Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Στόχος του Σαμαρά στη σύνοδο κορυφής, μια θετική δήλωση

Στήριξη από Φρανσουά Ολάντ που τόνισε ότι επιθυμεί την Ελλάδα στο ευρώ
 
Μετά τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας για τα περισσότερα εκ των βασικών μέτρων και τη δήλωση της Τρόικας το βράδυ της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα βρεθεί ενώπιον των ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα, Πέμπτη, αναμένοντας μια θετική δήλωση για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να περιλαμβάνει μία παράγραφο για την Ελλάδα, στην... 
οποία θα αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που έχει καταβάλλει η χώρα και θα παροτρύνεται να προχωρήσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.
Πάντως, η πρώτη θετική δήλωση για την Ελλάδα ήρθε από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, την παραμονή της Συνόδου Κορυφής. Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι επιθυμεί την Ελλάδα στο ευρώ και πως θα τη στηρίξει, αρκεί να υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί.
Γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν, την ίδια ώρα, ότι το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά μόνο «εν παρόδω», καθώς δεν υπάρχει η έκθεση της τρόικας. Κατά τις ίδιες πηγές, η έκθεση της τρόικας, που ούτως ή άλλως θα πρέπει να παρουσιαστεί πρώτα στο Eurogroup, αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου.
Η τρόικα εξέδωσε ανακοίνωση την Τετάρτη, παραμονή της Συνόδου Κορυφής,  στην οποία επισημαίνει ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία «στα περισσότερα ζητήματα που είναι κρίσιμα για να επανακτηθεί το μομέντουμ των μεταρρυθμίσεων και να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της έκθεσης».
Αργότερα το βράδυ της Τετάρτης, η Τρόικα ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στην Ελλάδα μετά τη συμφωνία στα περισσότερα εκ των βασικών μέτρων που απαιτούνται για την αποκατάσταση του ρυθμού υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και για να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της επανεξέτασης της Ελλάδας.

Οι συνομιλίες για τα εναπομένοντα θέματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα συνεχιστούν από τις αντίστοιχες κεντρικές υπηρεσίες και μέσω τεχνικών εκπροσώπων επιτόπου, με στόχο την επίτευξη πλήρους συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο τις επόμενες ημέρες. Επιπλέον, χρηματοδοτικά θέματα θα συζητηθούν μεταξύ των επίσημων δανειστών και της Ελλάδας.

Αλλωστε,  ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε δηλώσει από αργά το βράδυ της Τρίτης, μετά την οριστικοποίηση των μέτρων με την τρόικα, ότι η χώρα αναμένει μια θετική παράγραφο από τη Σύνοδο Κορυφής, ώστε να παροτρύνει το Eurogroup να αποφασίσει για την εκταμίευση της δόσης. 

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα στους Financial Times, την Τετάρτη, οι διαπραγματεύσεις για τα ζητήματα αυτά αναμένεται να ολοκληρωθούν την επόμενη εβδομάδα.
Αφού το θέμα συζητηθεί εκεί και εν συνεχεία ψηφιστούν τα μέτρα από τη Βουλή, περιμένουμε την εκταμίευση ολόκληρου του ποσού της δόσης -ύψους 31,5 δισ. ευρώ- τόνισε ο κ. Στουρνάρας.
Εκκρεμεί το εργασιακό
Έχοντας κλείσει τη συμφωνία για τα μέτρα, το βασικότερο από τα εκκρεμή ζητήματα είναι το εργασιακό. Επιπλέον, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στο Δημόσιο και τη μεταρρύθμιση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών, με στόχο να πέσουν οι τιμές.
Ήδη, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει συμβιβαστική πρόταση επί των σκληρών αιτημάτων που έχει θέσει η τρόικα στα εργασιακά και θα την αποστείλει στην τρόικα, που επρόκειτο να αναχωρήσει την Τετάρτη από την Αθήνα.
«Κάναμε σημαντική πρόοδο… Συμφωνήσαμε στα περισσότερα ζητήματα και αναμένουμε ότι τα λίγα που απομένουν θα κλείσουν πολύ σύντομα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, αργά το βράδυ της Τρίτης.
Τα εργασιακά είναι και το τελευταίο βασικό αγκάθι στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. Την Τρίτη σημειώθηκε εμπλοκή στις συζητήσεις των εκπροσώπων των δανειστών με το υπουργείο Εργασίας, ενώ το θέμα κυριάρχησε και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Η ΔΗΜΑΡ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τις εργασιακές ανατροπές που ζητά η τρόικα και το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε τη στάση αυτή.
Ο Ευ.Βενιζέλος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να θέσει στη Σύνοδο Κορυφής το ζήτημα της Ελλάδας πολιτικά, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι η κοινωνία έχει φθάσει στα όριά της και πως υπάρχει πρόβλημα κοινωνικής αντοχής.
Ο πρωθυπουργός, όπως φαίνεται, συμφώνησε. Αλλωστε, σε αυτό το κλίμα ήταν και η τοποθέτησή του κατά τη Σύνοδο του ΕΛΚ. Κατά τις πληροφορίες, εξήγησε στους ευρωπαίους ηγέτες ότι η Ελλάδα, έχοντας λάβει τόσο σκληρά μέτρα τα τελευταία τρία χρόνια και διανύοντας πέντε χρόνια ύφεσης, πλέον βρίσκεται σε οριακό σημείο.
Πρέπει να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή, διαφορετικά οδηγούμαστε στο χάος και την αναταραχή, είπε ο Αντώνης Σαμαράς. Υπογράμμισε, όμως, ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να καταστήσει την Ελλάδα από αδύναμο κρίκο της Ευρωζώνης σε ακρογωνιαίο λίθο της και υποσχέθηκε θεαματική επιστροφή.
Από την ύφεση θα μεταβούμε σε μια δυναμική οικονομία και από μια σύγχρονη τραγωδία θα αναδειχθούμε σε success story, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να φέρει τη χώρα στην αιχμή του δόρατος της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.

Πηγή:Το Βήμα
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: