα συγκεντρώσει όλες τις προσφορές και θα αποτιμήσει τα αποτελέσματα σε μία «έκθεση» η οποία θα τεθεί υπ' όψιν του Eurogroup που θα διενεργηθεί είτε στις 10 Δεκεμβρίου, είτε στις 13 Δεκεμβρίου, όπου και θα εκτιμηθεί αν η διαδικασία είναι επιτυχής ή όχι.
Πρακτικά, η τιμή μέχρι την οποία θα αγοράσει το Δημόσιο ομόλογα θα κλειδώσει στο Eurogroup, ενώ υπάρχει πάντα και το «εργαλείο» των μη ανταγωνιστικών προσφορών. «Οι εταίροι και οι πιστωτές μας θα αποφασίσουν τι προσφορές και σε ποια τιμή θα αποδεχθεί η Ελλάδα» σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, συμπληρώνοντας ότι οδηγό αποτελούν μόνο τα περίπου 10 δισ. ευρώ, που καλείται να «ξοδέψει» η χώρα για να επαναγοράσει χρέος. 

Με την ακολουθούμενη διαδικασία το Δημόσιο στοχεύει να αγοράσει στις χαμηλότερες προσφερόμενες τιμές ομόλογα ονομαστικής αξίας ως 30 δισ. ευρώ

Όπως αποκάλυψε το Euro2day, οι ελληνικές τράπεζες θα λειτουργήσουν ως back up της επαναγοράς. Θα αποδεχθούν δηλαδή, την προσφορά κλιμακώνοντας τις προσφερόμενες τιμές, με τέτοιο τρόπο, ώστε αν υπάρχει ικανοποιητική προσφορά να διασώσουν ένα μέρος των θέσεών τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. 

«Αν προσφερθούν ομόλογα ονομαστικής αξίας 20 δισ. ευρώ από ξένους, ως και το ένα τρίτο της ονομαστικής τους αξίας ενδέχεται να διασώσουμε μέρος των θέσεών μας», σημειώνει στο Euro2day στέλεχος τμήματος treasury εγχώριου τραπεζικού ομίλου. 


Κλειδί η στάση των hedge funds 
Την επιτυχία της πρότασης, αλλά και το βαθμό τελικής συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών θα κρίνει επομένως η στάση των hedge funds, που φέρονται να κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας μεταξύ 12 με 22 δισ. ευρώ .Τα hedge funds τοποθετήθηκαν κατά κύριο λόγο στα χαμηλά της αγοράς ( Μάιος 2012) και στο βαθμό που δεν έχουν πουλήσει, εγγράφουν υψηλές υπεραξίες, οι οποίες ξεπερνούν και στο 100% (για το ομόλογο λήξης 2023). 

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν από την άτυπη διερεύνηση στην αγορά προκύπτει κρίσιμη μάζα ξένων κατόχων ομολόγων που προτίθεται να αποδεχθεί τη δημόσια προσφορά. Στελέχη της αγοράς που είναι σε θέση να γνωρίζουν σημειώνουν ότι δεν έχει υπάρξει προεργασία, καθώς δεν ήταν σίγουρο ότι το Eurogroup θα ανάψει πράσινο φως για την επαναγορά. 

Τα ίδια στελέχη αμφισβητούν αν υπάρξει ευρεία αποδοχή της προσφοράς από τα hedge funds, σημειώνοντας ότι κάποια ποντάρουν ήδη στην άνοδο των τιμών που θα ακολουθήσει μετά την επιτυχία του εγχειρήματος χάρη στην εκούσια- ακούσια συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών. 

Η κυβέρνηση, πάντως, είναι αισιόδοξη σημειώνοντας ότι κάποιοι θα επιδιώξουν να κλειδώσουν τα κέρδη τους, έστω και για μέρος των θέσεών τους. Άλλωστε σε περίπτωση μη επιτυχίας της επαναγοράς θα ανοίξει ένας νέος γύρος αμφισβήτησης για την πορεία της Ελλάδος που θα έχει αντίκτυπο στις τιμές των ομολόγων. 

Μέρος ή το σύνολο των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που διακρατούν, εκτιμάται ότι θα προσφέρουν και μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφαλιστικές είτε εκουσίως, είτε υπό τη διακριτική πίεση των κυβερνήσεών τους. 

Υπάρχει τέλος και μια κατηγορία επενδυτών, που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη δημόσια προσφορά, όπως κεντρικές τράπεζες μη ευρωπαϊκών χωρών (π.χ. Κεντρική Τράπεζα Κίνας) καθώς και ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά ταμεία, και θεσμικοί επενδυτές, όπως τα Αμοιβαία Κεφάλαια.
euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια: