Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Η Ελλάδα στο κέντρο μιας αδυσώπητης σύγκρουσης ΗΠΑ - Γερμανίας * Σχολιασμός...


Μια αδυσώπητη σύγκρουση έχει ξεκινήσει η Γερμανία με τις Ηνωμένες Πολιτείες με αφορμή την κρίση χρέους και την αντιμετώπισή της. 

Δυστυχώς, στη σύγκρουση αυτή η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση και κανείς δε μπορεί να προβλέψει τι συνέπειες θα έχει αυτό.
Όπως λέει ο σοφός λαός:
Όταν τσακώνονται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια και η ελληνική οικονομία, όπως κι άλλες αδύναμες χώρες, μπορούν να παίξουν το ρόλο του βατράχου που κινδυνεύει να τον πατήσει κανένας βούβαλος.
Από την άλλη, ίσως η αντιπαράθεση αυτή να αποτελέσει την ευκαιρία για να βάλουν κάτω λύσεις οι ισχυροί που θα καλύπτουν το σύνολο του προβλήματος και όχι μεμονωμένα την Ελλάδα...

Όπως γράφαμε σε παλαιότερη ανάρτηση, η Ελλάδα με την ψήφιση του Μνημονίου πήρε ουσιαστικά παράταση στην παρουσία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση περιμένοντας μια συνολική λύση για την κρίση χρέους. Με τη χώρα μας χρεοκοπημένη και απομονωμένη, όπως ήθελε το λόμπι της δραχμής, θα χάναμε κάθε ευκαιρία να συμμετάσχουμε στη λύση που, αργά ή γρήγορα θα έλθει.
Όμως, ο πόλεμος Βερολίνου – Ουάσιγκτον, που προσωποποιείται στους Σόιμπλε και Λαγκάρντ είναι αδυσώπητος καθώς και οι δύο πλευρές θέλουν να επικρατήσουν.
- Οι Γερμανοί δεν αποδέχονται πριν από τις δικές τους εκλογές κούρεμα του ελληνικού χρέους, το γνωστό OSI, και κρατάνε καθυστέρηση.
- Το ΔΝΤ από την πλευρά του ξεκαθαρίζει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και μόνο με νέο κούρεμα μπορεί να δει φως η Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του antinews, από την πλευρά των Γερμανών ασκούνται πιέσεις στην Αθήνα να μη βιάζεται για τη δόση του δανείου και να μην συμπαραταχθεί με την αμερικανική πλευρά, αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί ότι πρέπει να προσέξει η Ελλάδα «με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει».
Τα μηνύματα που έρχονται από τον Β. Σόιμπλε προς την ελληνική κυβέρνηση είναι να… είναι πιο φειδωλοί στις επαφές τους με το ΔΝΤ και να μην υιοθετούν την άποψή του που είναι εντελώς αντίθετη με του Βερολίνου. Αφήνουν να εννοηθεί μάλιστα ότι μπορεί να υπάρξουν… συνέπειες.
Κι όλη αυτή η κατάσταση θυμίζει άλλες ιστορικές περιόδους όπου η Ελλάδα έπρεπε να διαλέξει ,για παράδειγμα, αν θα πάει με τις συμμαχικές δυνάμεις ή με το ναζιστικό Άξονα Βερολίνου – Ρώμης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: