Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Η δίαιτα των 50 ευρώ

Οι διαιτολόγοι κόβουν θερμίδες. 

Εμείς κόβουμε ευρώ 

και τα προσαρμόζουμε σε ένα εβδομαδιαίο διατροφικό πρόγραμμα. Προφανώς όχι για να αδυνατίσεις αλλά για να φας ικανοποιητικά μέσα στην εβδομάδα σου.
0
Πριν 5-6 χρόνια, αυτό που μας ένοιαζε ήταν να “περικόψουμε” μερικά κιλά για να βγούμε πιο ωραίοι στην παραλία. Η εποχή της αφθονίας και της ρευστότητας ευνοούσαν και την πάχυνση που οδηγούσε μοιραία σε δίαιτα αλλά και την ίδια την δίαιτα, η οποία μόνο οικονομική και φθηνή δεν είναι. Όσο πιο πρωτεϊνική, τόσο πιο δαπανηρή...
Πλέον φτάσαμε στην εποχή που το διαιτολόγιο καθορίζεται όχι τόσο από την ζυγαριά, όσο από την οικονομική δυνατότητα του καθενός. Το διατροφικό πρόγραμμα που θα σας παρουσιάσω παρακάτω σίγουρα δεν είναι για να αδυνατίσεις. Μάλιστα, αν δεν γυμνάζεσαι, είναι πολύ πιθανό να παχύνεις.

Μόνος σκοπός αυτού του άρθρου είναι η απόδειξη ότι με 200 ευρώ τον μήνα (50 ευρώ την εβδομάδα) μπορεί να τα περάσει πολύ καλά ένας εργένης διατροφικά. Αρκεί να έχει όρεξη να μαγειρεύει καθημερινά.
  Να σημειωθεί ότι τα φαγητά που προτείνω παρακάτω είναι πάρα πολύ απλά. Και είναι ένας οικονομικός μέσος όρος. Ούτε αποτελούν πολύ φθηνά φαγητά αλλά ούτε και πολύ ακριβά όπως θα διαπιστώσεις. Ούτε προτείνω να ψήσεις ψάρια στα κάρβουνα αλλά ούτε να την βγάλεις και 5 μέρες με τον ηρωικό συνδυασμό πράσου, πατάτας, κρεμμυδιού και κολοκυθιού σε μορφή σούπας, μπριαμ ή σαλάτας (το έχω κάνει και δεν το συστήνω). Οι παρακάτω τιμές είναι ενδεικτικές, όπως τις βρήκα σήμερα στο τοπικό super market.

Δευτέρα

Κόστος ημέρας: 4,9 ευρώ
Πρωινό: Γάλα με δημητριακά
Μεσημεριανό: Χοιρινή μπριζόλα με πατατοσαλάτα
Βραδινό: Μακαρόνια με κιμά

 

Τρίτη

Κόστος ημέρας: 6,4 ευρώ
Πρωινό: Τοστ ζαμπόν τυρί
Μεσημεριανό: Τονοσαλάτα με καλαμπόκι και κρουτόν
Βραδινό: Μακαρόνια με κιμά

 

Τετάρτη

Κόστος ημέρας: 4,1 ευρώ
Πρωινό: Γάλα με δημητριακά
Μεσημεριανό: Μακαρόνια με κιμά
Βραδινό: Αρακά

Πέμπτη

Κόστος ημέρας: 5,6 ευρώ
Πρωινό: Τοστ ζαμπόν τυρί
Μεσημεριανό: Αρακά
Βραδινό: Μπιφτέκια με ρύζι

Παρασκευή

Κόστος ημέρας: 5,9 ευρώ
Πρωινό: Γάλα με δημητριακά
Μεσημεριανό: Αρακά
Βραδινό: 1 πίτα γύρο και μία πατάτες

Σάββατο

Κόστος ημέρας: 5,7 ευρώ
Πρωινό: Αυγά με bacon
Μεσημεριανό: Σαλάτα Καίσαρα με 1 φιλέτο κοτόπουλο, καλαμπόκι, κρουτόν και σως
Βραδινό: Χοιρινή μπριζόλα με πατατοσαλάτα

 

Κυριακή

Κόστος ημέρας: 6
Πρωινό: Αυγά με bacon
Μεσημεριανό: Κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο
Βραδινό: Μακαρόνια με σάλτσα

 

Έξτρα μέσα στην εβδομάδα

Κόστος των έξτρα: 12,5 ευρώ
Σαλάτα μαρούλι ή αγγουροντομάτα με κάθε βραδινό
Τριμμένο τυρί για μακαρόνια
7 μήλα κατά το ένα μήλο την ημέρα
1 κουτάκι Caprice έτσι για τη φάση
1 κουτί ξηρών καρπών
6 κουτάκια coca cola
1 μεγάλο καρβέλι ψωμί με προζύμι

Συνολικό κόστος εβδομάδας: 51,1 ευρώ

Μην παίρνεις όλες τις τιμές με το κομπιουτεράκι. Και μην βιαστείς να πεις ότι τα περισσότερα φαγητά θέλουν σκόρδο και κρεμμύδι και λάδι που δεν υπολόγισα. Μένω μόνος 2 χρόνια τώρα και έχω μάθει να ζω και με 70 ευρώ την εβδομάδα αλλά και με 15 ευρώ την εβδομάδα. Όλα είναι πιθανά.
Όπως επίσης όλα αυτά για εμένα προσωπικά είναι πολύ φαγητό για μία εβδομάδα. Τρώω λιγότερα από όλα αυτά τα γεύματα.
Η ποικιλία είναι μικρή γιατί όπως είπαμε θέλαμε μερικά οικονομικά φαγητά. Και χαλάμε την οικονομία μας σε ξηροκάρπια, κοκα κόλες και μπισκότα. Τρώμε σε 3 γεύματα το ένα πακέτο μακαρόνια ή το ένα πακέτο αρακά για να μπορούμε άνετα να φάμε σουβλάκια ή μπριζόλες κάποια άλλη ημέρα..Αλλά είναι όπως θέλει κανείς να πορευτεί διατροφικά στη ζωή του.
Σε κάποιους θα φανεί χρήσιμο αυτό το πρόγραμμα. Ειδικά αν μπαίνεις τώρα σε ένα σπίτι ή αν θέλεις να κάνεις έναν προϋπολογισμό του μήνα ή της εβδομάδας σου. Σε άλλους μπορεί να φανεί άχρηστο. Εγώ μια φορά το έγραψα και θα το ακολουθήσω, τουλάχιστον για την επόμενη εβδομάδα.
ps: Αν θες να μετατρέψεις αυτή τη δίαιτα σε μία των 30 ευρώ, πάρε απόφαση ότι θα τρως κανονικό γεύμα μόνο το μεσημέρι και τα βράδια τρώγε τοστ με σαλάτα. Ή σκέτη σαλάτα. Αυτά.
Χρήστος Χατζηιωάννου 
http://www.oneman.gr/keimena/men_s_only/how_to/h-diaita-twn-50-eyrw.2000530.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: