Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Τα σημαντικότερα γεγονότα του 2012..!


(… κατά το Reuters)
Ο πόλεμος στη Συρία
Τα «μεθεόρτια» της Αραβικής Άνοιξης και  η εξέγερση που εξελίσσεται σε έναν αιματηρό εμφύλιο: από τη μια οι αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Δύση, από την άλλη η κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από το Ιράν και τη Ρωσία. 
Τον Αύγουστο, ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για την ειρήνη, Κόφι Ανάν, παραιτείται μετά την αποτυχία του να λήξει τη σύγκρουση. 
Οι πρόσφυγες καταφεύγουν σε Τουρκία, Λίβανο και Ιορδανία. Η ένταση κλιμακώνεται ανάμεσα σε Συρία και Τουρκία.
Σε άλλα κράτη της Μέσης Ανατολής, οι...
νέες κυβερνήσεις αγωνίζονται να εδραιωθούν, στον απόηχο της Αραβικής Άνοιξης. 
Ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, εμπλέκεται σε μια πάλη για την εξουσία. Πολλές δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη Λιβύη ενώνονται: μόνο η Γαλλία και η Βρετανία αναγνωρίζουν τον συνασπισμό.
Το δυστύχημα του Costa Concordia

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι πεθαίνουν στις 13 Ιανουαρίου, όταν το κρουαζιερόπλοιο προσάραξε σε ύφαλο. Ο καπετάνιος Francesco Schettino εγκαταλείπει το πλοίο πριν από τους επιβάτες και το πλήρωμα. Το 114.000 τόνων πλοίο, δύο φορές το μέγεθος του Τιτανικού και το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο που κατασκευάστηκε ποτέ στην Ιταλία, εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω σε ένα βράχο στο Τζίλιο, το μικρό νησάκι στις ακτές της Τοσκάνης.
Η παγκόσμια ύφεση

Η ευρωπαϊκή ανάπτυξη καταρρέει. Στην ευρωζώνη προβλέπεται η βαθύτερη ύφεση από τις αρχές του 2009. Η ανεργία στην Ισπανία αγγίζει το 25%. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσονται πολύ αργά, αλλά εκατομμύρια είναι άνεργοι καθώς πλησιάζουν στον «δημοσιονομικό γκρεμό». Η ανάπτυξη στην Ινδία και την Κίνα επιβραδύνεται. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, θα αναπτυχθεί κατά περίπου 7% το χρόνο για την επόμενη δεκαετία, λιγότερο από την τελευταία δεκαετία.
 Η επίθεση στη Βεγγάζη

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιβύη Κρίστοφερ Στίβενς και τρεις υπάλληλοι χάνουν τη ζωή τους σε επίθεση, στις 11 Σεπτεμβρίου, στις διπλωματικές εγκαταστάσεις στη Βεγγάζη. Η επίθεση συμπίπτει με την αντι-αμερικανική αναταραχή, μετά από μία ταινία που παρουσιάζει τον προφήτη Μωάμεθ ως ανόητο και με αποκλίνουσα σεξουαλική συμπεριφορά. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι τελικά πρόκειται για «τρομοκρατική» επίθεση, αλλά η προηγούμενη σύγχυση αναστατώνει την προεκλογική εκστρατεία. Ανώτατοι αξιωματούχοι παραιτούνται μετά από μια επίσημη έρευνα.
Ένταση στο Ιράν

Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες προγραμματίζουν την μεγαλύτερη κοινή τους άσκηση αντιπυραυλικής άμυνας τον Οκτώβριο, καθώς οι εντάσεις σχετικά με τα πυρηνικά σχέδια του Ιράν αυξάνονται. Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι είναι για ειρηνικούς σκοπούς, αλλά η Δύση πιστεύει ότι περιλαμβάνουν και όπλα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απειλεί με μονομερείς επιθέσεις.
Η διαμάχη στη Γάζα

Όταν δολοφονείται ο στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς σε μία αεροπορική επίθεση από το Ισραήλ οι Παλαιστίνοι απαντούν με πυραύλους. Πέντε μέρες αργότερα αρχίζει η σύρραξη.
Ακραία καιρικά φαινόμενα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πλήττονται από τον τυφώνα Σάντι μετά από μήνες ξηρασίας στις μεσοδυτικές πολιτείες που έχει αφανίσει καλλιέργειες και εξατμίσει ποτάμια. Η  Ρωσία υποφέρει από την ξηρασία, ενώ οι Φιλιππίνες πλήττονται από τυφώνα. Οι καταιγίδες και η ξηρασία δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά η Παγκόσμια Τράπεζα είπε ότι οι τρέχουσες πολιτικές για το κλίμα θα οδηγήσουν σε αύξηση της θερμοκρασίας έως 4 βαθμούς Κελσίου το 2100. Αυτό θα προκαλέσει πιο θανατηφόρα κύματα καύσωνα και ξηρασίας, θα μειώσει τα αποθέματα τροφίμων και θα ανεβάσει το επίπεδο της θάλασσας.
Αλλαγή φρουράς στην Κίνα

Ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο παραδίδει την ηγεσία του κόμματος στα χέρια του Σι Τζιν Πινγκ. Ο Μπο Σιλάι, πρώην υποψήφιος, φυλακίζεται εξαιτίας ενός σκανδάλου σχετικά με τη δολοφονία ενός Βρετανού επιχειρηματία. Η σύζυγός του ομολογεί την δολοφονία. Η κυβέρνηση τον κατηγορεί για διαφθορά.
Στη Βόρεια Κορέα, ο 29χρονος Κιμ Γιονγκ-ουν, διανύει τον πρώτο χρόνο στην εξουσία μετά το θάνατο του πατέρα του Κιμ Γιονγκ-ιλ και εκτοξεύει με επιτυχία πυραύλους.
Η Ευρώπη φλέγεται από τις διαδηλώσεις κατά της λιτότητας

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνεχίζουν να εφαρμόζουν αυστηρά προγράμματα λιτότητας και οι λαοί συνεχίζουν να διαδηλώνουν. Η Ελλάδα φυσικά πρωτοστατεί. Στη Μαδρίτη, τον Οκτώβριο, υπάρχουν έξι διαδηλώσεις την ημέρα.
Η χρονιά των σκανδάλων
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Τζέρι Σαντάνσκι, ένας πρώην βοηθός προπονητή στην ομάδα ποδοσφαίρου της Πενσιλβάνια, καταδικάζεται για κακοποίηση 10 αγοριών  άνω των 15 ετών. Ο 68χρονος καταδικάζεται σε 30 έως 60 χρόνια φυλάκισης και η έρευνα εξαπλώνεται μετά τους ισχυρισμούς για «συνωμοσία της σιωπής» μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών του Penn State University.
Στη Βρετανία, ο εκλιπών παρουσιαστής του BBC Τζίμι Σάβιλ αποδεικνύεται ότι ήταν μέγας παιδεραστής. Η αστυνομική έρευνα διευρύνεται και σε άλλες δημόσιες προσωπικότητες.
Τον Νοέμβριο, ο διευθυντής της CIA Ντέιβιντ Πετρέους, διοικητής τόσο στον πόλεμο του Αφγανιστάν όσο και του Ιράκ, αναγκάζεται να παραιτηθεί όταν αποκαλύπτεται ότι είχε σχέση με τη βιογράφο του. Το σκάνδαλο παρασύρει και τον Στρατηγό Τζον Άλεν, ανώτατο διοικητή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.
Αμερικανικές εκλογές

Παρά τη μεγάλη ανεργία στις ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα κερδίζει τον Μιτ Ρόμνεϊ στις εκλογές και προχωρά στη δεύτερη θητεία του. Το tweet του «τέσσερα ακόμα χρόνια» γίνεται το πιο διάσημο στην ιστορία του μέσου.  Οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν την πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων.
Pussy Riot εναντίον Πούτιν

Η ρωσική πανκ μπάντα προσελκύει την παγκόσμια προσοχή όταν πραγματοποιεί μια βλάσφημη performance στον καθεδρικό ναό της Μόσχας, για να διαμαρτυρηθούν για τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Πούτιν, ο οποίος τον Μάρτιο κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, έχει μια νέα εξαετή θητεία. Οι αντίπαλοι λένε ότι η κυριαρχία του Κρεμλίνου και η ψηφοφορία δεν είναι ελεύθερα και δίκαια. Και τα τρία μέλη των Pussy Riot κρίνονται ένοχοι για «χουλιγκανισμό υποκινούμενο από το θρησκευτικό μίσος»- οι δύο πάνε στη φυλακή, η τρίτη ελευθερώνεται μετά από έφεση.
Η Αμερική και τα όπλα
Τον Ιούλιο, η Αμερική σοκάρεται μετά από έναν ένοπλο μασκοφόρο που σκοτώνει 12 και τραυματίζει 58 άτομα, όταν ανοίγει πυρ εναντίον θεατών της ταινίας Batman, « Ο Σκοτεινός Ιππότης, Η επιστροφή», στην Ορόρα, ένα προάστιο του Ντένβερ. Τον Αύγουστο, κάποιος άλλος σκοτώνει έξι κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης λειτουργίας στο ναό των Σιχ στο Όακ Κρικ του Ουισκόνσιν, πριν τον σκοτώσει η αστυνομία.
Οι εκκλήσεις για σοβαρότερο έλεγχο των όπλων εντείνονται τον Δεκέμβριο, όταν ένας βαριά οπλισμένος σκοτώνει 20 παιδιά και έξι ενήλικες σε ένα δημοτικό σχολείο στο Νιούταουν του Κονέκτικατ.

Σφαγή στη Μαρικάνα

Στο πιο αιματηρό περιστατικό στη Νότια Αφρική από το τέλος του απαρτχάιντ, το 1994, η αστυνομία πυροβολεί διαδηλωτές του ορυχείου πλατίνας Lonmin στην περιοχή Μαρικάνα, τον Αύγουστο, σκοτώνοντας 34. Ακολουθούν εβδομάδες εργατικών διαδηλώσεων. Οι δικηγόροι των  ανθρακωρύχων λένε ότι η αστυνομία πυροβόλησε τουλάχιστον μια ντουζίνα απεργούς ανθρακωρύχους στην πλάτη. Οι αξιωματικοί υποστηρίζουν ότι βρίσκονταν σε αυτοάμυνα.
Οι «κακές τράπεζες»
Δεκάδες τράπεζες ερευνώνται στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την υποψία νοθείας του διατραπεζικού επιτοκίου του Λονδίνου, ένα επιτόκιο που χρησιμοποιείται σε συμβόλαια αξίας τρισεκατομμυρίων. Η Barclays ομολογεί: το σκάνδαλο κοστίζει στον διευθύνοντα σύμβουλο Μπομπ Ντάιμοντ και τον πρόεδρο Μάρκους Άγκιους τις θέσεις εργασίας τους.
Τρία από τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ποτέ σε τράπεζες επιβάλλονται τον Δεκέμβριο. Η HSBC συμφωνεί να πληρώσει το ποσό ρεκόρ των 1,92 δις δολαρίων για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Στην UBS επιβάλλεται πρόστιμο 1,5 δις δολαρίων για χειραγώγηση του Libor, ενώ η Standard Chartered καταδικάστηκε με πρόστιμο 667 εκατ. δολάρια για την παραβίαση των κυρώσεων στο Ιράν.
Στην Ελλάδα, οι συγκρούσεις σε θέματα του τραπεζικού τομέα εντείνονται, ενώ η πληρωμή ασφαλιστικής προστασίας (PPI) γίνεται ένα από τα χειρότερα σκάνδαλα στη βρετανική οικονομική ιστορία.
Οι Ολυμπιακοί του Λονδίνου
Η βρετανική πρωτεύουσα φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Ο Γιουσεΐν Μπολτ σπάει το ρεκόρ στα 100 μέτρα. Ο Μάικλ Φελπς κερδίζει περισσότερα μετάλλια από οποιονδήποτε και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, «κόλλησε» και βρέθηκε να αιωρείται στον αέρα (όταν «πέταξε» πάνω από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί σε πάρκο, στην προσπάθειά του να προωθήσει τους Αγώνες).
http://www.reuters.com/subjects/2012-year-in-review


Δεν υπάρχουν σχόλια: