Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Από την ελληνική κυβέρνηση εξαρτάται πότε θα πάρει τη δόση, λέει ο Σόιμπλε

«Κανείς στη, ευρωζώνη ευρώ δεν έχει πρόβλημα με τη συμφωνία για την καταβολή της επόμενης δόσης, αλλά μόνο όταν οι συνθήκες έχουν εκπληρωθεί», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών
(Φωτογραφία:  ΑΠE )
Ασφυκτικές πιέσεις από το Βερολίνο
«Κανείς στη, ευρωζώνη ευρώ δεν έχει πρόβλημα με τη συμφωνία για την καταβολή της επόμενης δόσης, αλλά μόνο όταν οι συνθήκες έχουν εκπληρωθεί», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών   
Το ερώτημα του εάν και πότε η Αθήνα, θα λάβει την επόμενη δόση της οικονομικής ενίσχυσης, εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt.
Ερωτηθείς σχετικά με το χρόνο που πιθανώς θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31,2 δισ. ευρώ που έχει «παγώσει» από τον Ιούνιο, ο κ. Σόιμπλε είπε:

«Αυτό το ερώτημα, θα πρέπει να το απευθύνεται στους Έλληνες συναδέλφους μου και όχι στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών».
«Κανείς στη ζώνη του ευρώ δεν είναι αντίθετος με την ιδέα της αποδοχής της πληρωμής της επόμενης δόσης, αλλά μόνο όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις», υπογράμμισε.
Παρά το γεγονός ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη πακέτο μέτρων 18,1 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του «Μνημονίου ΙΙΙ», που είχαν ζητήσει η ΕΕ και το ΔΝΤ ως προϋπόθεση, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι τα μέτρα αυτά θα έπρεπε να είχαν τεθεί σε εφαρμογή πριν από το τέλος του περασμένου Ιουνίου.
«Δεν είμαστε υπεύθυνοι για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όλα τα μέρη γνώριζαν τις προθεσμίες για μεγάλο χρονικό διάστημα» ανέφερε.
«Όλοι στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά δεν θα αφήσουμε τους εαυτούς μας να είναι υπό πίεση», συμπλήρωσε.

Δεν είναι έτοιμη η έκθεση της τρόικας
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ακόμα ότι η τρόικα  είναι απίθανο να παραδώσει την πλήρη έκθεση της για την Ελλάδα, στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ (Eurogroup) της επόμενης Δευτέρας, ενώ συνεχίζεται η συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού 2013.
Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε τα πρόσφατα σχόλια του για την Ελλάδα, την παραμονή της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου το κύριο θέμα θα είναι η αποδέσμευση της δόσης του δανείου προς την Αθήνα.
«Προς το παρόν δεν φαίνεται ότι θα έχουμε την ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικας τη Δευτέρα, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα συμφωνήσει επί του προϋπολογισμού την Κυριακή», είπε.
«Εμείς στο Eurogroup και στο ΔΝΤ θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά δεν θα αφήσουμε τους εαυτούς μας να βρεθούν υπό πίεση», επισήμανε. «Δεν είμαστε υπεύθυνοι για την πίεση του χρόνου, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που συμμετέχουν είχαν επίγνωση αυτής της προθεσμίας για μεγάλο χρονικό διάστημα», προσέθεσε.
«Κανείς στη ζώνη του ευρώ δεν έχει πρόβλημα με τη συμφωνία για την καταβολή της επόμενης δόσης, αλλά μόνο όταν οι συνθήκες έχουν εκπληρωθεί [...] και αυτό είναι στο χέρι της κυβέρνησης στην Αθήνα», συμπλήρωσε.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι η τρόικα κατά το παρελθόν έκανε μία «πολύ αισιόδοξη» εκτίμηση της κατάστασης στην Ελλάδα.
Ο κ. Σόιμπλε ανέφερει επίσης ότι νιώθει πως η Ελλάδα έχει θέση στο ευρώ, ακόμη και αν αυτό θα είναι δύσκολο, καθώς πράγματα που παραμελήθηκαν επί δεκαετίες πρέπει να γίνουν τώρα.

Η φοροδιαφυγή της ελίτ
Ο Γερμανός υπουργός αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής, σχολιάζοντας την επισήμανση ότι «με τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων η γερμανική κυβέρνηση εγγυάται τα χρέη της Αθήνας, την στιγμή που η ελίτ της Ελλάδας εξακολουθεί να φοροδιαφεύγει και να μη συμμετέχει στα βάρη».
«Όταν κράτη έρχονται αντιμέτωπα με μεγάλες δυσκολίες, συνήθως πρόκειται για αποτυχία των ελίτ και, κανονικά, δεν πρόκειται για ευθύνη των "μικρών" ανθρώπων. Και η Ελλάδα έχει ένα πρόβλημα με τις ελίτ της, αυτό αληθεύει», είπε.
«Βεβαίως, είναι ενοχλητικό όταν πολλοί πλούσιοι Έλληνες δεν πληρώνουν φόρους. Αλλά μην έχουμε ψευδαισθήσεις: δεν θα μπορέσεις να εξυγιάνεις την χώρα με τους φόρους μερικών ευκατάστατων», προσέθεσε.
«Για να ανακτήσεις την ανταγωνιστικότητά σου, είναι απαραίτητη μια επώδυνη και συνολική διαδικασία προσαρμογής, η οποία συμπεριλαμβάνει όλους τους τομείς. Και αυτό σημαίνει ότι επηρεάζεται η μεγάλη μάζα του πληθυσμού. Αυτό είναι οδυνηρό, αυτό είναι εν μέρει άδικο, αυτό σε μεμονωμένες περιπτώσεις σίγουρα είναι συνδεδεμένο με πόνο και οδύνη και αυτό απαιτεί τον σεβασμό μας και την συμπόνια μας, αλλά η διαδικασία είναι αναπόφευκτη», σημείωσε.
Για την «αντίσταση της ελληνικής πολιτικής ελίτ και των πολιτών στις μεταρρυθμίσεις» και τον κίνδυνο στο τέλος του προγράμματος η Ελλάδα να μην έχει σταθεί στα πόδια της αλλά να καταλήξει σε εξάρτηση διαρκείας, ανέφερε:
«Μια εξάρτηση διαρκείας δεν είναι λύση. Πρέπει να βρούμε έναν δρόμο ώστε η Ελλάδα να γίνει και πάλι ανταγωνιστική. Αυτός είναι οδυνηρός δρόμος. Για την ορθότητά του, πρέπει η κυβέρνηση να πείσει τον κόσμο. Έχω μεγάλο σεβασμό για την κυριαρχία του ελληνικού λαού. Αυτός πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να σηκώσει τα βάρη. Δεν μπορούμε εμείς να τον απαλλάξουμε».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: