Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να κυβερνήσει


Η χώρα τούτη την ώρα βρίσκεται στο μάτι ακριβώς του κυκλώνα. 

Όσοι ξέρουν από κυκλώνες μπορούν να εξηγήσουν αυτή την ανησυχητική ηρεμία που μας κυκλώνει δυσοίωνα και κινδυνεύει να αποκοιμίσει την κυβέρνηση στην θαλπωρή των πρόσφατων δανεικών που με κόπο εξασφάλισε από τους εταίρους μας. Και όχι μονάχα αυτό αλλά να θολώσει εντέχνως τον πυρήνα της αποστολής της, που είναι φυσικά ένας: η διακυβέρνηση του τόπου. 
Για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα (έξι δύσκολους μήνες), η κυβέρνηση προσπαθούσε να αναστρέψει την εικόνα που είχαν οι δανειστές για την χώρα και είναι κοινή παραδοχή πως το έχει καταφέρει. 
Τώρα, που κατάφερε να...
αναστρέψει την εικόνα της Ελλάδας, πρέπει να ασχοληθεί και με την εικόνα που έχουμε εμείς οι ίδιοι ως κοινωνία για το μέλλον μας. Και ο μόνος τρόπος να το καταφέρει αυτό, είναι να ξεκινήσει να κυβερνά με πυγμή!
Είναι  ώρα η κυβέρνηση να αρχίσει την πραγματική δουλειά
Αφού ο Πρωθυπουργός επέλεξε την συμβατική λύση μιας κυβερνητικής συνέχειας στον μονόδρομο της συμμετοχής στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, με τους γνωστούς κυβερνητικούς εταίρους και με τις οφθαλμοφανείς αντιφάσεις και δυσκολίες, δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο από κανέναν. 
Η κοινωνία περιμένει απαντήσεις με έργα πλέον και έχω την εντύπωση πως οι ψηφοφόροι των τριών κομμάτων που μόλις πριν μερικούς μήνες εμπιστεύθηκαν την τύχη της χώρας στα χέρια τους, διατηρούν ακόμη τις αμφιβολίες τους για τις ικανότητες αυτής της κυβέρνησης να παραγάγει αποτελεσματικό έργο – με εξαίρεση τον ίδιο τον Σαμαρά στον οποίο δείχνει ανοχή και εμπιστοσύνη.
Πρακτικές όπως οι «διαρροές» για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αδικούσαν κατάφωρα το τελικό αποτέλεσμα, δεν θα πρέπει να επαναληφθούν στο μέλλον. Δεν είναι δυνατόν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να ασχολείται με όλα τα θέματα. Δεν μπορούν να περνούν από τα χέρια του και οι παραμικρές λεπτομέρειες. 
Η Δημοκρατία μας είναι «Πρωθυπουργοκεντρική» αλλά δεν μπορεί να γίνει «one man show». Ούτε ο Θεός ο ίδιος δεν θα τα κατάφερνε σε έναν τέτοιο ρόλο.  
Ίσως έχει έρθει η ώρα ο Αντώνης Σαμαράς να ξαναδεί το θέμα του πολιτικού προσωπικού που θα κληθεί να τον πλαισιώσει στην δύσκολη αυτή προσπάθεια. Οι αποφασισμένοι, εργατικοί και ακέραιοι να μείνουν δίπλα του. Όσοι δεν μπορούν να σηκώσουν το βαρύ φορτίο, ας αποσυρθούν διακριτικά. 
Κρίσιμος είναι και ο ρόλος αυτών που θα στελεχώσουν το κράτος
Τα κριτήρια επιλογής τους, θα πρέπει να είναι απαιτητικά και εντελώς διαφορετικά από αυτά που ίσχυσαν στις  αλήστου μνήμης εποχές που αφήνουμε πίσω μας (*).
Η κυβέρνηση θα πρέπει σύντομα να αρχίσει να δίνει απαντήσεις στα καυτά προβλήματα της κοινωνίας με πρώτο και κρισιμότερο αυτό της ανεργίας
Να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, αφού πρώτα ανακοπεί η αυξητική τάση του αριθμού των ανέργων. 
Να γίνουν νέες επενδύσεις από ντόπιους ή ξένους επιχειρηματίες. 
Να χρηματοδοτηθεί η οικονομία με «φρέσκα» παραγωγικά κεφάλαια. 
Να δοθούν απαντήσεις στο ζέον πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. 
Να τιμωρηθούν οι ένοχοι για την καταστροφή που βρήκε την χώρα. 
Να αναληφθούν πολιτικές στην κατεύθυνση της διατήρησης του απομένοντος κοινωνικού ιστού και της αποκατάστασης του μέρους που έχει ήδη διαρραγεί. 
Να δρομολογηθούν πολιτικές για φορολογική απλοποίηση, εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα, επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. 
Να ξεκινήσουν άμεσα οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις.
Είναι τόσα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν σε τόσο μικρό διάστημα που δεν υπάρχει καιρός για δισταγμούς και ομφαλοσκοπήσεις
Αυτό ισχύει επίσης και για τον κ. Βενιζέλο και για τον κ. Κουβέλη αν θέλουν να δικαιολογήσουν την συμμετοχή τους στην παρούσα κυβέρνηση. 
Έργα και όχι προσχηματικές αντιρρήσεις ή άτοπες κωλυσιεργίες είναι αυτό που ζητά η κοινωνία.

«Λαγός την φτέρη έσειε, κακό της κεφαλής του»
Όσο για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος έξι μήνες μετά τις (διπλές) εκλογές του καλοκαιριού ζητά νέες εκλογές (!) χωρίς λόγο και αιτία, στην περίπτωσή του ταιριάζει η παροιμία «λαγός την φτέρη έσειε, κακό της κεφαλής του». 
Και να ξέρει πως αν επιχειρήσει να προκαλέσει εκλογές με δυναμικές κινητοποιήσεις και πρόκληση του γνωστού «μπάχαλου των πόλεων» μέσα από τις συνιστώσες που ακόμη ελέγχει, θα έχει και την πλήρη ευθύνη για αυτό που μπορεί να συμβεί. Και μπορεί να συμβεί να κυβερνήσει! Δεν είμαι σίγουρος αν το θέλει αυτό ο κ. Τσίπρας αυτή την στιγμή. 
Να είναι βέβαιος όμως πως έτσι και το επιζητήσει, όλοι αυτοί που τυχόν θα τον φέρουν στην εξουσία (και στην πλειοψηφία τους, είναι οι ίδιοι που «μαζί τα φάγανε») θα ζητήσουν αμέσως, μαζί να τα «ξαναφάνε». Και δεδομένου πως «το τραπέζι» είναι και θα μείνει άδειο για αρκετό καιρό ακόμη, στο τέλος θα «φάνε» και τον ίδιο τον αρχηγό τους, σε χρόνο μικρότερο από αυτόν που χρειάστηκε για να «συνασπιστούν» κάτω από τις παρδαλές σημαίες του. 
Στον κ. Τσίπρα, όντας Αξιωματική Αντιπολίτευση ήδη, συμφέρει να αφήσει την κυβέρνηση να κυβερνήσει. Κι αυτό, γιατί στην Ελλάδα, συνήθως η Αξιωματική Αντιπολίτευση γίνεται και κυβέρνηση. 
Αν επιδιώξει άκαιρες, αχρείαστες και αδιέξοδες εκλογές, είναι σίγουρο πως από την μια ο ίδιος θα κάψει κάθε καλό χαρτί που υποτίθεται πως κρύβει στα μανίκια του και από την άλλη η χώρα θα μπει σε δραματικές περιπέτειες που μπορεί να αποτελέσουν το έναυσμα για αποπομπή της από την ευρωζώνη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό υποψιάζομαι πως είναι κάτι που δεν το θέλουν στα αλήθεια, ούτε και αυτοί που το ευαγγελίζονται ξεκάθαρα.
Η κυβέρνηση λοιπόν είναι ώρα να αρχίσει να κυβερνάει και η αντιπολίτευση να αρχίσει να παίζει τον θεσμικό της ρόλο
Οποιαδήποτε σκέψη για επαναστατικές ρήξεις και εκλογικά πανηγύρια τούτη την ώρα είναι εκτός τόπου και χρόνου. 
Ο Πρωθυπουργός, ο μόνος πολιτικός παίχτης που θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη, δείχνει να έχει πάρει τις αποφάσεις του. 
Όλοι οι υπόλοιποι οφείλουν να τον ακολουθήσουν για το καλό της χώρας. Και ο κ. Τσίπρας για το καλό επίσης το δικό του. Κατά την γνωστή παροιμία του λαού μας: «αν είσαι και παπάς, με την αράδα σου θα πας».

Akenaton  

(*) Στα πλαίσια αυτής της πιεστικής ανάγκης για αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα σε όλα τα επίπεδα της κρατικής μηχανής, αναρωτιέμαι αν θα πρέπει να ξανακοιτάξει ο Πρωθυπουργός την λίστα με τα ονόματα αυτών που προορίζονται για τις καίριες θέσεις των διευθυντικών στελεχών στις ΔΕΚΟ και τις άλλες σημαντικότατες δημόσιες δομές, που έχει διαρρεύσει ήδη στον τύπο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: