Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Ποιός Ζάππας, ποιός Αβέρωφ, ποιός Βαρβάκης, ποιός Τοσίτσας;

Το πιο πρόσφατο video που ανέβασα στο youtube κανάλι μου, όπου ήμουν στο κανάλι Blue Sky καλεσμένος του Άδωνι Γεωργιάδη, έκανα ένα λάθος. Είπα ότι η Crédit Agricole έχει ξοδέψει περίπου 14 δις ευρώ για την Εμπορική. Το πιο σωστό είναι κοντά στα 8 δις ευρώ.
Αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία του σχολίου μου, που ήταν ότι θα πρέπει η Crédit Agricole να αναδειχτεί σε εθνικός ευεργέτης.
Σκεφτείτε το λίγο, έχουμε μια εταιρεία που πειραματιστήκαμε με την Ελλάδα και έχασε 8 δις ευρώ και τώρα τα μαζεύει και φεύγει τρέχοντας.
Το δε εντυπωσιακό είναι το φεύγει την στιγμή που θεωρητικά έχει φάει το άλογο και έχει μείνει η ουρά. ...

Αλλά αυτό είναι το επιφανειακό συμπέρασμα, διότι μετά από τόσα δις σε αυξήσεις κεφαλαίου, θα έλεγε κανείς ότι η ΕΜΠ δεν έχει πλέον προβλήματα.

Αλλά επειδή ακριβώς φεύγει τρέχοντας, θα πρέπει όλοι μας να αναρωτηθούμε μήπως τελικά δεν έχουν τελειώσει τα προβλήματα της ΕΜΠ. Διότι αν υποθέσουμε ότι τα προβληματικά δάνεια στην ΕΜΠ έχουν όλα διαγραφεί και έχουν γίνει οι ανάλογες αυξήσεις κεφαλαίου και το μαγαζί είναι καθαρό, για ποιο λόγο να το χαρίσει και να φύγει τρέχοντας;

Βέβαια αυτές οι σκέψεις μας βάζουν και σε ορισμένες άλλες σκέψεις, όπως για παράδειγμα, αν τα πράγματα στην ΕΜΠ ήταν τόσο άσχημα, πόσο άσχημα είναι στις λοιπές τράπεζες και μήπως και οι άλλες τράπεζες είχαν ανάλογο προβλήματα σαν της ΕΜΠ;

Και αν οι άλλες τράπεζες δεν είχαν τα ανάλογα πρόβλημα, είναι άραγε διότι πράγματι δεν είχαν προβλήματα, η απλά ότι η πολιτική αντιμετώπισης των δάνειον αυτών στους ισολογισμούς τους ήταν διαφορετικός από την πολιτική των Γάλλων;

Απάντηση δεν έχω, αλλά υποψιάζομαι ότι ορισμένοι στις άλλες τράπεζες δεν ήταν όσο ξεκάθαροι και ειλικρινείς με την αγορά όπως ήταν οι Γάλλοι. Και αν είναι έτσι, σημαίνει ότι και άλλες τράπεζες έχουν ανάλογο η και μεγαλύτερα προβλήματα, απλά δεν το λένε.

Αλλά αυτό δεν είναι το θέμα του άρθρου. Το θέμα είναι ότι δεν γνωρίζω να υπάρχει άλλη εταιρεία που έχωσε τόσα πολλά λεφτά στην Ελλάδα και φεύγει χωρίς να πάρει πίσω τίποτα και χωρίς να έχει βγάλει ούτε ένα cent. 



Ουσιαστικά, αν το σκεφτεί κανείς, είχαμε 8 δις σε εισροές από την Γαλλία (Ευρώπη) που έχουν βάλει ένα μαξιλάρι στις τρέχουσες συναλλαγές. 


Φαντασιώστε δηλαδή να μην είχαν αγοράσει οι Γάλλοι την ΕΜΠ και να μην είχαν κάνει όλες αυτές τις αυξήσεις, θα ήμασταν 8 δις μείον.

Βέβαια δεν είναι οι μόνοι που έχουν ποντάρει στην Ελλάδα και τα έχουν χάσει όλα. 
Αν κάνουμε μια λίστα από εταιρείες που αποπειράθηκαν να κάνουν κάτι σε αυτή τη χώρα και τα έχασαν όλα μέχρι τελευταίο cent, η λίστα θα είναι μεγάλη. Όπως κάτι Καναδοί για παράδειγμα που κυριολεκτικά πτώχευσαν πριν μερικά χρόνια, διότι η πολιτική ηγεσία τους είχε υποσχεθεί ότι θα μπορούν να αποπειραθούν βγάλουν χρυσό στη Χαλκιδική. Και ενώ με το υπέδαφος δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα, τα βρήκαν μπαστούνια όταν αποπειράθηκαν να τα βάλουν με την Ελληνική αριστεροσύνη.

Διότι πραγματικά μπορεί να έχουμε χρυσό και πολλά άλλα πολύτιμα μεταλλευτικό, αλλά τι νόημα έχει να λέμε ότι τα έχουμε αν δεν μπορέσουμε να τα βγάλουμε.

Κάτι περίπου σαν το άρθρο που σας έγραψα πέρυσι: Οι χαμένες υπεραξίες της Ελληνικής Riviera Πηγή

Η κατάληξη είναι ότι η Crédit Agricole μας έχει αφήσει 8 δις ευρώ. Πολύτιμα λεφτά που είμαι σίγουρος τα έβγαλε με αίμα και σήμερα λείπουν από του μετόχους της εν λόγου καλής Γαλλικής Τράπεζας. Το πιο κάτω διάγραμμα είναι ενδεικτικό του τι έχουν τραβήξει οι καημένοι οι μέτοχοι από τότε που αποφάσισαν να αγοράσουν την ΕΜΠ.




Επειδή λοιπόν:

-οι μέτοχοι της Crédit Agricole έχουν χάσει σε χρήμα όσο και σε αξία στο ταμπλό

-μας έχουν χαρίσει αυτά τα 8 δις ευρώ

-έχουν σουλουπώσει το μαγαζί που λέγεται ΕΜΠ και μας το δίνουν πίσω με το κλειδί στο χέρι

Προτείνω:

Να αναδείξουμε την Crédit Agricole σε εθνικό ευεργέτη και να φτιαχτεί το μνημείο του χαμένου μετόχου της εταιρείας στο σύνταγμα.

Αν μη τι άλλο, δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος άλλος που μας έχει χαρίσει τόσα πολλά λεφτά στην σύγχρονη ιστορία αυτής της χώρας.




Γιώργος Καισάριος
http://www.market-talk.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια: