Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Οι πέντε εκπλήξεις για την παγκόσμια οικονομία το 2013

Πέντε πιθανά γεγονότα… έκπληξη για την παγκόσμια οικονομία το 2013 

περιγράφει στο τελευταίο του άρθρο ο Matthew Lynn, γνωστός αρθρογράφος του πρακτορείου Marketwatch, επιχειρώντας να προβλέψει τι μπορεί να συμβεί κατά το επόμενο έτος.
Αναλυτικά:
Έκπληξη 1η: Η οικονομική κρίση πλήττει τη Ρωσία
Η Βρετανία, η Γαλλία και η Πολωνία διαθέτουν επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου. 
Γαλλία και Βρετανία βρίσκονται αντιμέτωπες με την ανησυχητική αύξηση του δημοσίου χρέους τους και την ταυτόχρονη επιδείνωση της οικονομικής τους ανάπτυξης. 
Χρειάζονται ανάπτυξη και αύξηση εσόδων και για το λόγο αυτό...
καθίστανται εξαγωγείς ενέργειας. Καλά νέα για τις χώρες αυτές, αλλά όχι για τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Εάν χάσει τα πρωτεία η Ρωσία, αυτόματα χάνεται η αξιοπιστία προς τη χώρα και το ρωσικό χρηματιστήριο καταρρέει.
Έκπληξη 2η: Η Merkel χάνει τη δύναμή της στη Γερμανία
Κανένας πολιτικός σε χώρα της Ευρωζώνης δεν εξελέγη δεύτερη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους. Μπορεί η Γερμανίδα Καγκελάριος να σπάσει την κατάρα αυτή, δεδομένου μάλιστα και του γεγονότος ότι το φθινόπωρο του 2013 το ενδιαφέρον όλων θα μονοπωλήσουν οι γερμανικές εκλογές; Η ύφεση είναι αλήθεια απειλεί πλέον και τη γερμανική οικονομία. Η Γερμανία ως πότε θα πληρώνει το… λογαριασμό για τα αδύναμα ευρωπαϊκά κράτη;
Έκπληξη 3η: Η αγορά κινητών τηλεφώνων οδηγείται σε κορεσμό
Ποια είναι η πιο πετυχημένη βιομηχανία των δύο τελευταίων 10ετιών; Ασφαλώς η αγορά κινητών τηλεφώνων. Αλλά η Vodafone, εκ των κολοσσών της συγκεκριμένης βιομηχανίας ήδη ανακοίνωσε μείωση των πωλήσεών της σε Ισπανία και Ιταλία. Το 2013 θα είναι μετά βεβαιότητας το έτος κατά το οποίο η Η αγορά κινητών τηλεφώνων θα αρχίσει να χάνει τη δυναμική της.
Έκπληξη 4η: Η βρετανική κυβέρνηση καταρρέει
Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (Liberal Democrats), το μικρότερο της κυβέρνησης συνασπισμού στη Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπο με ολοένα και πιο μειωμένα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Ο μόνος δρόμος «σωτηρίας» για το εν λόγω κόμμα είναι να αποσυρθεί από την κυβέρνηση συνασπισμού. Αλλά και αυτό, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, θα σημάνει την καταστροφή και την ισοπέδωση για το εν λόγω κόμμα.
Έκπληξη 5η: Αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν και πτώση των τιμών του πετρελαίου
Η δύναμη του Ιρανού προέδρου Mahmoud Ahmadinejad όσον αφορά στην παραγωγή και διακίνηση πετρελαίου ολοένα και εξασθενεί. Μήνα με το μήνα μειώνεται. Οι συνεχείς κυρώσεις που επιβάλλονται μόνο δυσχεραίνουν την κατάσταση. Αν το καθεστώς αλλάξει το 2013, οι τιμές του πετρελαίου θα αρχίσουν μια άκρως απότομη πτωτική πορεία…
Bookmark It
politis.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: