Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Τα 30 δισ. ευρώ αγγίζουν οι προσφορές για την επαναγορά ομολόγων

Σημαντική η συμμετοχή και των ξένων funds

Σύμφωνη με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις της κυβέρνησης φαίνεται πως βαίνει η διαδικασία της επαναγοράς ομολόγων, καθώς αρκετές ώρες μετά το κλείσιμο των βιβλίων για τις προσφορές, οι πληροφορίες που φτάνουν στο οικονομικό επιτελείο κάνουν λόγο για υποβολή προσφορών, τόσο εγχώριους, όσο και από ξένους ομολογιούχους, που αγγίζουν το ποσό των 30 δισ. ευρώ. Ενδεικτική η δήλωση στελέχους του οικονομικού επιτελείου στο πρακτορείο Reuters πως η επαναγορά...
«κύλησε καλά σε γενικές γραμμές και η προσφορά κινείται εντός των εκτιμήσεων».
Πέραν της συμμετοχής στην όλη διαδικασία του συνόλου των ελληνικών τραπεζών, που αναμένεται να διαθέσουν ομόλογα ύψους ίσως και άνω των 10 δισ. ευρώ, οι πληροφορίες θέλουν τις προσφορές από ξένα hedge funds και ομολογιούχους να υπερβαίνουν τα 16 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει πως θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Τα διοικητικά συμβούλια της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha, της Πειραιώς, της Eurobank, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Attica Bank συνεδρίασαν επί τούτου την Παρασκευή και έδωσαν τη σχετική έγκρισή τους. Πέραν αυτών στο πρόγραμμα επαναγοράς θα συμμετάσχουν, με μικρότερα ποσά, και οι μικρότερες ελληνικές τράπεζες, ανεβάζοντας έτσι τον πήχη των προσδοκιών για την έκβαση του τελικού αποτελέσματος.

Από το υπουργείο Οικονομικών εκφράζεται μια συγκρατημένη αισιοδοξία, ενώ ο ίδιος ο υπουργός κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του σήμερα, εμφανίζεται σίγουρος για την επιτυχία της επαναγοράς και μάλιστα προβλέπει πως η εκταμίευση της δόσης προς τη χώρα μας θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου.

Αμέσως μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών, το απόγευμα της Παρασκευής, ξεκίνησε ένας μαραθώνιος τηλεδιασκέψεων στο υπουργείο με τους αναδόχους για την αποτίμηση της διαδικασίας, ενώ  αναμένεται να συνεδριάσει, ίσως και μέσα στις επόμενες ώρες, το Euro Working Group, προκειμένου να ενημερωθεί η Τρόικα και οι εταίροι μας. 


protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: