Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Επιχείρηση: "Σχέδιο Μάρσαλ"


Η κυβέρνηση επιχειρεί να χρησιμοποιήσει το momentum ζητώντας αντί για το σχέδιο τύπου «Μάρσαλ» που δεν… έρχεται, να μην τσεκουρωθούν στα 11,6 δισ. ευρώ τα κονδύλια του επόμενου ΕΣΠΑ.
Επικαλείται την μεγάλη ύφεση, το τεράστιο πακέτο μέτρων και τις νέες ρήτρες που επιβάλλουν οι δανειστές οι οποίες χωρίς την ανάκαμψη δύσκολα θα διατηρηθούν.
Αυτό είναι σύμφωνα με πληροφορίες το γενικό περίγραμμα της πολύ δύσκολης διαπραγμάτευσης για το μέλλον του ΕΣΠΑ ΙΙ που είναι πλέον πολύ κοντά (2014- 2020). Το ζήτημα φέρεται να τέθηκε και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στις Βρυξέλλες και θα κορυφωθεί στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της προσεχούς εβδομάδας.
Η Ελλάδα χάνει πολλά κονδύλια εξ αιτίας:

- της πίεσης των κρατών για επενδυτική λιτότητα

- της επιμονής της ΕΛΣΤΑΤ δύο χρόνια πριν να αναθεωρήσει το περιφερειακό ΑΕΠ και να μας δείχνει υπερ.. αναπτυγμένους την κρίσιμη 3ετία που λαμβάνεται υπόψη (2007- 2009), αλλά και

- της άρνησης της ΕΕ (προς το παρόν τουλάχιστον) να δεχθεί νεότερα στοιχεία που δείχνουν ότι έχουμε επιστρέψει σε ΑΕΠ προ 30ετίας και πλέον.


Μόνο που τελικά η απώλεια είναι πολύ πιο μεγάλη από την αρχικά υπολογιζόμενη, καθώς τα κράτη του Βορρά θέλουν να δίνουν λιγότερα λεφτά επικαλούμενα την ύφεση σε ένα κλίμα εχθρικό προς τα κράτη του Νότου. Η αρχική πρόταση της Κομισιόν έβαζε τον «πήχη» από τα 20,4 δις ευρώ που δικαιούμαστε την περίοδο 2007- 2013 σε 12 δις ευρώ για την προσεχή περίοδο. Στόχος ήταν αρχικά το ποσό να «αυγατίσει».

Όμως χθες, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος αποκάλυψε ότι η αναθεωρημένη πρόταση του κ. Rompuy το βράδυ της Τρίτης κατεβάζει τον πήχη στα 11,2 δις ευρώ, στο κατώτατο δηλαδή δυνατό επίπεδο (απαγορεύεται να κοπούν τα κονδύλια σε ποσοστό μεγαλύτερο του 45%). Διαφορετικά θα μπορούσε το ποσό να «πέσει» και σε μονοψήφιο επίπεδο…

Οι επιπτώσεις είναι πολύ μεγάλες αν η κατάσταση δεν αναστραφεί: υπολογίζεται από κυβερνητικές πηγές ότι με αυτή την πρόταση οδηγούμαστε κάθε χρόνο σε κατά 1,2 δις ευρώ χαμηλότερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και σωρευτικά η ανεργία θα είναι κατά 5% υψηλότερη.

Όλα αυτά σε μία Ελλάδα με ποσοστό ανεργίας που τείνει στο 22% και με το μεγαλύτερο τσεκούρι στις κρατικές επενδύσεις των τελευταίων δεκαετιών για «χάρη» της δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία δεν θα μπορεί να υποκατασταθεί από κρατικούς πόρους, όπως στο παρελθόν.

Η ελληνική διαπραγμάτευση

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος του Πρωθυπουργού ο οποίος έχει αναλάβει προσωπικά το θέμα σε συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη είναι αρχικά να πετύχει μία αύξηση των κονδυλίων κατά 500 εκατ. ευρώ λόγω ύφεσης.

Και πάλι τα λεφτά δεν φτάνουν. Έτσι η Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες, ζητά πρόσθετο πακέτο παράλληλα με το ΕΣΠΑ ως υποκατάστατο του «σχεδίου Μάρσαλ» που προς το παρόν δεν έχει έρθει…

Το ζήτημα θα τεθεί στην Σύνοδο Κορυφής στις 22-23 Νοεμβρίου. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι πολύ εύκολα: τα μεν φτωχά κράτη της διεύρυνσης αντιδρούν εντόνως διότι και αυτά τυγχάνουν σημαντικής μείωσης κονδυλίων. Τα δε πλούσια κράτη του Βορρά που ουσιαστικά είναι καθαροί «χρηματοδότες» του νέου πακέτου δεν θέλουν να δώσουν, επικαλούμενα την κρίση.

Ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας χθες σε σχετική ημερίδα ανέφερε ότι “μια μείωση του νέου ΕΣΠΑ θα μπορούσε να είναι και μια υπονόμευση της προσπάθειας της χώρας για τη δημοσιονομική προσαρμογή και για τη βιωσιμότητα του χρέους. Και αυτό γιατί το νέο ΕΣΠΑ είναι ουσιαστικά το μόνο εργαλείο για δημόσιες επενδύσεις, τυχόν περιορισμός του θα οδηγούσε σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και σε μεγαλύτερα προβλήματα ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους”.

Πρόσθετα κονδύλια ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Σύμμαχος της Ελλάδας σε αυτή τη προσπάθεια έγινε χθες και το Ευρωκοινοβούλιο. Με αφορμή την άρνηση κρατών να συναινέσουν στην πληρωμή δαπανών του 2012 ο Αλέν Λαμασούρ επικεφαλής της επιτροπής Προϋπολογισμού του ΕΚ, έκανε λόγο για πρωτοφανή κατάσταση μετά την άρνηση επικύρωσης πρόσθετης δαπάνης του 2012.

Το ΕΚ απείλησε με «πάγο» στις διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο και κατηγόρησε κράτη-μέλη ότι υπονομεύουν την ανάπτυξη. Οι ώρες έως την Σύνοδο Κορυφής θεωρούνται κρίσιμες, δεδομένου ότι από καιρό οι ευρωβουλευτές έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να μη συναινέσουν (οι κανονισμοί προβλέπουν ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία ισχύει το προηγούμενο πακέτο).

«Δεν είναι δυνατό οι πλούσιες χώρες να ζητούν δημοσιονομική προσαρμογή τραβώντας το χαλί της ανάκαμψης» ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος του Ευρωκοινοβουλίου, δείχνοντας το στίγμα των προθέσεων που μάλιστα βρίσκει σύμφωνη την συντριπτική πλειονότητα των παρατάξεων.

Αιτία ήταν η απουσία συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών για τον κρίσιμο συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2012, που είναι απαραίτητος για να καταβάλλει η Ε.Ε. χρήματα στα κράτη-μέλη για δαπάνες που έχουν ήδη κάνει για προγράμματα όπως το "Έρασμος". Οδήγησε το ΕΚ να αποφασίσει (αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση), παρά τις εντατικές συνομιλίες με την προεδρία του Συμβουλίου, να απόσχει από τη χθεσινή, τελική διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό του 2013.

Μετά την απόφαση, ο πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε πως το ΕΚ αποφάσισε να παγώσει τις διαπραγματεύσεις "γιατί δεν υπάρχει συμφωνία προς το παρόν μεταξύ του ΕΚ και ορισμένων κρατών-μελών για τη χρηματοδότηση ιδιαίτερα σημαντικών προγραμμάτων, όπως το "Έρασμος". Τόνισε ωστόσο ότι "δεν είναι καταστροφικό", "δεν είναι αδύνατο να υπάρξει συμφωνία πριν από το τέλος του έτους".

Ο πρόεδρος της επιτροπής Προϋπολογισμών και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του ΕΚ, Γάλλος ευρωβουλευτής του ΕΚ, Αλέν Λαμασούρ, εξήγησε από την πλευρά του ότι "ήδη από τον Οκτώβριο δεν υπάρχουν πια κονδύλια για σημαντικά προγράμματα όπως το Έρασμος, η ανθρωπιστική βοήθεια, το Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής, η ανάπτυξη της υπαίθρου και η έρευνα". "Δυστυχώς παρότι πολλά κράτη μέλη συμφωνούν μαζί μας, υπάρχουν ορισμένα που αρνούνται" αυτή την πραγματικότητα.

Πρόσθεσε ότι μια συνέπεια αυτού είναι κράτη-μέλη που χρειάζονται τη βοήθειά μας, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία να βρεθούν χωρίς (ευρωπαϊκά) κονδύλια στο τέλος του έτους. Επιθυμία μας είναι σε κάθε περίπτωση να αρχίσουμε και πάλι τη διαπραγμάτευση επί πιο ικανοποιητικής βάσεως με σκοπό να φτάσουμε σε συμφωνία πριν από το τέλος Δεκεμβρίου".


Της Δήμητρας Καδδά 
http://www.capital.gr
politika.gr

Διαβάστε σχετικά: Δεκαετίες πίσω το βιοτικό επίπεδο

Δεν υπάρχουν σχόλια: