Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Οι φωτογραφίες που έγραψαν «ιστορία» …

Παραπολιτικά και παραλειπόμενα από την επίσκεψη Μέρκελ

Μερικές στιγμές η ιστορία γράφεται και με … παραλειπόμενα. 
Με μικρές στιγμές, αποτυπωμένες στο φακό των φωτορεπόρτερ, με σκηνές που δεν φιλοξενούνται εύκολα στα κανάλια και στις ειδήσεις.
Ορισμένες φορές όμως αυτές οι λεπτομέρειες είναι που μένουν για να μνημονεύονται στη συνέχεια.

  Γιατί χωρίς την παρατηρητικότητα και το γερό μνημονικό αρκετών δημοσιογράφων δεν θα θυμόμασταν όλοι το πόσο …
περιορισμένη (;) είναι η γκαρνταρόμπα της Γερμανίδας Καγκελάριου Άγκελας Μέρκελ. Ούτε θα πλέκονταν σενάρια για τα μηνύματα που ήθελε να περάσει (;) φορώντας στην επίσκεψή της στην Αθήνα το ίδιο λαχανί (!) σακάκι που φορούσε και στον αγώνα της Γερμανίας με την Ελλάδα στο πλαίσιο των προημιτελικών του Euro 2012, όταν χάσαμε από τους Γερμανούς δηλαδή…

Σε κάθε περίπτωση οι φωτογραφίες και τα παραλειπόμενα από την ολιγόωρη επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα γράφουν ήδη τη δική τους «ιστορία».




Ο αέρας, το μπλουζάκι και η … κοιλιά


Από τα πρώτα κιόλας βήματά της η Γερμανίδα Καγκελάριος έδωσε «τροφή» στα φλας των φωτογράφων. Είναι αλήθεια πως βοήθησε και ο άνεμος που έπνεε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με αποτέλεσμα το περιβόητο λαχανί σακάκι της φράου Μέρκελ να ανοίξει για να μας αποκαλύψει τα … περιττά κιλά της και το άσπρο μακό μπλουζάκι που φορούσε από κάτω.




Η σημαία του … πεζικού!


Το τελετουργικό θέλει τους επισήμους να στέκονται προσοχή μπροστά στη σημαία κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Το ίδιο φυσικά συνέβη και στο «Ελ . Βενιζέλος», με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να στέκονται προσοχή μπροστά στη σημαία. Με μια διαφορά: ΔΕΝ ήταν η ελληνική σημαία, η «επίσημη» σημαία, αλλά η σημαία του Πεζικού! Άψογο το άγημα, άψογη η στάση όλων, άψογη και η σημαία. Η πολεμική σημαία του πεζικού όμως … Προσθέστε εδώ πως τη Γερμανίδα Καγκελάριο υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο  ο πρωθυπουργός και αντιπροσωπεία του υπουργικού συμβουλίου, (αποτελούμενη από τους κ.κ. Αβραμόπουλο, Στουρνάρα, Στυλιανίδη και Χατζηδάκη) και της αποδόθηκαν – καίτοι το αξίωμά της αναλογεί σε αυτό πρωθυπουργού – τιμές αρχηγού κράτους.





Η εξέδρα τους … «ψήλωσε»


Κατά τη διάρκεια της υποδοχής της κυρίας Μέρκελ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στήθηκε εξέδρα, στην οποία ανέβηκε η Γερμανίδα καγκελάριος μαζί με τον πρωθυπουργό.  Η πρωτοτυπία αυτή προκάλεσε συζητήσεις, διότι οι επίσημοι βρέθηκαν στο ίδιο -ή ίσως και σε ψηλότερο- επίπεδο με την ελληνική σημαία. Χώρια που αυτή ήταν η πρώτη φορά που στήθηκε εξέδρα στο αεροδρόμιο για την υποδοχή ξένου ηγέτη.





Ο … καθησυχαστικός περίπατος


Στον κήπο με τους … Τσολιάδες. Ως μήνυμα καθησυχαστικό, για Έλληνες πολίτες, Γερμανούς φορολογούμενους και … αγορές, κρίθηκε ο περίπατος του πρωθυπουργού και της κυρίας Μέρκελ, από το Μέγαρο Μαξίμου ως το προεδρικό Μέγαρο. Τα πλάνα από τους δύο ηγέτες, που περπάτησαν αρκετή ώρα σε εμφανώς χαλαρό κλίμα και διάθεση, εκτιμάται ότι λειτούργησαν θετικά στην ψυχολογία όλων των εμπλεκομένων με την διαχείριση της ελληνικής κρίσης και πάντως ενίσχυσαν το προφίλ και την εικόνα πρωθυπουργού και κυβέρνησης. Η εικόνα της καγκελαρίου να περπατά στο πλάι του κ. Σαμαρά περιστοιχιζόμενη από τους τσολιάδες της προεδρικής φρουράς σε πλήρη παράταξη μέσα στους κήπους του προεδρικού είναι αλήθεια πως θα αποτελέσει ένα σπάνιο οπτικό αρχειακό υλικό.





Τα σημαιάκια στο κόκπιτ του αεροπλάνου


Όταν τροχιοδρόμησε για να σταματήσει στην άκρη του κόκκινου χαλιού τα … «φορούσε», κι όταν ετοιμάστηκε να απογειωθεί, τα «φορούσε» πάλι. Ο λόγος για τα σημαιάκια των δύο χωρών, Ελλάδας και Γερμανίας, τα οποία είχαν τοποθετηθεί στα πλευρικά εμπρός παράθυρα στο κόκπιτ του γερμανικού πρωθυπουργικού αεροσκάφους. Θεωρούνται – κατά το στρατιωτικό και πολιτικό εθιμικό – ως ένδειξη τιμής αλλά και ένδειξη ότι το σκάφος μεταφέρει ανώτατο πρόσωπο. Προφανώς δεν πετάει με αυτά έξω από το «παρμπρίζ» αλλά κατά τη φάση της τροχιοδρόμησης τοποθετούνται ή αφαιρούνται από τις ανάλογες υποδοχές που υπάρχουν εκεί γι’ αυτό το σκοπό. Και ναι, τα παράθυρα αυτά ανοίγουην ΚΑΙ γι΄ αυτό το σκοπό. Σε κάθε περίπτωση είναι πάντα ένα θέαμα που «πιάνει» το μάτι.





Οι διάλογοι με τους υπουργούς, ο … μακρύς αποχαιρετισμός και η κυρία της εθιμοτυπίας


Τόσο κατά την άφιξή της, όσο και κατά την αναχώρησή της η κυρία Μέρκελ είχε σύντομους διαλόγους με τον κάθε υπουργό ξεχωριστά. Έδειξε έκπληκτη που πρόλαβε να γυρίσει από το Eurogroup ο κ. Στουρνάρας, αλλά και από την προσφώνηση του κυρίου Στυλιανίδη σε άπταιστα γερμανικά. Ο πρώτος υπουργός πάντως, με τον οποίο χαιρετήθηκε -και μάλιστα δύο φορές-, μετά την υποδοχή από τον κ. Σαμαρά και την ανάκρουση των εθνικών ύμνων, ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος της μίλησε στα αγγλικά: «Καλωσορίσατε κυρία καγκελάριε. Τι κάνει ο φίλος μου ο Γκίντο (Βεστερβέλε); Κρίμα που δεν τον φέρατε μαζί».


«Eίναι καλά» του απάντησε η καγκελάριος της Γερμανίας.


Ο κύριος Αβραμόπουλος ήταν αυτός που ανέλαβε και να την ξεπροβοδίσει κατά την αναχώρησή της, μάλιστα η διαδικασία του … αποχαιρετισμού αποδείχθηκε μακρά! Επίσης εντύπωση προκάλεσε στους παριστάμενους και το γεγονός πως την πόρτα της λιμουζίνας που μετέφερε στο αεροδρόμιο την Καγκελάριο άνοιξε μια γυναίκα. Πολλοί έκαναν λόγο για γυναίκα μέλος των επίλεκτων δυνάμεων της Ασφάλειας. Το πιο «πεζό» σενάριο πάντως κάνει λόγο για μια από τις κυρίες του γραφείου εθιμοτυπίας …





Ο Πάνος Καμμένος περιθάλπει τον Τέρενς Κουίκ …


Ένα ακόμη αξιοσημείωτο περιστατικό από όσα διαδραματίστηκαν την Τρίτη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα, συνέβη έξω από τη γερμανική πρεσβεία, όπου μετέβη ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, προκειμένου να παραδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας.


Ο Π. Καμμένος έφτασε με μία αντιπροσωπεία του κόμματός του στη γερμανική πρεσβεία, χωρίς να συναντήσει κάποιο εμπόδιο, αφού είναι αρχηγός κόμματος.


Ωστόσο, δεν έγινε δεκτός για να παραδώσει το ψήφισμα. Έτσι, θυροκόλλησε το ψήφισμα διαμαρτυρίας και στη συνέχεια δήλωσε: "Λυπούμαστε που φαίνεται ότι είχανε εντολές να μην παραλάβουν φάκελο διαμαρτυρίας από κοινοβουλευτικό κόμμα... Έτσι αντιλαμβάνονται τη δημοκρατία στο γερμανικό κράτος!".


Στο ενδιάμεσο πάντως είχε σπεύσει προς βοήθεια του στενού του συνεργάτη Τέρενς Κουίκ, ο οποίος δέχθηκε δακρυγόνο κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.
protothema 

Δεν υπάρχουν σχόλια: