Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Γιατί υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από το Ισραήλ για το λιμάνι της Καβάλας;

Όλο το διπλωματικό παρασκήνιο και οι όροι που θέτουν οι Ισραηλίτες


Δυο από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ισραηλινών συμφερόντων, οι ALALAUF και ZIM έχουν εκδηλώσει έμπρακτο ενδιαφέρον για τη διαχείριση του εμπορικού λιμανιού «Φίλιππος Β» αλλά και όλων των λιμανιών που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας Α.Ε. (ΟΛΚ ΑΕ), μέσω του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.
Απαραίτητη ωστόσο προϋπόθεση που έθεσαν οι επενδυτές για να ευοδωθεί αυτή η συνεργασία είναι η...
σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της Καβάλας έτσι ώστε να ανοίξει η πρόσβαση προς τα λιμάνια της... Βουλγαρίας στη Μαύρη Θάλασσα.
Το εμπόριο που γίνεται με τα Βαλκάνια και το Ισραήλ διέρχεται από τα στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου τα οποία παρόλο που είναι διεθνή ελέγχονται από την Τουρκία. Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο οι σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ έχουν διαταραχθεί ενώ βαίνουν συνεχώς πρός το χειρότερο οπότε είναι επόμενο οι Ισραηλινοί να θέλουν να παρακάμψουν τη διάβασή τους
Η επένδυση αυτή είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Ελλάδα να αναβαθμίσει τον διπλωματικό της ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια αφού θα καταστεί εμπορικός κόμβος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: