Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Θα πάρουμε τη δόση, αλλά η τύχη μας θα κρέμεται από μια κλωστή

Η έγκυρη γαλλική εφημερίδα “Liberation”, σε πρόσφατη ενδελεχή ανάλυσή της για την Ελλάδα, καίρια επισημαίνει ότι αντίθετα από την Πορτογαλία και την Ιρλανδία που αντιμετωπίζουν κυρίως οικονομικό πρόβλημα,  η χώρα μας αντιμετωπίζει κατά βάση πρόβλημα λειτουργίας του κράτους, εξαιτίας του οποίου έχει χρεοκοπήσει κι η οικονομία. 
Η επίσημανση αυτή είναι ασφαλώς ορθή. ΚΙ επειδή είναι σωστή, η σκέψη που μοιραία προκαλείται είναι έντονης ανησυχίας.
Η Πορτογαλία θα βγει στις αγορές μέσα στο 2014, εκτιμά το ΔΝΤ. Η Ιρλανδία μάλλον νωρίτερα. Η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει, τουλάχιστον αυτή τη δεκαετία, κυρίως διότι έχει αποτύχει να προχωρήσει στις ουσιαστικές και ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να είχε κάνει για να αλλάξει μορφή η δημόσια διοίκηση και να καταπολεμηθούν η γραφειοκρατία και η διαφθορά, που είναι οι αιτίες όλων των δεινών.
Υπό τις συνθήκες αυτές, ακόμα κι η αν τα χρήματα που προσδοκάμε από το δάνειο της τρόϊκας, (τα περίπου 45 δισ ευρώ), εκταμιευθούν έγκαιρα, πάλι...
δεν σημαίνει ότι θα λυθεί το πρόβλημα της χώρας. Ασφαλώς και τα χρήματα αυτών των δόσεων είναι απαραίτητα, διότι άλλως η Ελλάδα και το τραπεζικό της σύστημα θα χρεοκοπήσουν, οδηγώντας όλους μας σε ένα άνευ προηγουμένου αδιέξοδο. Με αποτέλεσμα να μην μπορέσουμε να σηκώσουμε κεφάλι για τις επόμενες δεκαετίες.
Και γι’ αυτό θεωρούμε ως τουλάχιστον επιπόλαιες έως επικίνδυνες τις απόψεις εκείνων των αναλυτών που ζητούν να μην πάρουμε τα χρήματα της τρόϊκας η να εκβιάσουμε πολιτικά τους Γερμανούς να μας δώσουν περισσότερα και να λύσουν άμεσα το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους με ένα γενναίο, νέο «κούρεμα», αυτή τη φορά των ομολόγων, που έχουν στην κατοχή τους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και τα κράτη- δανειστές μας, μέλη της ΕυρωπαΪκής Ενωσης.
Σε κάθε περίπτωση τα χρήματα θα εκταμιευθούν. Η απόφαση που θα πάρει το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας αναμένεται να είναι σαφής προς την κατεύθυνση αυτή, όπως τόσο ο πρόεδρός του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ αλλά κι ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν αλλά κι ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, δηλώνουν σθεναρά με κάθε ευκαρία. Αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα. Το γνωρίζουν καλά και στην κυβέρνηση. Κι ανησυχούν σοβαρά, διότι ναι μεν θα απομακρυνθεί το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους αλλά εντός του χειμώνα του 2013 είναι βέβαιο ότι θα χρεοκοπήσουν πολλά νοικοκυριά.
Όπως μας έλεγε στέλεχος της ΝΔ «είναι άλλο πράγμα να ξέρεις ότι θα μειωθεί ο μισθός η η σύνταξή σου κι άλλο να το νιώθεις στην πράξη. Κι αυτό θα συμβεί από τον Ιανουάριο κι έπειτα προκαλώντας μοιραία ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση στην αγορά, με δεδομένο ότι η οικονομία στηρίζεται (δυστυχώς αποκλειστικά) μόνον στην κατανάλωση.
Η πτώση στην κατανάλωση, η αδυναμία πληρωμής των φόρων από τα φυσικά πρόσωπα, η εξάντληση των όποιων οικονομιών είχαν τα νοικοκυριά, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ύφεση, μεγαλύτερη ανεργία, μεγαλύτερη φτώχεια και μεγαλύτερη υπονόμευση της τρικομματικής κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά». Γι’ αυτό ίσως κάποιοι, μεταξύ των οποίων κι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, θεωρούν ότι η άνοιξη μπορεί να αποτελέσει απαρχή σημαντικών πολιτικών εξελίξεων, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε πτώση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές.
Επί του παρόντος, όμως, αυτό που προέχει είναι να προωθηθεί η διαδικασία που θα λύσει το μείζον πρόβλημα, που είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Κι η εκτίμηση που διατυπώνεται μετά τις έντονες αντιπαραθέσεις σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο, είναι ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα για να βρεθεί η λύση αυτή. Και μέχρι τότε η Ελλάδα κι η τύχη της θα κρέμονται από μια κλωστή.

Γιάννης Λοβέρδος
aixmi.gr
xrimanews

Δεν υπάρχουν σχόλια: