Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Το "ευχαριστώ" για όσα κάναμε τόσα χρόνια γι' αυτούς τους υποκριτές

Η τριήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί από σήμερα ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς στην Ελλάδα γίνεται σε μία ”ψυχρή”περίοδο, ανάμεσα στις σχέσεις των δύο χωρών
Αφορμή να χαλάσει το παραδοσιακά καλό κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας – Σερβίας, στάθηκαν οι δηλώσεις του κ. Νίκολιτς, σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, αναφορικά με τη διένεξη της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ στο ζήτημα της ονομασίας, δηλώσεις που προκάλεσαν την αντίδραση των Αθηνών και ερωτηματικά για τη στάση του Βελιγραδίου.
Ο πρόεδρος της Σερβίας σε συνέντευξή του, στα τέλη Οκτωβρίου, λίγες μέρες προτού επισκεφθεί τα Σκόπια, στο τηλεοπτικό κανάλι «Sitel» των Σκοπίων εξέφρασε τη... συμπαράστασή του για το «πρόβλημα» με την Ελλάδα και μάλιστα χαρακτήρισε ζήτημα τιμής και υπερηφάνειας την υπεράσπιση του ονόματος «Μακεδονία». 
«Στη δική σας περίπτωση απειλείται η υπερηφάνειά σας και όχι η εδαφική σας ακεραιότητα. Παρ’ όλα αυτά, αρνείστε να αποδεχτείτε κάτι που σας έχει επιβληθεί και το οποίο είναι άξιο σεβασμού» είχε δηλώσει ο κ. Νίκολιτς παρομοιάζοντας τη στάση των Σκοπίων με την άρνηση της Σερβίας να αποδεχθεί απόσχιση του Κοσόβου.

Σε εκείνη τη συνέντευξη, πέρα από τις επιπόλαιες εκτιμήσεις για τον επεκτατισμό των Αλβανών που θα διεκδικήσουν το δικαίωμα αυτονομίας ακόμη και στην Ελλάδα, ο κ. Νίκολιτς δήλωσε ξεκάθαρα: «εμείς σας αναγνωρίζουμε ως Μακεδονία και όχι ως ΠΓΔΜ όπως σας επέβαλαν». 
Η επισήμανση αυτή δεν είναι κάτι καινούργιο αφού ποτέ, καμία σερβική ηγεσία, δεν συμμερίστηκε τις ευαισθησίες της Ελλάδας. Η διαφορά με το παρελθόν είναι ότι ο κ. Νίκολιτς το είπε ανοιχτά αποσκοπώντας, προφανώς, στον προσεταιρισμό των Σκοπίων σε ένα αντι-αλβανικό μέτωπο.

Το γραφείο του προέδρου της Δημοκρατίας της Σερβίας, μετά την αντίδραση της Αθήνας, έσπευσε να δηλώσει ότι παρερμηνεύτηκαν τα λόγια του κ. Νίκολιτς και ότι μίλησε για υπερηφάνεια των Σκοπίων αλλά και της Ελλάδας. Στους διπλωματικούς κύκλους του Βελιγραδίου, οι δηλώσεις του Σέρβου προέδρου για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων αποδίδονται στην απειρία του προέδρου και εκτιμάται ότι με τη σημερινή επίσκεψη θα λυθεί η «παρεξήγηση». Πολιτικοί αναλυτές, ωστόσο, πιστεύουν ότι ο κ. Νίκολιτς με τον αυθορμητισμό που τον διακρίνει είπε αυτό που πιστεύει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Σερβίας προκαλεί με τις δηλώσεις του πρόβλημα στις σχέσεις με τους γείτονες. Η Κροατία ακόμη δεν του έχει συγχωρέσει τη δήλωση που έκανε όταν ανέλαβε πρόεδρος, ότι το Βούκοβαρ είναι σερβικό. Γι αυτό και ο πρόεδρος της Κροατίας Ίβο Γιοσίποβιτς αποφεύγει οποιαδήποτε συνάντηση μαζί του. 
Αλλά και η πολιτική ηγεσία της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης αρνείται να συναντήσει τον κ. Νίκολιτς εξαιτίας των δηλώσεών του ότι στη Σρεμπρένιτσα δεν έγινε γενοκτονία.





http://www.antinews.gr/
politika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: