Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Διαγράφεται χρέος 21,2 δισ. ευρώ από την επαναγορά - Αισιοδοξία για την εκταμίευση της δόσης

diagrafetai-xreos-212-dis-eyro-apo-tin-epanagora-aisiodoksia-gia-tin-ektamieysi-tis-dosisΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ EUROWORKING GROUP

Συνολικές προσφορές ύψους 31,9 δισ. ευρώ έλαβε, στο πλαίσιο της διαδικασίας επαναγοράς χρέους, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.
Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ τα προσφερθέντα ομόλογα εξασφαλίστηκαν βάσει εξάμηνων γραμματίων ύψους 11,29 δισ. ευρώ, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), ενώ η μέση τιμή επαναγοράς διαμορφώθηκε στα 33,8 σεντς ανά 1 ευρώ ονομαστικής αξίας των προσφερθέντων ελληνικών ομολόγων...


Όπως επισημαίνεται επίσης, η Ελληνική Δημοκρατία σχεδιάζει να κάνει αποδεκτό το σύνολο των προσφορών, εάν γίνει αποδεκτή η αύξηση της χρηματοδότησης από τον EFSF κατά 1,29 δισ. ευρώ. Ως ημερομηνία εκκαθάρισης προβλέπεται η ερχόμενη Τρίτη (18/12).

Χθες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής προσφορών στελέχη του οικονομικού επιτελείου τόνισαν ότι η επαναγορά κρίθηκε τεχνικά ως επιτυχής. Βάσει των μέχρι σήμερα στοιχείων διαγράφεται χρέος 21,1 - 21,2 δισ. ευρώ, όσο προέβλεπε ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης.

Η κάλυψη της προσφοράς του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων εξετάζεται αυτή την ώρα στη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις Βρυξέλλες στο οποίο συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου. 

Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται αύριο στο Eurogroup το οποίο θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες (10 το πρωί).

Ικανοποίηση από την γερμανική πλευρά

«Πολύ καλά» πήγε το ελληνικό πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που τέθηκαν υπόψη των μελών του Eurogroup, υποστήριξε νωρίτερα η γερμανική κυβέρνηση.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ, δήλωσε ότι δόθηκε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης «μια προκαταρκτική εκτίμηση, η οποία σημειώνει ότι το πρόγραμμα πήγε καλά» και προσέθεσε ότι «η τρόικα πρέπει να προχωρήσει στη σύνταξη λεπτομερούς αξιολόγησης, επί της οποίας το Eurogroup θα αποφασίσει για την καταβολή των επόμενων δόσεων» της δανειακής βοήθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: