Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

2,5 χρόνια Μνημόνιο, φόροι & μισθοί


2,5 χρόνια Μνημόνιο, φόροι & μισθοίΔιπλασιάστηκαν οι φόροι στο εισόδημα μέσα στα δυόμιση χρόνια εφαρμογής του Μνημονίου στην χώρα μας. 

Μόνο το ίδιο δεν συνέβη και με τους μισθούς που έχουν «κοπεί» σε ποσοστό πάνω από 35% σε αυτό το διάστημα.
Το βίαιο για την ελληνική οικονομία πρόγραμμα προσαρμογής έπληξε το σύνολο σχεδόν των πολιτών αφού οι επιπλέον φόροι που καλούνται να πληρώσουν στην τετραετία 2010 – 2013 είναι αυξημένοι από 100 έως και 10.300 ευρώ.
Αυτούς βέβαια που «έστυψε» περισσότερο το Μνημόνιο είναι οι φορολογούμενοι με εισόδημα έως 1.000 ευρώ το μήνα...

Πρόκειται για 187.760 άτομα τα οποία μεσούσης της βαθιάς κρίσης αναγκάζονται να…. καταθέσουν στην Εφορία τον έναν από τους δεκατέσσερις μισθούς για όσους εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ή τον ένα από τους δώδεκα για όσους υπηρετούν στο δημόσιο.
Αντίθετα, φορολογούμενοι με μηνιαίο εισόδημα το οποίο κυμαίνεται στα επίπεδα των 7.142 ευρώ οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν στη μετά Μνημονίου εποχή είναι αυξημένοι κατά 41,2%.
Για έναν φορολογούμενο δηλαδή που το 2010 δήλωνε στην Εφορία εισόδημα 100.000 το χρόνο πλήρωνε φόρο 25.000 ευρώ. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ο φόρος διαμορφώνεται στα 35.300 ευρώ.
Περισσότερο ευνοημένοι από την πολιτική της Τρόικας είναι 34.701 Έλληνες φορολογούμενοι με εισοδήματα έως 60.000 το χρόνο ή 4.285 ευρώ το μήνα.
Ο φόρος στην τετραετία 2010 – 2013 παρουσιάζει αύξηση κατά 23,3% και φθάνει τα 18.500 ευρώ για το 2013. Ο πρόσθετος φόρος για το 2012 ανήλθε σε 15.000 ευρώ.
Αύξηση μόλις κατά 300 ευρώ ή κατά 15% σημειώνουν για το ίδιο διάστημα οι φόροι για τους έχοντες εισοδήματα έως 20.000 ευρώ το χρόνο.
Η εικόνα αυτή της φορολογικής επιβάρυνσης είναι αποτέλεσμα της επώδυνης πολιτικής του Μνημονίου που εφαρμόζεται από τον Ιούνιο του 2010 με τον ερχομό της Τρόικας στην χώρα μας.
Στα δυόμιση αυτά χρόνια συνέβησαν πολλά σε φορολογικό πεδίο. Καταργήθηκε σταδιακά το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ αλλά και μια σειρά από φοροαπαλλαγές, όπως ενοίκια κύριας κατοικίας και των τέκνων που σπουδάζουν, ασφάλιστρα, τόκοι στεγαστικών δανείων που λειτουργούσαν ως «ασπίδα» για τους φορολογούμενους ενάντια στον φόρο.
Η φορολογική κλίμακα άλλαξε τουλάχιστον τέσσερις φορές στους 30 μήνες εφαρμογής του Μνημονίου το ίδιο και οι συντελεστές με σκοπό να βρεθούν νέοι… πελάτες για τα αναγκαία φορολογικά έσοδα.
Για το 2013 η Εφορία αναζητεί έσοδα 2 δις. ευρώ από φόρους που θα ικανοποιήσουν τους δανειστές πλην όμως όπως έχει ήδη επισημάνει το «bankingnews» θα στείλουν στο απόσπασμα τη μεσαία τάξη.
Το «σκληρό» πρόσωπο των κυβερνήσεων που πέρασαν αλλά και αυτής που βρίσκεται στην εξουσία φαίνεται μέσα από την σύγκριση των στοιχείων με τους φόρους και δη για το τι πληρώναμε στην Εφορία πριν το ΔΝΤ «στρατοπεδεύσει» στην Ελλάδα και που έχουμε φθάσει σήμερα.
Σε αυτά τα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι έκτακτες εισφορές σε εισόδημα, και επιτήδευμα και ακίνητα που έχουν «πνίξει» και θα συνεχίσουν να το κάνουν έως το 2016 σύμφωνα με το νέο Μεσοπρόθεσμο σε εκατομμύρια νοικοκυριά.
Ούτε καν οι περικοπές που έγιναν σε μισθούς, δώρα και επιδόματα που έγιναν με το πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο. Να σημειωθεί ότι μισθό μικρότερο κατά 315 ευρώ το μήνα έχουν φθάσει κατά μέσο όρο να παίρνουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο.
Τις μεγαλύτερες απώλειες εισοδήματος που σε μεσοσταθμικά επίπεδα φθάνουν το 35% έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι στις Δημόσιες Επιχειρήσεις ( ΔΕΚΟ) και οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι αποτελούν και τα μεγαλύτερα «θύματα» του Μνημονίου.
Μεγάλες είναι και οι περικοπές μισθών που έχουν υποστεί και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και οι οποίες φθάνουν στα επίπεδα του 30% με 32% και με το «φάντασμα» της ανεργίας να πλανάται από πάνω τους.
Bookmark It 
politis

Δεν υπάρχουν σχόλια: