Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

7 στους 10 Ελληνες θα ήθελαν να "στήσουν" τη δική τους επιχείρηση


Ψήφο εμπιστοσύνης στην αυτοαπασχόληση δίνουν εφτά στους δέκα Έλληνες, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα της Amway Εurope. Οι δυσμενείς εξελίξεις στον εργασιακό τομέα, μας κάνουν ολοένα και πιο δεκτικούς στη συγκεκριμένη μορφή απασχόλησης, η οποία προσφέρει ελευθερία κινήσεων.
Ποσοστό της τάξης του 72% των Ελλήνων βλέπει θετικά την αυτοαπασχόληση, ενώ ένας στους δύο Έλληνες θα μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του να ξεκινάει τη δική του επιχείρηση, με την Ελβετία και την Τουρκία να ακολουθούν, ενώ η Γερμανία καταλαμβάνει την τελευταία θέση, μιας και λιγότερο από 1 στους 3 θα σκεφτόντουσαν να ξεκινήσουν τη δική τους δουλειά...

Από την έρευνα προκύπτει πως οι Έλληνες θέλουν να είναι ανεξάρτητοι και δημιουργικοί, αφού το 61% των ερωτηθέντων θα ξεκινούσε τη δική του επιχείρηση «ανεξάρτητος από κάθε εργοδότη», σε αντίθεση με το μέσο όρο της Ευρώπης που βρίσκεται στο 45%. Επιπλέον, ένας στους δύο Έλληνες θα το έκανε προκειμένου να έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει τις δικές του ιδέες ξεπερνώντας και πάλι τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (38%). Παράλληλα, 70% όσων συμμετείχαν στην έρευνα, θεωρεί πως μέσα στην επόμενη δεκαετία η επιχειρηματικότητα θα είναι εξίσου ή και πιο σημαντική από ότι είναι σήμερα στον σύγχρονο εργασιακό κόσμο.

Η αυτοαπασχόληση είναι πιο διαδεδομένη στους νέους και τις νέες στη χώρα μας, καθώς 8 στους 10, ηλικίας 18-29 ετών βλέπουν θετικά την εργασία στον τομέα αυτό.

Οι Έλληνες φαίνεται επίσης να θαυμάζουν όσους έχουν τη δική τους επιχείρηση αφού σχεδόν 7 στους 10 (66%) θεωρούν ότι αυτοί «έχουν το θάρρος να ακολουθήσουν καινούρια δικά τους μονοπάτια».

Στο ερώτημα για την αυτοαπασχόληση, τα πρωτεία κατέχει η Δανία, με ποσοστό θετικής άποψης πάνω από το 85% των ερωτηθέντων, ενώ Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία ακολουθούν με 77% και 74% αντίστοιχα, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την 7η θέση ανάμεσα στις 16 που συμμετείχαν στην έρευνα με ποσοστό 72%.

Ακόμα, είναι φανερό ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όλους τους Ευρωπαίους αλλά περισσότερο τους Έλληνες καθώς το 79% των ερωτηθέντων Ελλήνων θεωρεί πως η παρούσα αβέβαιη οικονομική κατάσταση αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την αυτοαπασχόληση, με τους Δανούς να ακολουθούν με ποσοστό 64%. Για την Ελλάδα, η έλλειψη κεφαλαίων, η στήριξη από το δημόσιο και ο ενδεχόμενος ο φόβος της αποτυχίας είναι οι επόμενοι λόγοι που αποτελούν εμπόδιο για τον Έλληνα προκειμένου να δραστηριοποιηθεί ως αυτοαπασχολούμενος.

Τέλος, οι Έλληνες υποστηρίζουν περισσότερο από κάθε άλλο Ευρωπαίο – 70% – ότι η ενασχόληση με την επιχειρηματικότητα και την αυτοαπασχόληση προσφέρει την αυτονομία της επιλογής του τόπου εργασίας. Τη γνώμη αυτή συμμερίζονται τόσο οι Γερμανοί όσο και οι Δανοί με ποσοστό 59%, ενώ οι Άγγλοι έχουν αντίθετη άποψη, καθώς 15% των ερωτηθέντων μόνο συμφώνησαν με την παραπάνω άποψη.

Τα παραπάνω αποτελέσματα αποτελούν στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την GFK SE σε 16 ευρωπαϊκές χώρες σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο LMU (Ludwig-Maximilians University) Entrepreneurship Center στο Μόναχο, για λογαριασμό της Amway Europe και ενώ διεξάγεται ετησίως από το 2009, για πρώτη φορά περιλαμβάνει και την Ελλάδα.

http://www.fpress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: