Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Σαρωτικές αλλαγές κορυφής σε 107 Εφορίες για την επίτευξη των στόχων

sarotikes-allages-koryfis-se-107-efories-gia-tin-epiteyksi-ton-stoxonΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΞΗΛΩΜΑ ΤΩΝ «ΠΡΑΣΙΝΩΝ» ΚΟΜΜΑΤΑΡΧΩΝ                   

Σημαντικές αλλαγές κορυφής στις 107 από τις 114 Εφορίες της χώρας αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών, προσπαθώντας να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα, καθώς βάσει συγκεκριμένων στοιχείων εμφανίζονται σοβαρές υστερήσεις στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.
Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε την αναδιάρθρωση για ένα πιο αποτελεσματικό μοντέλο και μηχανισμό με στόχο το μεγάλο κυβερνητικό στοίχημα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της συγκέντρωσης εσόδων...

Την εν λόγω απόφαση υπέγραψε σήμερα Τετάρτη ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, προβλέποντας την αντικατάσταση 107 διευθυντών και υποδιευθυντών εφοριών και 58 προϊσταμένων τμημάτων. 

Επί της ουσίας πρόκειται για εσωτερικές ανακατατάξεις, αφού από τις 165 θέσεις που συνολικά αλλάζουν κατόχους, μόλις στις 20 θα τοποθετηθούν νέα πρόσωπα.

«Πράσινες» αντιδράσεις
Έως τώρα, έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις από την πλευρά των Εφοριακών οι οποίοι μιλούν για καρατομήσεις με πολιτικά κριτήρια. Στην ίδια γραμμή φαίνεται πως κινείται και το ΠΑΣΟΚ, αφού από την Ιπποκράτους ναι μεν δεν προβάλλονται αντιρρήσεις ως προς τις αλλαγές σε περίπτωση που κρίνονται απαραίτητες με όρους υπηρεσιακούς, αλλά υπάρχει έντονη δυσφορία για το ενδεχόμενο να έχουν παρακαμφθεί αντικειμενικά αξιολογικά κριτήρια ώστε να πριμοδοτηθούν αμιγώς κομμματικά.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός και Εισηγητής του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης, δήλωσε τα ακόλουθα:

«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών προχώρησε σε μετακινήσεις στελεχών, αντικατάσταση Προϊσταμένων Δ/νσεων και Υποδ/νσεων, καθώς και σε πλήρωση κενών θέσεων σε κρίσιμους τομείς του ελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι επιλογές των προσώπων όφειλαν να γίνουν με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο που θεσπίζει κριτήρια και αξιολογεί τις επιδόσεις των στελεχών σε σχέση και με τους στόχους που τους έχουν τεθεί.

Κάθε άλλη διαδικασία επιλογής συνιστά οπισθοδρόμηση σε πρακτικές και αντιλήψεις που είναι καταδικασμένες στη συνείδηση των πολιτών και ευθύνονται για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα.

Το ΠΑΣΟΚ είχε εγκαίρως επισημάνει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συζητήσεις που θα αφορούν επιλογές προσώπων και ότι επιθυμούσε οι τοποθετήσεις να γίνουν βάσει αξιολογήσεων. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε».
«Εξηγήσεις» του υπουργείου
Από την πλευρά τους, πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πως τα στελέχη που μετακινήθηκαν, αξιολογήθηκαν σύμφωνα με τις επιδόσεις των υπηρεσιών τους, κατά τους τελευταίους μήνες.

Πάντως,, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Δημοκρατική Αριστερά φέρονται, από το υπουργείο, να ήταν ενήμεροι για τις αλλαγές στη φορολογική διοίκηση.
Ακόμη, οι ίδιες πηγές παραπέμπουν στην έκθεση της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα στην οποία αναφέρεται η ανάγκη θεσμικής μεταρρύθμισης στη φορολογική διοίκηση, αναδιάταξης του προσωπικού με στόχο την είσπραξη οφειλών, πραγματοποίησης ελέγχων, αλλά και αναδιοργάνωσης όλων των κεντρικών λειτουργιών της φορολογικής διοίκησης. 
newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια: