Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Αγώνας της κυβέρνησης για να κλείσουν τα εσωτερικά μέτωπα


ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Σκληρή μάχη στο εσωτερικό της χώρας καλείται πλέον να δώσει η κυβέρνηση, μετά την επιτυχή κατάληξη του χθεσινού Eurogroup και την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης- μαμούθ.
Ο Α. Σαμαράς καλείται πλέον να διαχειριστεί τα εσωτερικά μέτωπα, το πρώτο που αφορά στο συντονισμό της κυβέρνησης ώστε να αποκλειστούν φαινόμενα αρρυθμίας όπως εκείνα του τελευταίου διαστήματος. 
Δεύτερον, να μπορέσει να...
συγκροτήσει πολιτικές που αναστρέψουν την αρνητική ψυχολογία και θα δώσουν ώθηση στην οικονομία δημιουργώντας συνθήκες αύξησης των θέσεων εργασίας.

Αυτό συνιστά ουσιαστικά και το μεγάλο στοίχημα πλέον, με την πλειονότητα των κυβερνητικών στελεχών αλλά και των βουλευτών της αντιπολίτευσης να αντιλαμβάνονται ότι η δυσκολότερη μάχη είναι αυτή της μεταστροφής του κοινωνικού κλιμάτος. Ειδικότερα δε, όταν ακόμη και υπό τις ιδανικότερες συνθήκες, η ρευστότητα στην αγορά δεν είναι δυνατόν να δώσει σημάδια νωρίτερα από το πρώτο τρίμηνο του 2013 ενώ, στον αντίποδα, με το «καλημέρα» του νέου έτους θα εφαρμστούν μία σειρά από σκληρά μέτρα, βάσει του φορολογικού νομοσχεδίου.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο πρωθυπουργός, έχοντας πλήρη συναίσθηση της κατάστασης, έκανε στην αρχή της χθεσινής του ομιλίας αναφορά στους δύο κυβερνητικούς εταίρους –τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη- αλλά και στους βουλευτές των τριών κομμάτων που συναποτελούν την κυβέρνηση, τους οποίους χαρακτήρισε αγωνιστές.

Επίκειται άλλωστε η ψηφοφορία για το φορολογικό νομοσχέδιο και το πολιτικό μομέντουμ, όπως έχει διαμορφωθεί και από τις εξελίξεις στο στρατόπεδο των «Αν.Ελ.» μπορεί να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες αντιδράσεις εντός του κοινοβουλίου.

Είναι προφανές ότι τα χρονικά περιθώρια για την αξιοποίηση του θετικού κλίματος που διαμορφώθηκε από τη χθεσινή απόφαση των Ευρωπαίων και έκλεισε άπαξ διά παντός τη συζήτηση για το Grexit, δεν είναι ανεξάντλητα. Με αυτό το δεδομένο, στο Μαξίμου εξετάζουν πολυάριθμα σενάρια σχετικά με τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναληφθούν, ώστε να σταλεί προς την κοινωνία ένα μήνυμα ανανέωσης και νέου ξεκινήματος, από την πλευρά της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί το σχέδιο για σύσταση Γραμματείας Συντονισμού της κυβέρνησης –ο Ευ. Βενιζέλος άφησε να εννοηθεί χθες ότι τέτοιες αποφάσεις αποτελούν επί της ουσίας προνομία του Πρωθυπουργού- ενώ δεν αποκλείονται και οι διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα.

Ταυτόχρονα, ο κ. Σαμαράς καλείται να οριοθετήσει με «σχτοχο-χρονοδιάγραμμα» όπως ο ίδιος έχει πει, τις πολιτικές εκείνες που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη στη χώρα και να εφαρμόσει αποφάσεις που θα αποκαταστήσουν το αίσθημα του δικαίου στους πολίτες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι, στη μία και μοναδική ερώτηση η οποία –λόγω πίεσης χρόνου- επιτράπηκε να του γίνει χθες στις Βρυξέλλες, αφορούσε στα μπρος- πίσω της κυβέρνησης στο θέμα των υπαλλήλων της Βουλής.

Σε ένα ζήτημα δηλαδή, το οποίο με τον έναν ή τον άλον τρόπο αποτελεί πρόκληση για την κοινωνία, ως προς την υποτακτική στάση της κυβέρνησης απέναντι στα διεκδικούμενα μιας προνομιούχας κοινωνικής τάξης. Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται σημείωσε ο κ. Σαμαράς, ξεκαθαρίζοντας με αυστηρό τόνο ότι οι υπάλληλοι της Βυλής θα αντιμετωπιστούν όπως και οι υπόλοιποι υπάλληλοι του Δημοσίου.

Πάνος Ρασσιάς 


Δεν υπάρχουν σχόλια: