Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Θετικά τα μηνύματα για τη δόση


Ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζ.-Κλ. Γιούνκερ
Ζ.-Κλ. Γιούνκερ

Σήμερα η Συνεδρίαση του Eurogroup

Ενθαρρυντικές δηλώσςις από Λαγκάρντ και Όλι Ρεν
"Πράσινο" από τις τοποθετήσεις των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα
Σε θετικό τόνο με ενθαρρυντικές δηλώσεις στήριξης της Ελλάδας αναμένεται να κινηθεί η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, από την οποία όμως δεν θα πρέπει να αναμένονται αποφάσεις.
Τα θετικά αυτά μηνύματα, τα οποία θα αποτυπωθούν, σύμφωνα με...
πληροφορίες, από τις επίσημες δηλώσεις των κ. Γιούνκερ και Ρεν αλλά και από τις τοποθετήσεις στη συνεδρίαση των επικεφαλής της τρόικας, που θα ενημερώσουν για την πορεία των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, αναμένεται να διευκολύνουν την ολοκλήρωση των συζητήσεων σχετικά με το πακέτο μέτρων.
Στο πλαίσιο αυτό, με ανακούφιση έχει γίνει δεκτή στις Βρυξέλλες η ανακοίνωση της άφιξης της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ αύριο στην Ελλάδα, εξέλιξη που, σύμφωνα με κοινοτικούς παράγοντες, αποτελεί θετική στροφή της Γερμανίας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος.
Οι σημερινές συζητήσεις θα διεξαχθούν υπό το πρίσμα των δηλώσεων της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία υποστήριζε πως οι συνομιλίες σχετικά με το κεφάλαιο των δημοσιονομικών του ελληνικού προγράμματος είναι «πολύ καλές και παραγωγικές».
Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε και ο επίτροπος οικονομίας Ολι Ρεν, ο οποίος έκανε λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, δηλώνοντας ότι «έχουν προχωρήσει».
Οι δηλώσεις αυτές συνιστούν ουσιαστικά «λευκό καπνό» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα που έχουν αρχικά κλειδώσει για το 2013 ανέρχονται σε 9 δισ. ευρώ.
Αλλωστε αυτό επιδιώκει και η ελληνική πλευρά. Οπως έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου στο Eurogroup, θα πρέπει να εξασφαλιστεί μια θετική τοποθέτηση από τους προϊσταμένους της τρόικας, δηλαδή την κ. Λαγκάρντ, τον κ. Ρεν και τον κ. Ντράγκι, που να λέει ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος.
«Αυτό είναι το βασικό. Κάναμε τα αδύνατα δυνατά να παραμείνει ανοιχτή η συζήτηση. Η θετική τοποθέτησή τους για την Ελλάδα θα δώσει την αφορμή να συνεχιστούν οι συζητήσεις για να υπάρξει σύγκλιση σε όλα, δημοσιονομικά και διαρθρωτικά» πρόσθεσε.
Παράλληλα, οι 17 υπουργοί Οικονομικών του ευρώ θα υπογράψουν σήμερα την πράξη έγκρισης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, ο οποίος προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος Οκτωβρίου, δίνοντας νέα δυναμική στις προοπτικές για λύση των προβλημάτων των αδύναμων κρίκων της ευρωζώνης.
Οι χώρες αυτές έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους, χωρίς επιβάρυνση του χρέους, από τον Ευρωμηχανισμό στήριξης, ο οποίος σε πρώτη φάση θα διαθέτει 200 δισ. ευρώ από τα συνολικά 500 δισ. που έχουν εγκριθεί. Προϋπόθεση παραμένει βέβαια η σύσταση, στις αρχές του 2013, του μηχανισμού εποπτείας του τραπεζικού συστήματος.
Ενημερωτικού χαρακτήρα χωρίς αποφάσεις θα είναι και οι συζητήσεις στο Eurogroup για την Ισπανία και την Κύπρο, καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις με τη Μαδρίτη και τη Λευκωσία σχετικά με το ενδεχόμενο να αποφασιστούν προγράμματα διάσωσης για τις δύο αυτές χώρες.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΕΜΙΡΗΣ
Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: