Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012

Νέο «κενό» στην επαναγορά χρέους

neo-keno-stin-epanagora-xreoys-

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ EUROGROUP - ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Ως επιτυχής τεχνικά κρίνεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, με τις ελληνικές τράπεζες να «παίρνουν στα χέρια τους» το κύριο βάρος. Εν τω μεταξύ αργά το απόγευμα έληξε και η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, στην οποία αποτιμήθηκε η εξέλιξη της διαδικασίας, με τις οριστικές αποφάσεις να μετατίθενται για την Πέμπτη...
Με εκκρεμότητες έληξε το Eurogroup

Το απόγευμα το Eurogroup, μέσω τηλεδιάσκεψης, η οποία ολοκληρώθηκε γύρω στις 8 το βράδυ, αποτίμησε το αποτέλεσμα της διαδικασίας και σύμφωνα με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, όλα θα κριθούν την Πέμπτη, σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ. 

Κατόπιν της τηλεδιάσκεψης, στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, απαντώντας στο εάν θα ξανανοίξει το βιβλίο προσφορών, απάντησε «όχι», περιοριζόμενο στο να δηλώσει πως η τελική απόφαση για το χρέος θα ληφθεί στο Eurogroup την Πέμπτη.

Πάντως, ο ΟΔΔΗΧ θα ανακοινώσει το πρωί της Τετάρτης τα τελικά αποτελέσματα της όλης διαδικασίας επαναγοράς.

Στάση αναμονής από το ΔΝΤ


Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε τα αποτελέσματα του προγράμματος επαναγοράς ελληνικών ομολόγων ωστόσο σημείωσε ότι περαιτέρω σχόλια θα κάνει στις ευρωπαϊκές οικονομικές αρχές.

«Το σχόλιό μου θα το κάνω στους ευρωπαίους εταίρους και τα άλλα μέλη της τρόικας, αλλά προς το παρόν μπορώ μόνον να χαιρετίσω τα αποτελέσματα που υπήρξαν από την επαναγορά χρέους», δήλωσε η Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια ταξιδιού της στην Κολομβία.
Ικανοποίηση αλλά και ανησυχία

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μπορεί να χρειαστεί το Δημόσιο να επαναγοράσει πιο πολλά ομόλογα από το αναμενόμενο, καθώς αναγκάστηκε να καταβάλλει περισσότερα από όσα αρχικά εκτιμούσε (κάτι που σημαίνει επιπλέον δανεισμό από τον EFSF), ώστε να «μαζέψει» τα πρόσθετα ομόλογα που έχει ανάγκη να εξαγοράσει για να διαγράψει από το συνολικό χρέος.
Ο νέος δανεισμός από το EFSF θα απαιτεί περισσότερα χρήματα, αφού αντί να εξαγοραστούν 10-10,2 δισ. ευρώ, ενδέχεται να απαιτηθούν 11,3 δισ. για να επιτευχθεί η απορρόφηση, από το ελληνικό Δημόσιο, ομολόγων ονομαστικής αξίας περίπου 3-4 δισ. ευρώ.

Έτσι, ουσιαστικά «ακυρώνεται» εν μέρει η επιτυχία του εγχειρήματος γιατί προκύπτει πρόσθετη επιβάρυνση στο σκέλος του χρέους. Λαμβανομένου υπόψη αυτού, πληροφορίες από «dealing room» τραπεζών αναφέρουν πως ενδέχεται να απαιτηθεί να εξαγοραστούν ακόμα περισσότερα ομόλογα (ύψους περίπου 1-1,3 δισ.) απ' όσο αρχικά σχεδιαζόταν.Ολοκληρώθηκε η εγγραφή των προσφορών
Το βιβλίο προσφορών έκλεισε στις 2 το μεσημέρι της Τρίτης και σύμφωνα με πληροφορίες, συγκεντρώθηκαν 31,5 δισ. ευρώ ομολόγων. Οι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν με επιπλέον 4 δισ. ευρώ ή με το 98 - 100% των τίτλων τους και τα hedge funds με επιπλέον 600 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες οι τράπεζες αναγκάστηκαν να συμμετάσχουν με το σύνολο των τίτλων τους, μετά την διαπίστωση ότι δεν ήταν ικανοποιητική η προσφορά τίτλων από τους ξένους κατόχους, παρά τα όσα διεμήνυε το οικονομικό επιτελείο μέχρι την περασμένη Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα η ελληνική πλευρά ζητούσε να επαναγοράσει χρέος αξίας 30 δισ. ευρώ, με δάνειο 10 δισ. ευρώ από τον EFSF. Βάσει με τα μέχρι τώρα δεδομένα, από την προσφορά των τραπεζών και των ξένων επενδυτών προκύπτει καθαρή μείωση χρέους 20 δισ. ευρώ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: