Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Φτιάχνω λιαστές ντομάτες

Το να φτιάξετε τις δικές σας λιαστές ντομάτες είναι πολύ απλό και σίγουρα είναι λιγότερο δαπανηρό από την αγορά τους. 
Δεν θα σας δώσω οδηγίες για αποξήρανση στον ήλιο αλλά στον αφυγραντήρα ή στον φούρνο σας, και αυτή η μέθοδος είναι αρκετά εύκολη.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να διαλέξετε τις σωστές ντομάτες, δηλαδή μικρές και σαρκώδεις. Κατόπιν, θα πρέπει να τις προετοιμάσετε για την ξήρανση, κόβοντας τις μικρότερες, όπως τα ντοματάκια και τις μικρότερες ποικιλίες στη μέση. 

Οι μεγαλύτερες ντομάτες θα πρέπει να κοπούν σε φέτες 1 με 1,5 εκ.. Στραγγίζουμε τις ντομάτες μας λίγο σε απορροφητικό χαρτί και...
στη συνέχεια τις τοποθετούμε στα ράφια του αφυγραντήρα, αφήνοντας αρκετό χώρο ανάμεσα στα κομμάτια για την κυκλοφορία του αέρα. 
Για να αποξηρανθούν οι ντομάτες στον αφυγραντήρα, μπορεί να χρειαστούν από 8 έως 16 ώρες, ανάλογα με το πάχος των φετών που έχετε κόψει. 
Για την αποξήρανση στο φούρνο, τοποθετήστε τις ντομάτες σας σε ένα στρώμα στη σχάρα πάνω σε αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα. 
Η θερμοκρασία του φούρνου πρέπει να είναι μεταξύ 60 και 65 βαθμούς, για ένα φούρνο αερίου με ενδεικτική λυχνία, ή αν χρησιμοποιείτε ηλεκτρικό φούρνο, ρυθμίστε τη θερμοκρασία στους 100-110 περίπου βαθμούς.  
Η αποξήρανση θα χρειαστεί από 10 έως 15 ώρες, αναλόγως τον φούρνο.
Όταν είναι έτοιμες θα πρέπει να έχουν αποβάλει τα υγρά τους, να είναι μαλακές και να μην κολλούν. Περίπου σα σταφίδα. 

Για να τις αποθηκεύσετε, αφήστε τες να κρυώσουν εντελώς, και στη συνέχεια, τοποθετήστε τες σε γυάλινα βάζα με αεροστεγές πώμα. 
Μέσα μπορείτε να βάλετε ελαιόλαδο και αρωματικά της αρεσκείας σας. 
Έτσι αποθηκευμένες κρατούν έως και 6 μήνες. 
Αν θέλετε παραπάνω, βάλτε τες σε σακουλάκια στην κατάψυξη.
Για την ενυδάτωση τους οι ντομάτες, πριν τις φάμε, χρειάζονται να μπουν για 5 έως 10 λεπτά σε ζεστό νερό, ζωμό, ή κρασί.


Αθηνά Γεωργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: