Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Αισιοδοξία για λύση τη Δευτέρα

Το Βερολίνο είναι αισιόδοξο ότι τη Δευτέρα στο Eurogroup θα υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα, τονίζεται ωστόσο σε όλους του τόνους ότι η λύση του ελληνικού ζητήματος δεν θα είναι ένα νέο «κούρεμα» του χρέους.

Αισιόδοξος ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα βρουν λύση στο ελληνικό ζήτημα εμφανίστηκε σήμερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Από την Φραγκφούρτη ο γερμανός υπουργός Οικονομικών διαμήνυσε πως δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή προς την συνέχιση της χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς η γενικότερη ύφεση της οικονομίας και οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα επιδείνωσαν την κατάσταση
Ο κ. Σόιμπλε προέβη στην εκτίμηση ότι...
είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για την εκταμίευση της βοήθειας.
«Θα πρέπει απλά να γίνει», είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός, διευκρινίζοντας: «Εάν καταλήξουμε σε μια συνετή λύση για την Ελλάδα, είμαι βέβαιος ότι θα μειωθεί σταδιακά ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες». 
Σε γενικές γραμμές ο κ. Σόιμπλε διακρίνει «μια κάποια σταθεροποίηση» στην ευρωζώνη.

«Απορρίπτουμε το κούρεμα του χρέους»

Η καγκελάριος Άγκελα ΜέρκελΣε συμφωνία στο Eurogroup ελπίζει και η καγκελάριος Μέρκελ. «Είμαι αισιόδοξη ότι θα επιλύσουμε το ζήτημα της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα τη Δευτέρα», δήλωσε η κα Μέρκελ μετά το πέρας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται επειγόντως δάνεια προκειμένου να αναθερμανθεί η ανάπτυξη. 
«Όλοι στο Eurogroup έχουν αντιληφθεί το επείγον της κατάστασης και εργάζονται με επιμονή στο πεδίο της επίλυσης των προβλημάτων» συμπλήρωσε η καγκελάριος, επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει προκύψει ακόμη συμβιβασμός με το ΔΝΤ. 
«Απορρίπτουμε το κούρεμα του χρέους», επανέλαβε η κα. Μέρκελ.
Ο πρώην επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν, σε συνέντευξη που θα μεταδοθεί αύριο από το ραδιοφωνικό σταθμό SWR δήλωσε ότι χωρίς ένα ακόμη κούρεμα του χρέους της η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της. 
Ο στόχος να πέσει το χρέος από το 170% στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 θεωρείται πολύ φιλόδοξος και δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί χωρίς ανάπτυξη, δήλωσε ο κ. Άκερμαν. «Κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει το κούρεμα» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι το πότε αυτό θα συμβεί είναι «πολιτικό ζήτημα»
Σε αντάλλαγμα η Ελλάδα θα έπρεπε να σημειώσει πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να διαμορφώσει ελκυστικές συνθήκες για επενδύσεις.

Der Spiegel: «Τα Hedgefonds ετοιμάζονταν ήδη για τα πιθανά σενάρια»

Αναμένουν επαναγορά των ελληνικών ομολόγων οι αγορές Αναμένουν επαναγορά των ελληνικών ομολόγων οι αγορές
Η γερμανική πλευρά φαίνεται να συμφιλιώνεται με το κόστος της διάσωσης. Μπορεί αυτό να μην συνεπάγεται κούρεμα του χρέους, αλλά παρόλα αυτά πρόκειται για κόστος που θα προτιμούσε το Βερολίνο να το κρατήσει σε χαμηλό επίπεδο αλλά και να το μεταθέσει χρονικά.
Όμως ο χρόνος πιέζει και ακόμη και τα συμφωνηθέντα κινδυνεύουν να ναυαγήσουν εάν η ευρωζώνη δεν κινηθεί γρήγορα, καθώς όπως λέει το Der Spiegel «oι κερδοσκόποι ετοιμάζονται ήδη για την επόμενη επιχείρηση, εκμεταλλευόμενοι τις χρονοβόρες διαπραγματεύσεις των «ευρω-διασωστών»

 Ενώ οι πολιτικοί ακόμα συζητούν, «τα Hedgefonds ετοιμάζονταν ήδη για τα πιθανά σενάρια, όπως αυτό της επαναγοράς χρέους» επισημαίνει το Der Spiegel προσθέτοντας ότι «από τα μέσα της εβδομάδας διεξάγεται ένα είδος ράλι στις τιμές των ομολόγων. Στο μεταξύ, τα 10ετή ελληνικά ομόλογα κυμαίνονται πάλι πάνω από τις 35 μονάδες, πράγμα που σημαίνει επίσης ότι μια επαναγορά χρέους θα κόστιζε πλέον πολύ περισσότερο απ’ ό,τι πριν λίγους μήνες».
Σταμάτης Ασημένιος, dpa, Spiegel-online
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: